Frygt for at parkere en bil: Hvorfor det sker, og hvordan man overvinder det

Millioner af bilister stresser over parkering. Find ud af, hvad denne frygt er, og hvordan du kan overvinde frygt for at parkere en bil.
Frygt for at parkere en bil: Hvorfor det sker, og hvordan man overvinder det
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Mange bilister er enige om, at parkering er en af de mest komplekse handlinger i forbindelse med bilkørsel. Det er noget, der bremser og lammer mange mennesker, så de opgiver at øve sig. Frygt for at parkere en bil er et udbredt problem, som kræver forståelse af, hvorfor det sker, og tips til at overvinde det.

Det er en handling, der involverer ekstrem koncentration og præcision, og følelser af frygt forværrer kun situationen. Under alle omstændigheder er det nødvendigt at gå igennem en periode med spænding for at opnå den nødvendige erfaring for at kunne parkere med tålmodighed.

Det vigtige er, at frygten ikke afholder personen fra at køre. Det sker nemlig og får mange mennesker til at give op i årevis. I princippet er det bekvemt at opdage årsagerne til, hvorfor frygten opstår. Når du er mere bevidst, er det lettere at anvende tips til at overvinde frygt for at parkere en bil.

Hvad betyder aparcofobi eller frygt for at parkere en bil?

En parkeringsplads ses oppefra

Frygten for parkering er så almindelig, at mange fagfolk allerede bruger et specifikt udtryk for at benævne den: Aparcofobi. Det er et tidspunkt, hvor der opstår symptomer på angst og stress på grund af flere faktorer. For eksempel mistillid, manglende erfaring, lavt selvværd eller frygt for at skabe vrede hos andre bilister.

Alt dette kan generere en frygt for at stå i situationen, der fører til, at man helt opgiver at køre bil. Der er mange bilister, der oplever dette, og derfor fokuserer vigtige bilmærker deres teknologiske udvikling på at lette parkeringen. Ifølge undersøgelser foretaget af producenten Nissan føler 27 % af de britiske bilister sig usikre, når de parkerer.

Alarmer, der indikerer nærhed, automatiske spejle, sensorer til måling af afstanden og bakkameraer er nogle af de elementer, som modellerne har indarbejdet. Men selv om de kan gøre teknikken lettere, forhindrer ingen af dem den frygt, der skal overvindes for at få erfaring.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Mysofobi: Frygten for snavs

Hvorfor opstår en frygt for at parkere en bil?

Det er en frygt, der er lige så almindelig, som den er forståelig. At lære at køre bil er også at gå igennem forskellige fornemmelser, der skaber nerver og stress. Uanset om det er på grund af frygten for at forårsage en ulykke, reaktioner fra mere erfarne bilister eller simpel uerfarenhed, kræver bilkørsel øvelse og udholdenhed.

I denne øvelse akkumuleres nogle af de mest frygtede muligheder i parkeringssituationen, f.eks. at forårsage en kø af køretøjer eller at støde mod et allerede parkeret køretøj. Mange bilister udvikler en parkeringsfobi, selv nogle erfarne bilister.

Den er dog langt hyppigere hos nybegyndere, der lige har afsluttet køreskolen. En sådan situation ændrer sig drastisk, når man kører på alléer eller travle gader med snesevis af parkerede biler og trange pladser.

Denne frygt medfører en negativ kædeeffekt, da den skaber modvilje mod at prøve igen. Øvelse er imidlertid den eneste måde at overvinde denne situation på. I begyndelsen er støtte fra familie eller andre, du har tillid til, vigtig. Hvis det er muligt, bør disse personer hjælpe føreren under de første udflugter med køretøjet.

Hvilke symptomer og konsekvenser giver det?

Selv om det er et almindeligt problem, som løses ved at få erfaring, er det muligt, at det for nogle førere kan vare ved over tid. Desuden kan symptomer som sved, følelsesløshed, kuldegysninger, hjertebanken og endog åndedrætsbesvær være mere alvorlige.

Det er virkninger, der hænger sammen med den angst og stress, der er forbundet med at stå over for en kompleks situation. I alvorlige tilfælde er det tilrådeligt at gå i terapi.

Frygten for at parkere en bil kan udmønte sig i dårlige bevægelser, der genereres af trykket, hvilket ender med at forværre handlingen. Derudover er det muligt, at det genererer følgende konsekvenser.

  • Præference for stille steder. Det, der oftest sker, er, at der træffes undvigende foranstaltninger for at undgå situationen med parkering under stress. F.eks. ved at køre alene i områder uden trafik eller i weekenden.
  • Leje dyre parkeringsgarager. Personen kan ende med at betale unødigt høje parkeringsafgifter.
  • Kørsel om natten. En anden undgåelsesadfærd kan være at køre alene om natten, hvor der er mindre trafik og flere parkeringspladser.
  • Tage offentlig transport. Nogle bilister vælger at gøre en delvis afkald på kørsel og bruger offentlig transport i situationer, hvor det ville være mere bekvemt at gøre det i bil.
  • Total opgivelse. Afslutningsvis er den alvorligste konsekvens frustration, der fører til, at man opgiver at køre bil i årevis, hvilket betyder, at man mister sin evne.

Tips til at overvinde frygt for at parkere en bil

Parkerede biler repræsenterer en frygt for at parkere

Der er flere måder at gribe problemet an på for at blive gradvist bedre. Man skal huske på, at frygt for at parkere kun bearbejdes med erfaring. Derfor fokuserer tipsene på at møde den stressende situation, så den lidt efter lidt holder op med at være stressende.

Lær den klassiske teknik til parkering

Der findes en række tricks, som forbliver ufejlbarlige, når man parkerer. Det er rigtigt, at presset i øjeblikket gør handlingerne vanskelige, men jo mere du husker dem og anvender dem, jo hurtigere vil du forbedre dig.

I princippet anbefales det at sætte farten ned og tænde blinklyset for at advare den bagvedkørende bilist om bevægelsen.

For at udføre parallelparkering skal bilen bremses ved siden af den foran parkerede bil. Drej derefter rattet helt rundt og kør ind på pladsen. Når du når en vinkel på 45 grader, skal du kontrollere, at forhjulet er på linje med kofangeren på den forankørende bil.

Drej rattet helt til den modsatte side, og afslut med at få bilen på plads, altid i samme afstand mellem bilerne foran og bagved.

Bevidsthed

Gå ikke ind til øjeblikket i den tro, at du kan undgå angst, frygt og stress. For de fleste bilister er de uundgåelige, så vær opmærksom og håndter dem. Man bør altid forsøge at bevare roen og forsøge ikke at bekymre sig om andres dom, selv om de dytter i hornet.

Masser af øvelse for at overvinde frygt for at parkere en bil

Hvis der er tilstrækkelig plads, så placer stole foran og bagved og prøv at parkere i midten. Øvelse er den eneste måde at forbedre din teknik på og gradvist fjerne følelsen af angst. Selv om det ikke er det samme at parkere på denne måde, som når der er biler bagved, øger det at gøre det gentagne gange selvtilliden og letheden.

Selvtillid og hukommelse

Det er de følelser, der skaber selvtillid, som du skal fokusere på. Når der gøres positive fremskridt i nogle bevægelser, skal du huske dem for at lette assimileringen og gentagelsen af dem. Derefter kan du fortsætte gennem de følgende trin med et mere solidt fundament.

Der er ingen korrekt alder til at lære at køre bil

Mange mennesker har måske udskudt det at lære at køre bil gennem hele deres liv. Dette repræsenterer en forværrende mistillid, fordi de tror, at det er for sent at gøre det. Der er imidlertid ingen bestemt alder for at lære det, og det er muligt at forbedre køre- og parkeringsfærdighederne også hos ældre voksne.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Klaustrofobi: Alt, hvad du behøver at vide

Afsæt god tid og søg terapeutisk hjælp

Et sidste aspekt, du skal tage hensyn til, er at forlade hjemmet i god tid. Hvis du er sent på den til et vigtigt sted, øger presset for at parkere hurtigt angsten. Det er bedre at bruge et par minutter på at gøre det tålmodigt.

I tilfælde, hvor det er meget svært at overvinde frygten, findes der terapeuter , der arbejder med disse emner og andre emner i forbindelse med stress ved at køre bil.

Blandt disse situationer er de vigtigste at stå over for indgangen til en garage, der ofte er meget smal, eller op ad en skråning, hvor motoromdrejningerne skal øges. Psykologer arbejder på disse former for frygt ved at tilskynde til øvelse, beslutningstagning og selvtillid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.