Gasdrevne husholdningsapparater og deres fordele

Ovne, radiatorer og tørretumblere er alternativer til at reducere elforbruget. Udforsk gasdrevne husholdningsapparater her.
Gasdrevne husholdningsapparater og deres fordele

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 04 februar, 2023

Naturgas er en af de mest udbredte energikilder i hjemmet. Det gælder især, når vi taler om varmeapparater og varmt vand. Der findes dog også en række apparater, der tilbyder denne kilde som et alternativ til elektricitet, og de har en række fordele. Derfor har vi samlet alle de oplysninger, du har brug for at vide om gasdrevne husholdningsapparater.

Apparater som opvaskemaskiner, køleskabe og tørretumblere forbindes normalt kun med forbruget af elektricitet. Men gas kan være en anden måde at forsyne dem med energi på. Hvis du prioriterer forbruget af gas, kan det være en fordel for driften af disse apparater og for dine regninger.

Hvad er naturgas, og hvordan produceres det?

Naturgas er en blanding af lette kulbrinter, der hovedsagelig består af metan. Den indeholder også andre grundstoffer i mindre mængder, f.eks. kvælstof, helium og alkanvariabler. Den hører til kategorien fossile brændstoffer, da den produceres af organiske rester af dyr og planter, der har været i forrådnelse i millioner af år.

Disse mikroorganismer blev begravet under jordens overflade og udsat for højt tryk og høje temperaturer. Derfor udvindes naturgas ved udvinding, enten i enkeltstående forekomster af dette mineral eller i andre forekomster, der er forbundet med olie. Det anses for at være renere end andre fossile brændstoffer som f.eks. kul.

Miljøpåvirkning

Det skal bemærkes, at udvinding, distribution og brug af naturgas producerer drivhusgasser, der bidrager til den globale opvarmning, hovedsagelig gennem kuldioxid- og metanlækage. Derfor fraråder organisationer som Greenpeace at bruge dette brændstof som en løsning i kampen mod klimaforandringer.

Det er dog en renere energikilde end dem, der produceres af andre fossile brændstoffer. Ifølge en undersøgelse fra universitetet i Lima (artikel på spansk) er det det brændstof i denne kategori, som forurener miljøet mindst. Det skyldes, at det udleder mindre kuldioxid og ikke producerer aske eller faste partikler under forbrændingen.

Officielle organisationer oplyser, at emissionerne er mellem 40 % og 50 % mindre end for kul og mellem 25 % og 30 % mindre end for fyringsolie.

Gasdrevne husholdningsapparater

Før elektricitet kom ind i millioner af hjem verden over, blev gas brugt til at drive de fleste dagligdags apparater. Med udbredelsen af elektrisk strøm blev naturgas reduceret til brug for ovne, komfurer og vandopvarmning.

Men mange mennesker er begyndt at overveje anvendelsen af denne kilde til at forbedre følgende apparaters ydeevne.

Kogeplader

Et af de vigtigste husholdningsapparater, der bruger gas som energikilde, er komfurer (kogeplader). Selv om elektriske muligheder begyndte at indtage millioner af hjem, har gaskogeplader større effekt og madlavningshastighed. Desuden er reguleringen normalt lettere.

Dette komfur er eksempel på gasdrevne husholdningsapparater

Glaskeramik

På samme måde er dette kogesystem, der anvender glaskeramik, mere effektivt og hurtigere, når det anvendes sammen med gas. Desuden reducerer det omkostningerne i forhold til elektricitet, fordi det ikke er nødvendigt at øge apparatets effekt så meget.

Tørretumblere

Inden for tekstilrensning er det muligt at få tørretumblere, der kører på gas og har flere fordele i deres ydeevne. De er mere effektive end konventionelle elektriske, producerer færre lugte, og tøjet ender mindre krøllet.

Tørringen går hurtigere på grund af de høje temperaturer, de genererer.

Ovne

Andet tilbehør, der kan bruge gas som hovedkilde, er ovnen. Generelt er de kraftigere, og maden smager ofte bedre på grund af indholdet i vanddamp. De lavere driftsomkostninger er en anden grund til, at mange brugere vælger gasovne.

Vaskemaskiner

I lighed med tørretumblere kan tøjvask gå hurtigere og være mere effektiv, hvis det varme vand fås ved hjælp af naturgas. På den måde varmes væsken hurtigere op end med en elmotor. Desuden kan tøjet vaskes uden at berøve resten af husstanden varmt vand (som hvis man har en elektrisk vandvarmer).

Opvaskemaskiner: En anden af vores gasdrevne husholdningsapparater

Opvask og bestik kan også vaskes med gasdrevne husholdningsapparater. Generelt har opvaskemaskiner af denne type kortere vaskeprogrammer og reducerer energiforbruget sammenlignet med elektriske opvaskemaskiner.

Grill

Madlavning i det fri er også mere effektiv med en gasgrill. Maden bliver mindre forurenet, da der ikke dannes aske eller røg. Desuden er det lettere at regulere madlavningen ved hjælp af temperaturindstillinger.

Pejse: Populære gasdrevne husholdningsapparater

At holde hjemmet opvarmet ved hjælp af gaspejse er den bedste måde at skabe en hyggelig atmosfære på i de kolde måneder. Disse genstande producerer hverken lugt eller røg, er effektive, sikre og kan reguleres.

Det afspejles i de månedlige energiudgifter. De kan naturligvis kombineres med andre dekorative elementer i hjemmet, da de er meget æstetiske.

Radiatorer

Andre apparater, der kan bruges med gas, er radiatorer. De giver bedre ydeevne, større varmeydelse og mindre støjforurening.

Person sætter sine fødder med varme sokker op på en radiator

Fordele ved gasdrevne husholdningsapparater

Det har flere fordele at bruge gasapparater. Nogle er specifikke for hvert enkelt apparat, men der kan opstilles en række generelle tendenser, der taler for brugen af naturgas frem for elektricitet:

  • Bekvemmelighed: De fleste gasdrevne husholdningsapparater er meget enkle at installere, nemme at vedligeholde og overkommelige at bruge.
  • Effektivitet: Som beskrevet i det foregående afsnit kører mange apparater mere effektivt på gas.
  • Komfort: Med hensyn til opvarmning og varmt vand er gasapparater meget effektive og skaber et varmt miljø i hele rummet.
  • Besparelser: Generelt koster naturgas som energikilde i husholdningen mindre end elektrisk energi.

Endnu en god artikel om pengebesparelser til dig: Sådan kan du spare penge på varmeregningen

Gasdrevne husholdningsapparater og energisikkerhed

Der er mange grunde til at vælge gasdrevne apparater i modsætning til deres elektriske versioner. Der skal dog tages hensyn til sikkerheden i forbindelse med deres installation. Selv om det er en sikker og reguleret energikilde, er der potentielle farer ved forkert installerede apparater.

Der kan opstå en risiko for frigivelse af giftig gas, f.eks. kulilte, hvis apparaterne installeres forkert. Derfor bør kanaler og installationer altid kontrolleres af autoriserede gasinstallatører for at sikre, at de fungerer sikkert og effektivt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.