4 sunde måder at tilberede svinekød på

Groft salt er en ingrediens, der er med til at fremhæve smagen af svinekød, når det tilberedes i ovnen og på andre måder. Vi viser dig sunde måder at tilberede svinekød på.
4 sunde måder at tilberede svinekød på
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 19 december, 2022

Vi deler sunde måder at tilberede svinekød på. Svinekød er en fremragende proteinkilde. Afhængigt af hvordan dyret er fodret, vil det fedt, det indeholder, være mættet eller flerumættet. Derfor er det iberiske svin, der fodres med agern, af højere kvalitet end svin, der spiser foder.

Afhængigt af deres kost kan svinekød betragtes som rødt kød (fodret med foder) eller hvidt kød (med frugter).

De mest almindelige måder at tilberede det på er ikke altid de sundeste. Ofte spiser vi det paneret og stegt. På denne måde får det ud over at øge indholdet af akrylamid også flere kalorier.

Nedenstående viser vi dig 4 sunde måder at tilberede svinekød på. Med disse metoder vil det ikke miste sine karaktertræk, og det vil ikke ændre sin kalorietæthed.

De 2 mest populære sunde måder at tilberede svinekød på

Grillet

Grilning er en ret almindelig måde at tilberede svinekød på. Det vigtigste i dette tilfælde er at vide, hvordan man tilbereder det perfekt. Brug stykker af passende tykkelse, ca. 2 centimeter, og grill dem, så de bliver let røde indeni. Det er vigtigt ikke at brænde eller brune kødet for meget for at undgå dannelse af akrylamid, der sænker kvaliteten.

I disse situationer kan du marinere kødet med hvidløg og krydderier. Så stiger indholdet af polyfenoler og dets antioxidant kapacitet. Det giver det også en interessant smag. For at forbedre præsentationen og næringsindholdet er det en god mulighed at sautere eller endda dampe nogle grøntsager til kødet.

Bagt

En anden tilberedningsmetode, der kræver meget lidt olie. I dette tilfælde er det bedst at tilberede kødet langsomt og sørge for, at temperaturen ikke er højere end 175ºC. Marinader kan også give mere smag, og du kan servere kødet med grøntsager eller kartofler.

På denne måde kan du fremhæve kødets smag og ende med et velsmagende måltid, der er rig på næringsstoffer. Proteinindholdet og vitamin B12 og folinsyre samt nogle mineraler som zink er fremragende.

Det er vigtigt, at kødet ikke bruner for meget eller brænder på. For at sikre dette er det altid en god idé at prikke eller skære i det med jævne mellemrum for at tjekke, at kødet er saftigt indeni. Ideelt set skal kødet være ristet udenpå og mørt og blødt indeni. Groft salt kan også fremhæve smagen af bagt svinekød.

Eksempel på en måde at tilberede svinekød på

Andre sunde måder at tilberede svinekød på

I ris eller couscous

Svinekød er en fremragende proteinkilde. Men hvis du også har brug for en god kilde til kulhydrater, kan du prøve at tilsætte svinekød til dine ris og couscous. Det ideelle her er at brune det lidt, før det tilsættes de andre ingredienser. Den bedste måde at tilberede det på er ved lav varme. Derudover kan du bruge forskellige typer krydderier.

Nøglen til disse retter er at modstå fristelsen til at bruge en flødesauce, som ville øge kalorieindholdet. Tilsæt dine yndlingsgrøntsager for at forbedre mængden af vitaminer og antioxidanter. Desuden holder retten sig godt i køleskabet. Dæk den med plastfolie, så den ikke tørrer ud, og den holder sig uden problemer i 2-3 dage.

I gryderetter

I dette tilfælde har vi en traditionel tilberedningsmetode, der kombinerer kulhydraterne fra kartoflen med svinekød og grøntsager. Det er en form for langsom tilberedning, som ikke ødelægger produktet eller forringer det. Jo lavere temperatur og jo længere kogetid, jo bedre.

Gryderet med kød og grøntsager

Du kan tilføje kartofler med eller uden skræl, og mængden af kød og kartofler skal være nogenlunde ens. Denne ret er også god med grøntsager som gulerødder og forskellige typer krydderier. Den er god til vinteren, da man spiser den varm og med bouillon fra selve kødet.

Et andet godt punkt er, at den er god frossen. På den måde kan du gemme den i lang tid og spise den senere, da alle egenskaber og smagen holder sig godt. Derfor er det en god idé at lave en masse og gemme resten til senere.

Det kan interessere dig ...
Udskæringer af svinekød og hvordan de tilberedes
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Udskæringer af svinekød og hvordan de tilberedes

De forskellige udskæringer af svinekød kan bruges til at lave meget forskellige tilberedninger afhængigt af deres fedtindhold.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 25;9(12):1286. doi: 10.3390/nu9121286. PMID: 29186856; PMCID: PMC5748737.
  • Chen J, Huang G. Antioxidant activities of garlic polysaccharide and its phosphorylated derivative. Int J Biol Macromol. 2019 Mar 15;125:432-435. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.12.073. Epub 2018 Dec 8. PMID: 30537497.
  • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.