En gennemgang af fordele og ulemper ved Optavia-diæten

Optavia-diæten blev vurderet som en af de mest populære diæter i 2018 af Google. Dagens artikel vil fortælle dig, hvad vi ved om det sammen med dets fordele og ulemper, så du kan træffe en informeret beslutning om det.
En gennemgang af fordele og ulemper ved Optavia-diæten
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Optavia-diæten er grundlæggende en plan for vægttab eller vedligeholdelse af vægten, der blander en mager og grøn kost med visse færdiglavede produkter. Den er effektiv til vægttab, men er af mange eksperter blevet beskrevet som usund. Dagens artikel vil gennemgå den, så læs med.

Hvad er grundlaget for Optavia-diæten?

Som nævnt er Optavia-diæten primært en slankekur. Den blev promoveret af et firma kaldet Medifast og ordineret af læger tilbage i 1980’erne og 1990’erne.

I dag fortsætter programmet gennem en online platform, der tilbyder lignende produkter. I den skal folk blande visse fødevarer med særlige produkter, som virksomheden producerer. De kalder disse for “brændstof”, og de findes som barer, shakes, kager, supper og pasta, som alle har en tilsvarende ernæringsprofil.

Listen over tilladte fødevarer omfatter bl.a:

Planen anbefaler seks daglige indtag, og hver person kan lave sine egne kombinationer af “brændstof” og hjemmelavede måltider. Den mest krævende plan anbefaler, at man tager fem af deres måltider og et hjemmelavet måltid.

Indtagelse af alkoholholdige og sukkerholdige drikkevarer, kokosolie, smør, chokolade og desserter med højt kalorieindhold skal udelades. I en anden fase begynder diætisten at indføre andre fødevarer som frugt, bælgfrugter og kornprodukter.

Stegt kylling er en del af Optavia-diæten
Personer på Optavia-diæt må gerne spise kylling.

Hvor effektiv er Optavia-diætten?

Optavia-diætten er en slankekur og er effektiv som sådan. Den kan være ret kaloriefattig – under 1.200 kalorier om dagen. Det er ca. halvdelen af, hvad en person spiser med en standardkost, der opfylder deres energibehov.

Som du kan forestille dig, sker vægttabet hurtigt, hvis en person følger anvisningerne. Desuden er det en plan med et højt indhold af protein med et moderat indtag af kulhydrater. Således vil du tabe en stor mængde væske i begyndelsen.

Et af de positive punkter ved denne diæt er, at diætisten er under tilsyn af en sundhedscoach, som normalt anbefaler 30 minutters fysisk aktivitet hver dag. Som du kan forestille dig, er klienterne en del af et aktivt fællesskab, der støtter og rådgiver dem.

Diæten er effektiv, men har svagheder

Nedenstående er de vigtigste ulemper ved denne diæt.

Hurtigt vægttab på kort tid

Dette hurtige indledende vægttab kan føre til dehydrering og tab af muskelmasse. Derimod er der sjældent noget egentligt fedttab.

Desuden fører en drastisk begrænsning af kalorieindtaget til negative virkninger som f.eks. en nedsættelse af basalstofskiftet.

Betydelig fødevarebegrænsning

Der er en begrænsning af nogle vigtige fødevaregrupper som f.eks. frugt, kornprodukter, bælgfrugter eller nødder. Diætisten introducerer dem på et senere tidspunkt.

Som du kan se, går de som følge heraf på kompromis med deres indtag af nogle næringsstoffer. Faktisk er alle supplerende fødevarer beriget, men det ville være bedre at lære klienterne at håndtere alle de nødvendige rationer i stedet for at bruge erstatninger med tilsatte næringsstoffer.

Det er ikke mere effektivt på lang sigt

I en rangordning af diæter offentliggjort af US News konkluderede nogle analytikere – specialister inden for diabetes, hjerte-kar-sundhed og ernæring – at det er usandsynligt, at en person vil bevare de tabte kilo på lang sigt. Eksperterne tvivler på, at folk ikke vil vende tilbage til deres tidligere spisevaner.

I den samme analyse var Optavia-diæten ud af 27 typer diæter – herunder middelhavsdiæt, vegansk og paleo – under gennemsnittet med hensyn til langsigtet effektivitet. Faktisk scorede den 2,2 ud af 5, ifølge specialisternes mening.

Ringe overholdelse

Et andet stort problem med Optavia-diæten er, at det ikke er en spiseform, som folk kan opretholde over en længere periode. De kan simpelthen ikke overholde den, fordi den er ret restriktiv.

Det faktum, at den begrænser hjemmelavede måltider og de fødevarer, som folk kan spise derhjemme, gør det vanskeligt at blande dem med familiemåltider, sociale arrangementer eller restaurantbesøg.

Kvinde er træt af at spise salat
Et af problemerne med Optavia-diæten er, at folk ikke kan opretholde den på lang sigt.

Den ændrer ikke spisevaner

Målet med Optavia-diæten er vægttab, og ja, den virker, fordi folk reducerer deres kalorieindtag. Det ændrer dog ikke deres spisevaner. Heri ligger problemet med langt de fleste hurtige vægttabsprogrammer eller “mirakeldiæter”.

Som du kan forestille dig, begynder folk som regel at spise på samme måde som før og tager de kilo på igen, som de har tabt efter at have nået deres ønskede vægt. Det sker nogle gange hurtigt og i større omfang.

Store økonomiske omkostninger

En stor del af diæten kræver forbrug af “brændstofprodukter”, som klienterne skal købe for at følge kostplanen.

Priserne på disse er heller ikke rimelige, og omkostningerne er enorme, da personen skal følge den i lang tid.

Folk taber sig med Optavia-diæten, men den er ikke sund i det hele taget

Efter at have evalueret fordele og ulemper ved Optavia-diæten kan vi sige, at den er effektiv til at tabe sig, men den er ikke sund på lang sigt. Primært fordi den er svær at overholde og ret dyr.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Arterburn LM et al. Randomized controlled trial assessing two commercial weight loss programs in adults with overweight or obesity. Obesity science and practice. Diciembre 2018. 21;5(1) 3-14.
  • Obert J. et al. Popular Weight Loss Strategies: a Review of Four Weight Loss Techniques. Current Gastroenterology Reports . Noviembre 2017. 9;19(12):61.
  • Redman LM, Ravussin E. Caloric Restriction in Humans: Impact on Physiological, Psychological, and Behavioral Outcomes. Antioxidants and Redox Signaling. Enero 2011. 15;14(2) 275-287.
  • Zamora Navarro S, Pérez Llamas F. Errors and myths in feeding and nutrition: impact on the problems of obesity. Nutrición Hospitalaria. Septiembre 2013. 28 Suppl 5. 81-8.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.