Middelhavskosten kan forbedre hukommelsen

Fødevarer fra middelhavskosten, som f.eks. fødevarer, der indeholder omega-3 og antioxidanter, har en gavnlig virkning på den kognitive sundhed. I denne artikel kan du finde ud af, hvad forskningen siger.
Middelhavskosten kan forbedre hukommelsen
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Middelhavskosten har vigtige sundhedsmæssige fordele. En af dem er dens evne til at forbedre hukommelsen. Et af de vigtigste kendetegn ved denne kost, der er baseret på indtagelse af friske produkter, er, at den er rig på næringsstoffer af høj kvalitet.

Ud over at være hjertebeskyttende kan middelhavskosten også beskytte kroppen mod kognitiv svækkelse. Således kan et øget indtag af visse fødevarer være med til at sikre en sund hjerne. Hvad siger beviserne?

Fedtsyrer til forbedring af hukommelsen

De bedste fødevarer for hjernen er fedtsyrer, især de umættede. Derfor mener eksperter, at middelhavskosten forbedrer hukommelsen. Disse næringsstoffer spiller en rolle i hjernens dannelse og udvikling. Desuden stimulerer de hjernefunktionen og kan endda reducere hævelse af hjernen.

Fødevarer som f.eks:

  • Vegetabilske olier, især ekstra jomfruolivenolie.
  • Fed fisk.
  • Skaldyr.
  • Nødder og frø.

En undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Life Sciences nævner, at et regelmæssigt indtag af omega-3 fedtsyrer bidrager til at forbedre hukommelsen. Der nævnes også, at disse næringsstoffer udfører antioxidant- og antiinflammatoriske funktioner, hvilket kan forhindre ændringer i hippocampus.

Fødevarer fra middelhavskosten

Antioxidanterne i middelhavskosten bidrager til at forbedre hukommelsen

Antioxidanter er andre vigtige næringsstoffer, der kan bidrage til at bevare eller forbedre den kognitive sundhed. Middelhavskosten er rig på disse stoffer, især i de grøntsager, som den består af.

For at inkludere flavonoider som anthocyaniner eller curcumin i din daglige kost bør du spise røde grøntsager og krydderier.

Som det fremgår af en artikel offentliggjort i tidsskriftet Aging Clinical and Experimental Research, kan et regelmæssigt indtag af disse næringsstoffer forbedre hukommelsen hos voksne.

Da middelhavskosten indeholder mange plantebaserede fødevarer, er den rig på antioxidanter, der bidrager til at forbedre hukommelsen. Når kroppen absorberer dem, afbøder de de negative virkninger af frie radikaler, forbedrer den kognitive ydeevne og reducerer risikoen for at udvikle andre typer komplekse sygdomme.

Denne artikel kan også interessere dig: Er majsolie et sundt valg?

Pas på vin i middelhavskosten

På trods af denne kostplans mange fordele skal du være meget forsigtig med en af dens komponenter. På trods af at eksperter plejede at tro, at det at drikke et glas vin om dagen forbedrer hjertekarsundheden, er denne myte nu afkræftet.

Alkoholforbrug er ikke tilrådeligt. Det skyldes, at indtag af alkohol har en negativ indvirkning på den kognitive ydeevne, hvilket påvirker kort- og langtidshukommelsen.

Selv om nogle gamle videnskabelige artikler hævder, at vin indeholder antioxidanter, er dets tanninindhold betydeligt lavere end tanninindholdet i druer. Desuden nedsætter alkohol i sig selv optagelsen af dem og forårsager tarmproblemer.

De seneste undersøgelser viser, at forbruget af denne drikkevare ikke har nogen beskyttende virkning på risikoen for at udvikle hjertesygdomme.

Rødvin hældes op i glas

Middelhavskosten kan forbedre hukommelsen

En varieret kost, der prioriterer forbruget af friske fødevarer frem for forarbejdede fødevarer kan forbedre hukommelsen. Middelhavskosten er rig på grøntsager og fedtstoffer af høj kvalitet. Disse næringsstoffer er antioxidante og antiinflammatoriske, hvorfor de har en positiv indvirkning på den kognitive ydeevne.

Desuden kan alle disse stoffer bidrage til at reducere risikoen for at udvikle komplekse sygdomme på mellemlang og lang sigt. Derfor anbefaler eksperter, at man regelmæssigt spiser plantebaserede produkter samt fisk og krydderier.

Vi nævnte de negative aspekter ved vin, og vi anbefaler dig stærkt at drikke mere vand i stedet. Det er vigtigt at bruge krydderier til at krydre din mad, da det har en stor merværdi for din kost. De fleste af disse ingredienser har antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber, hvilket kan hjælpe med at forbedre hukommelsen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Alzoubi KH., Mayyas F., Abu Zamzam HI., Omega 3 fatty acids protects against chronic sleep deprivation induced memory impairment. Life Sci, 2019. 227: 1-7.
  • Summers WK., Martin RL., Liu Y., Peña B., Marsh GM., Complex antioxidants in a randomized singel blinded study of memory in seniors. Aging Clin Exp Res, 2018. 30 (4): 395-405.
  • Aridi YS, Walker JL, Wright ORL. The Association between the Mediterranean Dietary Pattern and Cognitive Health: A Systematic Review. Nutrients. 2017;9(7):674. Published 2017 Jun 28. doi:10.3390/nu9070674
  • Féart C, Samieri C, Barberger-Gateau P. Mediterranean diet and cognitive function in older adults. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2010;13(1):14‐18. doi:10.1097/MCO.0b013e3283331fe4
  • Anastasiou CA, Yannakoulia M, Kosmidis MH, et al. Mediterranean diet and cognitive health: Initial results from the Hellenic Longitudinal Investigation of Ageing and Diet. PLoS One. 2017;12(8):e0182048. Published 2017 Aug 1. doi:10.1371/journal.pone.0182048

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.