11 giftige sætninger, der aldrig bør være i ens indre dialog

I verden, som vi lever i, er der kun én måde at opretholde en sund indre dialog på. Det er ved at være i ro med os selv.
11 giftige sætninger, der aldrig bør være i ens indre dialog
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Man har sikkert oplevet dette spændende fænomen. I virkeligheden stopper vi aldrig med at have en indre dialog. Igennem den bedømmer vi vores interne og eksterne verden.

Denne indre dialog er det, der lader os internalisere og give mening til de ting, der sker omkring os. Og man kan forestille sig, hvor vigtigt det er at definere vores følelsesmæssige og psykiske helbred.

Selvom det føles som om, disse tanker kommer og går, så er der faktisk en konstant forbindelse mellem dem, og hvordan vi opfører os, hvordan vi har det, og hvordan vi reagerer på vores miljø.

Som Epictetus ville sige, “Det er ikke det, der sker for en, men hvordan vi reagerer, som betyder noget.”

En sund indre dialog, et sundt liv

Kvinde der holder en kolibri

Vi kontrollerer vores egen skæbne ved at føle og handle i forhold til vores værdier og overbevisninger.

Følelserne, som er forårsaget af disse ovebevisninger og tanker, kommer fra vores indre dialog. Den indoktrinerer os på en sådan måde, at de kan fordreje virkeligheden kraftigt.

Nogle af disse tanker og overbevisninger, som påvirker vores liv negativt, indebærer: behovet for anerkendelse fra andre for enhver pris, hvor forfærdeligt vi har det, når vi ikke får, det vi vi have, eller overbevisningen om, at vi kan opnå lykke gennem modstand eller passitivitet.

Her er nogle typiske sætninger i vores indre dialog, som vi aldrig bør sige til os selv:

Glem ikke at læse denne artikel efter “11 giftige sætninger, der aldrig bør være i ens indre dialog”:

Det handler om at lære at leve

1. “Jeg bliver nødt til at få succes med alt det, jeg laver”

Der er mere i livet end at vinde og at tabe. Polariserede tanker baseret på alt eller intet er ikke sunde. Fiaskoer er ofte det grundlæggende for en succes.

Man bør huske, at vigtige opdagelser såsom røngtenbilleder og penicillin er et resultat af et antal fiaskoer.

Kvinde og blade og fugle

2. Hvis jeg fejler denne gang, så er jeg en fiasko”

Endnu engang: at lave fejl og fejltagelser er handlinger, som ofte fører til succes. Det giver ikke mening at tænke, “Hvis jeg laver en fejl, så vil jeg være en fiasko.” Man bliver nødt til at give sig selv muligheden og retten til at prøve. Det er nemlig det, der lader en opnå det, som der er meningen..

3. “Hvis jeg ikke får anerkendelse og accept fra andre, så vil jeg ikke være glad”

Det er en meget almindelig overbevisning. Det er vigtigt, at vi ikke føler os afvist. Men det er ikke nødvendigt eller for den sags skyld muligt at blive accepteret af alle. Det er en realitet, som vi bliver nødt til at leve med. Den vil også hjælpe os til at acceptere os selv.

4. “Jeg kan ikke leve uden dig. Jeg har brug for dig for at være glad”

Denne form for tankegang kommer fra en misforståelse om at elske andre og sig selv. Kærlighed bliver nødt til at være gensidigt, forskelligartet og fordomsfrit, uden nogen forpligtelser.

Hvis kærlighed og afhængighed finder sted sammen, så ødelægger de hinanden.

5. “Hvis du er uenig med mig, så er det fordi, du ikke kan lide mig”

“Ingen ser mig som værdig, fordi jeg er ubruglig.” “Mine personlige værdier afhænger af, hvad andre tænker om mig.” For de fleste af os så er kritik et synonym for afviselse.

Som Emerson engang sagde: “Lad mig aldrig falde for den simple fejl af at tro, at jeg bliver gjort til offer, hver gang jeg bliver modsagt.”

6. “Jeg kan ikke fordrage, når andre fortæller mig, hvad jeg skal gøre

Vi bliver tydeligvist nødt til at tage ansvar for vores handlinger, men vi bør ikke vende det blinde øje til, når andre giver råd eller kommer med deres meninger.

At samarbejde stopper os ikke fra at validere og styrke vores identitet, men det hjælper os snarere til at blive bedre personer.

Pige med fletning og en fugl

7. “Jeg er ikke god nok”

“Jeg kan ikke. Det er ikke værd at prøve. Jeg vil aldrig være i stand til det.” Det eneste, vi har at sige til det er, at man aldrig må glemme en meget vigtig forudsætning i livet: Hvis man tror mere på, at man kan, end at man ikke kan, så vil man ende med at få ret.

Det betyder, at ønske noget er det samme som at være i stand til det. Det første skridt er at prøve igen og igen.

Det, man tror på, bestemmer, hvordan man handler. Det gør det så  meget, at man ender med at bekræfte, det man er så bange for sker, fordi man alene fik det til at ske. Dette kaldes selvopfyldende profeti.

8. Stol ikke på nogen, vær altid på vagt”

Vi stoler ikke på andre, fordi vi ved, at personer laver fejl, at vi selv laver fejl, og at vi ønsker at beskytte og selv fra at lave fejl.

En sund mistillid giver måske mening i bestemte situationer. Men man bør efterlade den, når den ikke længere er nødvendig og kun forårsage skader. Hvis vi ikke har dette i baghvoedet, så vil vi forblive lukkede overfor andre og sætte en stopper for vores egen personlige vækst.

9. “Jeg er bedre end alle andre”

Ingen er mere værd end andre. Ydmyghed er det grundlæggende for ære. At føle sig bedre end andre vil kun føre til en arrogant attitude, som på ingen måde er tiltrækkende.

Socrates er én af verdens mest kendte filosoffer. Han er kendt for talemåden: “Den eneste rigtige visdom er at vide, at man intet ved.” Modstridende? Måske ikke så meget. Det er værd at tænke over.

10. “Jeg er ubruglig”

Ubruglighed eksisterer ikke. Ved at tænke dette , eller “Jeg er værdiløs”, er det eneste, man vil opnå, en mangel på motivation, og at man kaster sine ambitioner og interesser til side.

11. Jeg fortjener ikke kærlighed”

Det, vi burde sige her, er, at man fortjener det bedste.

Det er uundgåeligt at lide, når nogle tager afstand fra en. Men tilbage til en tidligere tanke, så er den eneste sande og oprigtige kærlighed den, der er inde i os selv.

Dette vil hjælpe os til at lægge vores irrationelle behov for begær til side. Det bliver tit forvekslet med en magiske følelse af kærlighed.

Pige og nogle fugle

Alle de sætninger, som bærer den simple besked med “burde gøre”, “burde være” eller “bliver nødt til at være” er potentielt negative for os.

Vi kan formå at undgå disse tanker på den følgende måde:

 • Kun at acceptere beviste og observerede fakta som en virkelighed. Hvis vi ikke gør det godt med en ting den ene dag, så betyder det ikke, at vi er ubruglige. Vi gør hundreder af ting i vores liv, som beviser, at vi er nyttige.
 • Kun at acceptere udsagn, der bunder i logik og ingen modsigelser har. Hvis vi tillader modsigelser, så vil vi frustrere, hvordan vi værdsætter vores indre jeg.
 • At være fleksibel og villig til at ændre vores egne idéer med ny information. Personer bliver nødt til at vedtage fleksible og tolerante måder at tænke på, som hjælper os til at få det bedre uden at skabe forhindringer for os selv.
 • Det er ikke korrekt at fordømme eller rose noget fuldstændigt. Når vi laver kategorier og bedømmer på baggrund af “alt eller intet”, så afviser vi fuldstændigt alle verdens muligheder. Det er med undtagelse af vores egen realitet. Det er klogt at undgå ord såsom alt eller intet, alle eller ingen, altid eller aldrig.

  Ønsker du at vide mere? Læs denne artikel efter “11 giftige sætninger, der aldrig bør være i ens indre dialog”:

Beskyt dig selv mod negative energier

Kvinde der holder et fuglebur og saetter fuglene fri
 • Det er usundt at bedømme efter væsentlige vilkår, i stedet for at anvende vilkår for holdninger. Det er bedre at sige, “du opfører dig fjollet”, frem for at sige “du er skør.”
 • Det er vigtigt at tænke over tingene fra et perspektiv med muligheder og ikke blindt beslutsomhed. “Det vil sikkert være svært, men jeg vil prøve” er ubenægteligt anderledes end “Jeg kan ikke gøre det, jeg vil aldrig være i stand til det.”

Du vil måske indse, at du fordrejer sandheden, men at du alligevel ikke kan ændre din måde at se på.

Man bør prøve at definere hvilke ting, der påvirker dette og altid lede efter alternative perspektiver, også selvom man er meget sikker på det, man tænker. Man bør lede efter løsninger, sætte spørgsmålstegn ved beviset og sætte sine forudsigelser op mod realiteten.

Hvis man føler, at man ikke kan kontrollere, hvordan ens tanker påvirker en, og at man er overvældet, så må man ikke tøve med at gå til en psykolog, så man kan få den støtte, man har brug for.

Hvor mange giftige sætninger hører du tit i din indre dialog?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ellis, A. (2003). Manual de Terapia Racional Emotiva. Editorial Desclee.
 • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad.
 • Cáceres Valdez, R. (2016). EL POSITIVISMO. Ius Inkarri. https://doi.org/10.31381/inkarri.v0i1.547

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.