Gode folk tænker ikke på andres skjulte dagsordener

Gode mennesker kan nogle gange have svært ved at opdage, når andre er ude på at udnytte dem. Hvis det sker for dig, så husk, at det ikke er din skyld.
Gode folk tænker ikke på andres skjulte dagsordener

Sidste ændring: 11 december, 2018

Nogle gange tager uskyldige mennesker fejl af andre og opdager ikke den skjulte dagsorden og alle løgnene, før det er for sent.  Giftige mennesker findes overalt, og vi kan desværre ikke altid undgå dem. Det er beundringsværdigt, når mennesker kun ser det gode i andre. Desværre er det også ofte naivt. Giv alle en chance, men lad ikke nogen trække rundt med dig. Du bliver nødt til at give slip, selvom du føler dig forpligtet til at blive ved med at hjælpe den person, der gør dig ondt.

Den skjulte ondskab og maskeret egoisme

For nylig overraskede psykolog og forsker, Howard Gardner, medierne med en kommentar, der gik verden rundt.

Howard Gardner er ekspert i den menneskelig intelligens og er professor på Harvard Universitet. Ifølge hans forskning bliver egoistiske mennesker aldrig gode medarbejdere. De kan selvfølgelig godt komme langt, men deres dårlige hensigter vil altid holde dem tilbage.

En god medarbejder er derimod et menneske, der søger anerkendelse, men som også er motiveret for at arbejde for det fælles gode og gavn.

Det samme sker i private og sociale sammenhænge. Personlig succes kommer kun, når vi oprigtigt bekymrer os om andres velfærd og viser hinanden gensidig respekt.

Giftige mennesker, der kun har deres egne interesser i hovedet, forstår ikke vigtigheden af personlige relationer. De forstår ikke, hvorfor de skal hjælpe andre – eller hvorfor de har brug for dem.

Et andet problem er, at folk med gode hensigter ofte ikke opfatter andres forkerte hensigter.

De skjulte dagsordener tvinger os ofte ud i ubehagelige situationer

Skjulte dagsordener

Robert Feldman fra University of Massachusetts har studeret løgne gennem mange år. Han har fundet ud af at vi i gennemsnit fortæller 3 løgne i løbet af de første ti minutter, vi snakker med en ny bekendt.

 • De fleste af disse løgne kan gå under betegnelsen “hvide løgne.” Det er små usandheder, vi fortæller for at undgå en akavet situation, såsom “Jeg har det fint” eller “Din kjole er smuk.”
  Desværre bidrager alle disse små løgne til en “løgnekultur”, hvor større og mere skadelige løgne kan stortrives.
 • Nogle mennesker har det helt fint med at manipulere andre for at opnå deres ambitioner.
 • Det kan især gå ud over mennesker, der er blevet opdraget med at sørge for andres behov før deres egne. Denne typer uskyldige mennesker har ofte svært ved at sige nej til andres forslag.

Folk, der skjuler ondskab og egoisme i deres hjerter manipulerer andre for at nå deres mål.

De skjuler med vilje deres sande følelser, så de fremstår på en mere positiv måde. Det kan være svært at gennemskue dem, hvis man selv er en god og ærlig person.

Et oprigtigt er altruistisk, men kan nogle gange have svært ved at passe på sig selv

Grunden til, at mange mennesker med et godt hjerte, ofte ikke forudser andres egoistiske interesser kan for eksempel være:

 • De fleste mennesker prøver at skjule deres egoistiske dagsorden. De gør det ofte så godt, at det kan være svært at opdage, før det er for sent.
 • Venlige mennesker er ofte empatiske. Empati betyder, at man kan sætte sig ind i andres følelser og har et ønske om at hjælpe.
 • Manipulerende personer ved, hvordan de skal udnytte deres offers empati. De kan få andre til at føle skyldfølelse, hvis de ikke gør som han ønsker. De vender ofte situationen rundt, så offeret fremstår som den skyldige og egoistiske.

Det er uden tvivl en virkelig kompliceret process.

kvinde2

Skuffelse

 • Hjertet hos en god person bliver ofte skuffet. Næsten ingen har dårlige hensigter på deres radar.
 • Når vores gode hensigter bliver forrådt, kan det ofte gøre utroligt ondt.
 • Dog kan vi altid lære af vores oplevelser. Med tiden bliver det nemmere at genkende giftige mennesker.

Skuffelser skal åbne vores øjne, men vi må aldrig tillade dem at lukke vore hjerter. Hvis vi gjorde det, ville vi ophøre med at være os selv, og det er noget, der aldrig bør ske.

Lad aldrig andres adfærd og skjulte dagsordener at tvinge dig til at være en du ikke er.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Feldman, R. S., Forrest, J. A., & Happ, B. R. (2002). Self-Presentation and Verbal Deception: Do Self-Presenters Lie More? Basic and Applied Social Psychology, 24(2), 163–170. https://doi.org/10.1207/s15324834basp2402_8
 • Mota, N., Chaves, E., Antunes, M., Borges, R., Paiva, A., & Santos, V. (2017). Contextualized Contribution of Kindness to Favorable Goal- and Circumstantial-Driven Neuropsychological Regulation. Frontiers in Psychology, 8, 1643. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.01643
 • Otake, K., Shimai, S., Tanaka-Matsumi, J., Otsui, K., & Fredrickson, B. L. (2006). Happy People Become Happier through Kindness: A Counting Kindnesses Intervention. Journal of Happiness Studies, 7(3), 361–375. https://doi.org/10.1007/s10902-005-3650-z; texto completo
 • Polage, D. (2017). The effect of telling lies on belief in the truth. Europe’s Journal of Psychology, 13(4), 633–644. https://doi.org/10.5964/ejop.v13i4.1422; texto completo

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.