Er det godt eller skidt for børn at gå barfodet?

Mange mennesker er vokset op med den idé, at det kan føre til sygdom hos børn at gå barfodet. Læs videre for at få nogle fakta om dette emne, der forfølger mange forældre.
Er det godt eller skidt for børn at gå barfodet?

Skrevet af Ana Luzardo

Sidste ændring: 25 august, 2022

Hvor mange gange har du ikke hørt, at det var forbudt at gå barfodet som barn? Det er et emne, der stadig forfølger forældre, så i dagens artikel vil vi diskutere nogle fakta, som forskere for nylig har opdaget om emnet. Kort sagt, jo mere frihed små fødder har, jo bedre udvikler de sig.

Det var en populær tro, at bare fødder ville føre til luftvejssygdomme. Dette er imidlertid helt forkert. Det skyldes, at virus skal trænge ind i kroppen gennem de øvre luftveje, for at du kan blive forkølet. Hvad er så risikoen for børn, der ikke vil gå med sko?

Er det godt eller skidt for børn at gå barfodet?

Små babysko

Der er ikke nogen klar konsensus om at gå barfodet.

Fodtøj anbefales ikke i de første måneder af livet. Dets funktion er udelukkende at beskytte mod kulde, fugt og skader. En sok kan således fint opfylde denne funktion.

Desuden er det heller ikke en god idé at have sko på i før-kravlefasen (normalt før 8-månedersalderen), da det er vigtigt for barnets psykomotoriske udvikling at kravle uden sko.

Det er efter 18-månedersalderen, når barnet begynder at gå, at barnet kan begynde at bruge fleksibelt fodtøj til at beskytte sig mod kulde. Det skal dog give fødderne mulighed for at ånde.

I fireårsalderen er det så nødvendigt at beskytte foden mod visse skader. Derfor skal skoene være mere stive, svarende til dem, som voksne bruger.

Skoene skal have en rund forside og være brede, så tæerne kan bevæge sig indeni. Læder er det bedste materiale til disse, da det er 100 % naturligt og giver foden mulighed for at ånde. Desuden skal de være lette for barnet at tage af og på.

De sundhedsmæssige fordele ved at gå barfodet

Her er nogle af fordelene ved ikke at bruge sko.

Det fremmer dannelsen af fodbuerne

Børnefødder er lavet af blødt væv, der forbenes i fosterstadiet. De fleste af disse knogler hærder ved fødslen, men fuldstændig stivhed opstår først i voksenalderen.

Det er denne fleksibilitet, det rigelige fedt under huden og ledforandringerne, der forårsager platfødder i de første tre leveår.

Denne tilstand, hvor fodens inderside er fladtrykt, retter sig dog normalt selv med væksten. Det, der sker, er, at hele fodsålen rører jorden.

Det bidrager til barnets sensoriske udvikling

Fødderne har en højere taktil følsomhed end hænderne mellem det tidspunkt, hvor et barn bliver født, og de første otte-ni måneder af livet. Som du kan forestille dig, bruger babyer deres fødder til at udforske verden omkring dem.

I løbet af denne proces går de videre til deres hænder og derefter til deres mund for at smage på ting, fordi deres sanser er mere udviklede.

Det handler dog ikke kun om følesansen, men også om temperatur. Derfor er det så vigtigt for dem at kunne bevæge deres tæer og fødder frit.

Det stimulerer kinæstetiske fornemmelser

Den kinæstetiske eller proprioceptive sans henviser til evnen til at registrere musklernes position. Det er den sans, der gør det muligt for os at være opmærksomme på vores kropsholdning i forhold til verden omkring os.

Børn har brug for at mærke ujævnt underlag, tryk og forskellige typer teksturer for at udvikle den. Det er nemlig med til at forbedre muskulaturens stilling og styrke deres led.

Mulige risici og forholdsregler

Dreng græder

De største problemer med sko er deres stivhed og uforenelighed med barnets livsstil.

Små børn elsker at hoppe og klatre, og sko får dem til at glide og falde, fordi de fleste såler ikke er fleksible. Der er også andre mulige problemer såsom:

Nedgroede tånegle

Dette er en tilstand, hvor hjørnet eller siden af tåneglen vokser ind i vævet. En af de mest almindelige årsager er at bære stramme sko, der presser neglene for tæt sammen.

Fodsvamp

Denne svampeinfektion opstår, når foden er for svedig i tætsiddende sko. Du er måske ikke klar over det, men fugtige sokker eller sko under varme forhold fremmer svampevækst.

Strukturelle fodproblemer

Knyster er den mest almindelige strukturelle skade. De er hårde og smertefulde masser på tåleddet. Ligtorne og hård hud er også fortykket hud på grund af friktion eller tryk, mens vorter ofte forekommer på fodsålen.

Ting, du skal huske, når du vil lade dit barn gå barfodet

Insistér på, at dit barn har sko på, når det går ved svømmehaller, græsplæner eller omklædningsrum for at undgå fodsvamp.

Du bør også holde deres stivkrampevaccinationer ajour, hvis de træder på skarpe genstande, og altid tjekke deres fødder for sår.

Afslutningsvis skal du insistere på, at de bærer sko i alle situationer, der kan være farlige, og som kan skade deres fødder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.