Grunde til, at man tager Vitamin K

14 november, 2020
Vitamin K er et essentielt næringsstof, som hjælper kroppen med at fungere optimalt. Et lavt niveau af vitamin K kan føre til knogleproblemer, blå mærker og blødninger. Lær mere om det her. 

Vitamin K er et vigtigt næringsstof, der spiller en vigtig rolle i blodstabiliteten og er en forløber for koagulationsfaktorer.

Vi fortæller dig mere om det i denne artikel.

Hvad gør dette vitamin?

Dette er et stof, som ligesom ethvert andet vitamin kræves i små mængder for, at kroppen kan fungere og udvikle sig.

Dette vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som kroppen opbevarer i små mængder, der hurtigt udtømmes, hvorfor du bør konsumere det regelmæssigt. Dog kan kroppen også genbruge små mængder af det.

K-vitamin spiller en rolle i produktionen af ​​proteiner kaldet “koagulationsfaktorer”. På grund af dets vigtige rolle kan det have alvorlige konsekvenser, såsom blødninger, ikke at have nok af det.

K-vitamin synes også at spille en rolle i den rigtige udvikling af væv og knogler. Derfor kan det forårsage knogleudviklingsproblemer ikke at få nok af det.

Læs også Kosttilskud til led: Deres betydning og nødvendighed

Former for vitamin K

Generelt er der tre mulige former for vitamin K:

Phylloquinon eller vitamin K1: Dette er den eksisterende form i bladplanter. Grundlæggende får du det gennem din diæt og kroppen absorberer det bedre, når det opløses i fedt.

Menaquinon eller vitamin K2: Dette er det vitamin, som visse tarmflora-bakterier producerer. Det er produceret og absorberet i små mængder.

Menadione eller vitamin K3: Dette produceres syntetisk, og læger bruger det undertiden som et tilskud.

Fødevarer rige på vitamin K

Grønbladede grøntsager er en af ​​de rigeste kilder til dette vitamin.

Generelt sikrer du, at du får nok af dette vitamin, ved at spise en varieret og afbalanceret kost. Dette skyldes, at din krop kun har brug for det i små mængder.

Du kan finde det i:

 • Grønbladede grøntsager, såsom spinat, broccoli eller salat
 • Nogle frugter, såsom figner
 • Kød
 • Ost
 • Soja
 • Æg

Vi anbefaler De bedste tips til at skære ost

K-vitaminmangel

På grund af det faktum, at mennesker ikke har brug for meget af dette vitamin, er det sjældent at mangle det. Dog kan det ske.

Dette er tilfældet med nyfødte, der kan have blødningsproblemer og en tendens til at bløde. Denne mangel hos nyfødte skyldes, at dette vitamin ikke kommer let ind i moderkagen. Derfor er de født med lave niveauer.

Modermælken indeholder heller ikke store mængder af dette næringsstof. Desuden er babyens tarmflora endnu ikke udviklet og derfor har de ingen bakterier til at syntetisere dette vitamin.

Læger administrerer normalt vitaminet gennem injektion i disse tilfælde.

På den anden side kan sygdomme såsom cystisk fibrose, cøliaki eller korttarmssyndrom forårsage en mangel. Dette skyldes, at sådanne lidelser genererer intestinale absorberingssændringer, der reducerer mængden af ​​absorberet K-vitamin.

Ligeledes kan behandlinger med visse medikamenter såsom antikonvulsiva eller visse antibiotika føre til en mangel.

En alvorlig mangel kan føre til blå mærker og blødninger forårsaget af dårlig blodkoagulation. I værste fald kan dette føre til farlige indre blødninger.

Når læger anbefaler kosttilskud

En kvinde, der tager vitamin K

Brug af blodfortyndende medicin kan kræve vitamin K-tilskud.

Mange vitaminpiller kan øge dit indtag af dette vitamin. Der er dog også specifikke K-vitamintilskud. Du kan også ofte finde det i kombination med andre næringsstoffer som calcium og D-vitamin.

Dette er den mest almindelige måde at administrere dette næringsstof til patienter, der har brug for det. Dog kan vitaminet også administreres gennem en intramuskulær injektion. Dette er den valgte metode for nyfødte. Dette hjælper med at reducere risikoen for hjerneblødning.

Endelig, i tilfælde, hvor antikoagulation, såsom warfarin, administreres, kan en mangel på vitamin K være særlig problematisk. I sådanne situationer er periodiske blodprøver nødvendige for at bestemme koagulationstiden.

 • Fu, X., & Booth, S. L. (2012). Vitamin K. In Encyclopedia of Human Nutrition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00281-6
 • Puckett, R. M., & Offringa, M. (2000). Prophylactic vitamin K for vitamin K deficiency bleeding in neonates. In Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD002776
 • Shearer, M. J., & Newman, P. (2008). Metabolism and cell biology of vitamin K. Thrombosis and Haemostasis. https://doi.org/10.1160/TH08-03-0147
 • Dr. Oscar Iván Flores-Rivera, Dra. Karina Ramírez-Morales, Dr. José Martín Meza-Márquez, Dr. Jorge Arturo Nava-López (2014). Fisiología de la Coagulación. Octubre-Diciembre, 2014; Volumen 37: Número S2. Rev Mex Anest 2014; 37 (S2). https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/contenido.cgi?IDPUBLICACION=5496
 • Pineda Ruiz, JC (2009). Sobreanticoagulación con Warfarina. Archivos de Medicina (Manizales), 9 (2), 174–182. https://doi.org/10.30554/archmed.9.2.1316.2009.
 • ZIPURSKY, A. (1999). PREVENCIÓN DE LA SANGRE DE DEFICIENCIA DE VITAMINA K EN LOS RECIÉN NACIDOS. British Journal of Hematology, 104 (3), 430–437. https://doi.org/10.1046/j.1365-2141.1999.01104.x