Hvad er grunden til, at geraniumblade bliver gule? 8 mulige årsager og løsninger

En ændring i farven på geraniumbladene indikerer, at der er noget galt, især når geraniumblade bliver gule. Dette er årsagerne.
Hvad er grunden til, at geraniumblade bliver gule? 8 mulige årsager og løsninger

Sidste ændring: 20 maj, 2023

En ændring i farven på geraniumbladene kan være et tegn på, at der er noget galt med planten, især når geraniumblade bliver gule. Geranium har en tendens til at stå i udendørs haver på grund af deres smukke rustikke udseende. De er også sommerplanter, der er kendt for at være kuldebestandige.

De kan også tåle tørke. Men under normale forhold kræver geranium vanding.

På den anden side skyldes tilstedeværelsen af gule blade hos geranium forskellige faktorer, som er lette at behandle, eller som vil dræbe planten for altid. Lad os se på nogle af dem.

Faktorer, der kan gøre, at geraniumblade bliver gule

Vidste du, at en af grundene til, at din geranium bliver gul, er, at du dyrker en bedrager? At dyrke en plante i den tro, at det er en anden plante, er en af de mest almindelige fejltagelser. Find ud af, hvilke andre faktorer der skader geranium.

1. Næringsfattig jord

Det er meget vigtigt at bruge den rigtige gødning til hver enkelt plante, ligesom det er meget vigtigt, hvor meget og hvor ofte du gøder. Disse planter kræver afbalanceret gødning en gang om måneden, og denne gødning bør være vandopløselig.

Som det er, bør du vide, at magnesium er vigtigt for geraniums gødning. Det gavner klorofylmolekylet og giver planten det smukke grønne pigment.

En mangel på dette grundstof resulterer i en gul blomst, ligesom lave niveauer af svovl, zink og jern. Tjek produktets etiket og sørg for, at gødningen indeholder dem.

Men hvis gødningen mangler de værdifulde elementer, kan du berige den med Epsom-salt. Er du interesseret i at vide, om jorden er fyldt med næringsstoffer? Brug et jordanalysesæt.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Tips til at holde din kristi tornekrone blomstrende hele året rundt

2. Overdreven vanding

Overdreven vanding skader planten. Dens blomster bliver gule og er ikke kønne, men det afgørende tegn er, at du bemærker, at dens blade, i det nederste område, også er påvirket. Det sker som regel, når det regner om foråret.

Geranium elsker sol, da de er hjemmehørende i Sydafrika. Så sørg for, at jorden er næsten tør. Brug din pegefinger til at teste jordens fugtighed. Stik den helt ned, og hvis den kommer tør op, er det tid til at vande.

En plante vandes
Overvanding af geranium strider mod deres oprindelige forhold, så regulér mængden af vand.

3. Manglende vanding

Ekstremer er dårlige, også når det gælder vanding af geranium. Hvordan ved du, at geranium mangler vand? Læg mærke til, om den ud over gult løv har tørre kanter.

Den bedste måde at forhindre dette på er ved at udføre fingertesten hver 3. til 4. dag. På dagen for vanding, når jorden er tør, skal du vande rigeligt.

4. Koldt klima

Vi har allerede sagt, at geranium, selv om de er sommerblomster, kan stå på kolde steder, men vær forsigtig, ikke ved ekstreme temperaturer.

Det anbefalede minimum er 15 grader celsius. Derunder er det fatalt. Der har dog været eksemplarer, der har overlevet i dvale ved koldere temperaturer.

Hold dig orienteret om vejret for at sætte dine geranium under dække, så snart de begynder at blive gule. På den måde vil frosten ikke påvirke dine planter.

Der er nogen, der på en meget kold nat vander deres planter lidt mere end normalt. Herved virker vandet som en isolator, der styrker løvet.

5. Den har borebiller

Borebiller er et kompliceret insekt at udrydde, for når de opdages, er det, fordi planten er helt inficeret. Bag sit harmløse udseende påfører denne sommerfugl betydelige skader, f.eks. ved at fylde indersiden af stænglerne med æg efter at have skabt små huller.

Larverne fortærer for deres vedkommende planten indefra ved at æde plantesaften. Hvordan ved du, om din geranium har en borebille? Observér, om den overholder følgende tegn:

  • Gule blade.
  • Betydelig tilbagegang.
  • Før-død tilstand.

Hvordan bekæmper man dette insekt? Forebyggende brug af insekticider, der specifikt bekæmper dette skadedyr. Fortsæt brugen af produktet i nærheden af hullerne i stænglerne. Dette vil dræbe larverne.

6. Verticillium

Svampen Verticillium spp. kan hæmme væksten af geranium, fremme visnen af bladene samt gøre, at geraniumblade bliver gule. Hvad kan du gøre? Brug et særligt pesticid.

7. Forekomst af herbicidskader kan gøre, at geraniumblade bliver gule

Herbicidskader er en anden almindelig faktor, der kan være årsag til, at geranium kan få en anden farve. Det sker, når planten bliver luget. Derfor anbefales det, at ukrudtsbekæmpelse foretages i hånden.

En person er ved at luge ukrudt
Ukrudtsbekæmpelse anbefales at gøres i hånden for ikke at forværre planterne så meget.

8. Virusinfektioner kan gøre, at geraniumblade bliver gule

Ca. 15 vira kan skade geraium og gøre, at geraniumblade bliver gule. Det kan tage op til 3 uger at opdage, at planten er ramt af en virus.

I så fald er det sikkert, at nærliggende planter også er smittet af vandstænk, bladlus eller trips. På den anden side er formering en anden måde for virus at nå geranium på, nemlig ved stiklinger fra voksne planter.

Isolering af planten anbefales for at neutralisere spredningen af virus. Selv om det er sandt, at geranium kan overleve en virusinfektion, skal de behandles med pesticider, der passer til det enkelte tilfælde.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 planter med orange blomster og deres pleje

Glem ikke at tage geranium ud i solen hver dag

Geranium elsker morgensolen. Hvis du tager dem ud i ca. 5 timer om dagen, er du sikker på at holde dem sunde.

Du bør dog også forsøge at holde dem ude af strålerne, når solen står højest. På det tidspunkt skal du flytte dem ind i skyggen, da de kan blive dehydreret.

Husk, at hver plante kræver unik pleje. For geraniums vedkommende skal du forhindre, at deres blade bliver gule.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.