De 13 farligste vira for mennesker

Virusinfektioner er hyppige og forårsager forskellige kliniske billeder. Lær om de farligste vira for mennesker her i artiklen.
De 13 farligste vira for mennesker
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Virus er den vigtigste årsag til infektioner og forårsager forskellige kliniske tilstande og giver forskellige grader af sygdom. Disse små partikler betragtes som obligatoriske intracellulære parasitter, da den eneste måde at replikere på er ved at bruge maskineriet i de celler, som de invaderer. Selv om der findes flere, vil vi fokusere på de farligste vira for mennesker.

Når det er sagt, er det vigtigt at huske på, at definitionen af fare ikke kan reduceres til høj dødelighed som følge af infektion, men også skal omfatte de vira, der er forbundet med alvorlige følgesygdomme hos mennesker. Derfor vil vi gruppere disse smittefremkaldende agenser efter den form, hvori de forårsager sygdomme.

Medfødte infektioner: De farligste vira for mennesker under graviditet

Nogle infektioner anses for farlige under graviditet, fordi de forstyrrer den normale udvikling af fosteret. Ligeledes indebærer smitte under fødslen en risiko for den nyfødte.

Derfor er det nødvendigt med en god kontrol under graviditeten for at opdage dem. Blandt de forårsagende agenser for disse infektioner er vira, der er ansvarlige for følgende:

 • Abort og spontan abort.
 • Føtal død.
 • For tidlig fødsel.
 • Lav fødselsvægt.
 • Medfødte misdannelser.

I litteraturen grupperes disse infektioner normalt under akronymet TORCH, som omfatter de vigtigste årsager til neonatale smitsomme sygdomme. Ved eftersøgning af TORCH-infektioner er det almindeligt at fastslå tilstedeværelsen af disse patogener ved at udføre serologi under graviditet.

1. Rubellavirus

Medfødt rubellasyndrom er en alvorlig tilstand, som kan forebygges, og hvor den nyfødte har defekter i forskellige organer. Blandt de mest almindelige forandringer beskrives følgende:

 • Døvhed.
 • Mikrocefali.
 • Mikroftalmi.
 • Medfødt grå stær.
 • Kardiale abnormiteter.

Den vigtigste risikofaktor er moderens infektion med rubellavirus i første trimester af graviditeten. Infektion på senere stadier af fosterudviklingen betragtes dog ikke som ufarlig.

2. Cytomegalovirus (CMV)

Selv om CMV er den vigtigste årsag til medfødte infektioner, afhænger virkningerne af gestationsalderen, hvor infektionen opstår. Den anses for at være farlig under graviditet, fordi den kan føre til udvikling af betydelige neurologiske underskud.

Disse omfatter følgende:

 • Forskellige grader af høretab.
 • Forsinket psykomotorisk udvikling.
 • Synsforstyrrelser.
 • Cerebral lammelse.
 • Epilepsi.
Illustration af de farligste vira for mennesker

3. Herpes simplex: En af de farligste vira for nyfødte

Medfødt herpes simplex-infektion er sjælden, men den kliniske tilstand, den forårsager, betragtes som alvorlig. Den nyfødte smittes normalt gennem fødselskanalen og udvikler de karakteristiske læsioner i dagene efter fødslen.

Mere end halvdelen af de spædbørn, der udsættes for herpes simplex, har neurologisk involvering som følge af infektion i centralnervesystemet, mens der i andre tilfælde kan være tale om et dissemineret billede. Anvendelsen af en antiviral behandling har vist sig at reducere den dødelighed, der er forbundet med denne medfødte infektion.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Ny kræftbehandling? Fotoimmunoterapi eliminerer med succes ondartede celler

Vira, der er farlige, fordi de forårsager infektioner, som kan være dødelige

Der findes også virusinfektioner, der er forbundet med høj dødelighed – dvs. at deres overførsel kan betragtes som næsten synonymt med døden. Disse sygdomme er imidlertid ret sjældne.

Da de geografiske spredningsområder desuden er velafgrænsede, og der kan anvendes forebyggende foranstaltninger, kan smitterisikoen reduceres. Ikke desto mindre er der stadig befolkningsgrupper, der er sårbare over for disse dødelige vira.

4. Rabies

Rabies er en viral hjernebetændelse hos visse dyr, som overføres til mennesker ved kontakt med den syge persons spyt. Dette sker normalt ved bid.

Selv om denne virus er udbredt over hele verden, er de fleste tilfælde koncentreret i Afrika og Asien. De vigtigste reservoirer for disse farlige virus er flagermus og ræve, men det er mere almindeligt, at hunde og katte spreder det til mennesker.

Rabies anses for at have en dødelighedsrisiko på tæt på 100 %. En profylakse efter eksponering kan dog reducere dødeligheden, hvilket gør det til en sygdom, der kan forebygges.

Det er vigtigt at bemærke, at når først de neurologiske symptomer begynder, er der næsten ingen chance for bedring. På den anden side forhindrer systematisk vaccination af husdyr infektion.

5. Ebola

En anden virus, hvis reservoir ikke er menneskelig, er ebola, som forårsager en alvorlig sygdom med et klinisk billede og efterfølgende multiorgansvigt, der fører til døden for 50 % af patienterne. Ebola-virussygdom er karakteriseret ved gastrointestinal involvering og har været ansvarlig for flere udbrud i Afrika.

Efterfølgende undersøgelser har kunnet fastslå det første tilfælde af infektion i de fleste af disse udbrud. Det er dog ikke blevet fastslået, hvilket reservoir der har forårsaget udbruddene.

En person får taget en blodprøve

6. Marburg-virus

Marburg-virus hører ligesom ebola til Filovirus-familien og giver en lignende tilstand i mave-tarmkanalen. Dog er den beskrevne dødelighed for disse patienter så høj som 90 % af tilfældene.

Flere vaccineprototyper er i øjeblikket på forskellige stadier af forskning og har til formål at give immunitet mod disse typer vira. Selv om resultaterne ser lovende ud, er der behov for yderligere undersøgelser.

Kroniske virusinfektioner i forbindelse med udvikling af kræft

Der er nogle vira, som på trods af at de forårsager underdiagnosticerede infektioner, har videnskabelige beviser for at være forbundet med udvikling af kræft. I nogle tilfælde er de mekanismer, hvormed disse vira anses for at være onkogene, ikke fuldt ud beskrevet, men forbindelsen er påvist.

7. Human papillomavirus (HPV)

HPV er den mest udbredte seksuelt overførte sygdom i verden. Der findes mere end 170 forskellige genotyper af dette virus, hvoraf nogle forårsager kønsvorter.

Andre har imidlertid en tendens til at gå ubemærket hen, fordi de ikke giver tydelige kliniske manifestationer. Blandt sidstnævnte gruppe er der imidlertid flere serotyper, der er involveret i udviklingen af livmoderhalskræft.

Blandt disse skiller typerne 16 og 18 sig ud, da de er de hyppigst forekommende i forstadier til livmoderhalskræft. Det er vigtigt at understrege, at HPV-infektion, der er en kønssygdom, kan forebygges ved brug af barrieremetoder og administration af vaccine.

Ligeledes er det muligt at opdage tidlige celleforandringer, der tyder på infektion, ved hjælp af regelmæssige undersøgelser.

Vi tror også, at du vil finde denne artikel interessant: Sådan forbereder du dig på din første celleprøve

8. Hepatitis B og C: Hvorfor betragtes de som nogle af de farligste vira?

Hepatitis B- og C-virus betragtes også som seksuelt overførte sygdomme, da dette er deres vigtigste smitteform. Begge agenser er involveret i udviklingen af hepatocellulært karcinom, som er den fjerde vigtigste årsag til kræftdødsfald i verden.

Det er vigtigt at huske, at der findes vaccinationer, der effektivt forhindrer en hepatitis B-infektion. På samme måde findes der i øjeblikket antiviral behandling, der kan forhindre udvikling til cirrose ved kroniske hepatitis C-infektioner og dermed reducere forekomsten af udvikling af dette karcinom.

Illustration af leveren i menneskekroppen

9. Coronavirus-familien: Årsager til globale alarmer

Selv om coronavirus har været kendt for at forårsage milde sygdomme hos mennesker siden 1970’erne, er det også rigtigt, at de i det 21. århundrede har været ansvarlige for nogle epidemiologiske alarmer på verdensplan. I 2002 dukkede SARS-CoV-1 op og forårsagede alvorligt akut luftvejssyndrom (SARS), som ramte næsten 10.000 mennesker i 32 forskellige lande.

I 2012 dukkede MERS-CoV op i Saudi-Arabien og smittede mere end 2.500 mennesker i 27 lande. Og siden 2019 dukker SARS-CoV-2 op i Kina, producent af sygdommen kaldet COVID-19, med høj transmission gennem luftvejssekret.

På grund af den høje smittehastighed spredte sygdommen sig hurtigt til alle kontinenter og blev erklæret pandemisk i marts 2020.

Flere af de farligste vira

Flere vira har evnen til at producere febrilsygdomme, som normalt efterfølges af en fase, der er kendetegnet ved forekomsten af hæmoragiske manifestationer. Hos disse patienter er behandlingen normalt understøttende med foranstaltninger, der har til formål at forhindre smittespredning.

Disse vira omfatter følgende:

 • Krim-Congo hæmoragisk feber (CCHF): Dette er en sygdom forårsaget af et Nairovirus, hvis vigtigste smitteform er bid fra en inficeret flåt. Dødeligheden af CCHF varierer fra 3 til 30 %.
 • Guanarito-virus: Dette forårsager venezuelansk hæmoragisk feber, en sygdom, der er endemisk i den centrale del af landet og forbundet med en dødelighed på op til 30 %.
 • Boliviansk hæmoragisk feber: Denne forårsages af Machupo-virussen. Dens bærer er en gnaver, og denne virus rammer befolkningerne i det nordlige Bolivia. Dødeligheden er op til 20 %.
 • Junín-virus: Denne virus forårsager argentinsk hæmoragisk feber, som er hyppig i landets landdistrikter. Den er forbundet med en dødelighed, der varierer mellem 10 % og 20 %.

Vaccination kan fjerne faren ved de farligste vira

Det bedste eksempel på fortsat gennemførelse af vaccinationsprogrammer er en nu udryddet virusinfektion: Kopper. Denne virus var ansvarlig for ødelæggende virkninger på sårbare befolkninger i århundreder og efterlod forskellige grader af følgesygdomme hos de overlevende.

Men takket være udviklingen af vacciner og masseimmuniseringsprotokoller blev kopper hos mennesker udryddet i 1980. Kan vi gentage historien med nogen af de farligste vira for mennesker?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cofre, F.; Delpiano, L.; Labrana, Y.; Reyes, A.; Sandovaly, A.; Izquierdo, G.; Síndrome de TORCH: enfoque racional del diagnóstico y tratamiento Pre y Postnatal. Recomendaciones del Comité Consultivo de Infecciones Neonatales Sociedad Chilena de Infectología; Revista Chilena de Infectología; 33 (2): 191 – 216; 2016.
 • Collados, R.; Casado, J.; Infección Congénita por Citomegalovirus: la Gran Desconocida; Medicina de Familia SEMERGEN; 37 (10): 549 – 553; 2011.
 • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
 • Frantchez, V.; Medina, J; Rabia: 99.9% Mortal, 100% Prevenible; Revista Médica del Uruguay; 34 (3): 164 – 171; 2018.
 • Jacob, S.; Crozier, I.; Fischer, W.; Hewlett, A.; Kraft, C.; de la Vega, M.; Soka, M.; Wahl, V.; Griffiths, A.; Bollinger, L.; Kuhn, J.; Ebola Virus Disease; Nature Reviews Disease Primers; 6 (13); 2020.
 • Mandell, J.; Dolin, R. Blaser, M.; Enfermedades Infecciosas. Principios y Práctica; Octava Edición; Elsevier Sanders; 2015.
 • Melcon, Mario O., Manuel J. Somoza, and Carlos Mario Melcon. “Fiebre hemorrágica argentina: complicaciones neurológicas.” Neurología Argentina 14.1 (2022): 13-25.
 • Poot, M.; Reyes, B.; Torres, M.; Virus Rabia: ¿Sentencia de Muerte?; Universidad Autónoma de Yucatán; Brain Awareness Week; 2019.
 • Pyle, Jesse D., and Sean PJ Whelan. “Isolation of reconstructed functional ribonucleoprotein complexes of Machupo virus.” Journal of virology 95.22 (2021): e01054-21.
 • Sampedro, A.; Aliaga, L.; Mazuela, P.; Rodríguez, J.; Diagnóstico de Infección Congénita; Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica; 29 (Suplemento 5): 15 – 20; 2011.
 • Solano, A.; Solano, A.; Gamboa, C.; Actualización de Prevención y Detección de Cáncer de Cérvix; Revista Médica Sinergia; 5 (3): e395; 2020.
 • Zapata, L.; Prevención y Eliminación del Síndrome de Rubeola Congénita; Revista de Obstetricia y Ginecología de Venezuela; 66 (3); 2006.
 • Zhao, F.; He, Y.; Lu, H.; Marburg Virus Disease: A Deadly Rare Virus is Coming; BioScience Trends; 16 (4): 312 – 316; 2022.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.