Opskrift på glutenfri butterdej

Vi viser dig, hvordan du hurtigt og nemt kan lave glutenfri butterdej til at bage både søde og salte kager.
Opskrift på glutenfri butterdej
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Glutenfri butterdej kan bruges som basis til desserter og salte retter. Den har en hård og smuldrende konsistens og er et glimrende valg for personer med cøliaki, som skal udelukke dette protein fra deres kost.

Opskriften her er meget nem at lave og kræver ikke mange ingredienser eller meget tid for at opnå et glimrende resultat.

Det første, du skal vide, er, at cøliakiramte skal være meget forsigtige med glutenindtagelse og krydskontaminering. Ethvert spor af næringsstoffet kan udløse en autoimmun reaktion med alvorlige symptomer. Men dem, der blot har en følsomhed over for proteinet, behøver måske ikke være så strikse, når det gælder restriktioner.

Ingredienser til glutenfri butterdej

For at tilberede en lækker glutenfri butterdej skal du bruge følgende ingredienser:

 • 220 g glutenfrit mel
 • 90 gram smør
 • 60 gram sukker
 • 1 æg og en ekstra æggeblomme
 • En knivspids salt
Person ruller glutenfri butterdej ud

Fremgangsmåde

 1. Bland det glutenfri mel med sukker og salt i en skål. Rør godt rundt i alle disse ingredienser og sørg for, at de er godt blandet.
 2. Skær smørret i tern, og tilsæt det til skålen.
 3. Kom ægget i skålen. Adskil en ekstra æggeblomme fra hviden, og kom også denne blomme i skålen. Ælt dejen med en træspatel. Det er vigtigt at undgå at ælte for meget. Målet er at opnå et ensartet og godt æltet resultat, men uden at overdrive.
 4. Når du kan forme en kugle af dejen, pakkes den ind i husholdningsfilm. Lad den hvile en times tid i køleskabet.
 5. Dæk derefter bordpladen med et tyndt lag mel, og flad dejen ud med hænderne og ved hjælp af en kagerulle.
 6. Beklæd en rund bageform med bagepapir, og læg dejen ovenpå.
 7. Fjern det overskydne dej ved hjælp af en kagerulle ved at rulle det ud over kanterne.
 8. Prik overfladen af dejen med en gaffel, og dæk den med bagepapir.
 9. Læg noget tungt ovenpå. Et par tørre grøntsager eller en håndfuld riskorn vil være nok. Det vil forhindre, at dejen puster sig op.
 10. Bag dejen i ovnen i 10 minutter ved 180 grader Celsius, indtil den er gyldenbrun.

Glutenfri butterdej med salt

Den mulighed, vi lige har vist dig, er til fremstilling af glutenfri butterdej til brug i søde retter, f.eks. tarteletter.

Du kan dog også variere ingredienserne for at opnå et salt resultat, som du kan lave forskellige muligheder med, f.eks. grøntsagstærter. Disse typer af retter er gavnlige for vores sundhed, da de indeholder et stort antal antioxidanter.

Man skal huske på, at inddragelse af grøntsager i vores almindelige kost er blevet forbundet med en reduktion i dødeligheden af alle typer årsager, som det fremgår af forskning offentliggjort i International Journal of Epidemiology. Derfor er det vigtigt at sikre tilstedeværelsen af disse fødevarer i vores kost.

For at lave en glimrende glutenfri salt butterdej skal du bruge følgende ingredienser:

 • 220 gram glutenfrit mel
 • 10 gram salt
 • 6 gram sukker
 • 90 gram smør
 • 1 æg og en ekstra æggeblomme

Processen er nøjagtig den samme som i den foregående opskrift, og ingredienserne varierer kun lidt. Så hvis du uden problemer kan lave en sød glutenfri butterdej, vil du heller ikke have problemer med den salte version.

En sød tærte

Hvem bør vælge en glutenfri diæt?

Det er ikke kun personer med cøliaki, der kan have gavn af en glutenfri diæt. I dag har flere og flere mennesker udviklet en ikke-cøliakisk følsomhed over for proteinet, så det kan være kontraproduktivt at inkludere gluten i kosten i store mængder. I disse tilfælde er det mest tilrådelige at fjerne dette protein fra kosten for at lette fordøjelsesprocesserne.

Der er også noget, der tyder på, at nogle patienter med inflammatoriske tarmsygdomme kan opleve en reduktion af symptomerne ved at reducere visse næringsstoffer i kosten, herunder gluten.

Det virker ikke på denne måde i alle tilfælde, og det vil være nødvendigt at teste den individuelle reaktion, men det kunne være en god mulighed. Indgivelsen af proteinet bør dog under ingen omstændigheder begrænses hos personer, der ikke er påvirket af det.

I disse tilfælde kan det, hvis der opstår fordøjelsesbesvær, være bedst først at vælge et probiotikum. Disse forbindelser er i stand til at reducere problemer som forstoppelse og diarré, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of Microbiology and Biotechnology.

Tilberedning af glutenfri butterdej

Som du har set, er det meget enkelt at lave glutenfri butterdej, både sød og salt. På ingen tid har du en fremragende grunddej til at tilberede mange forskellige retter. Den er også velegnet til personer, der er følsomme over for proteinet eller har cøliaki.

Husk dog, at det ikke er en god idé at overdrive raffineret mel i din kost. Disse ingredienser har en betydelig indvirkning på blodsukkeret, hvilket kan påvirke kroppens funktion på mellemlang sigt. Det er okay, hvis du spiser dem fra tid til anden, men de bør ikke være den vigtigste kilde til kulhydrater i din kost.

Det kan interessere dig ...
En glutenfri diæt kan hjælpe din hud
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En glutenfri diæt kan hjælpe din hud

Har du nogensinde undret dig over, hvilken indflydelse gluten kan have på din hud? Så kan en glutenfri diæt måske hjælpe din hud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D. C., Riboli, E., Vatten, L. J., & Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International journal of epidemiology46(3), 1029–1056. https://doi.org/10.1093/ije/dyw319
 • Weaver, K. N., & Herfarth, H. (2021). Gluten-Free Diet in IBD: Time for a Recommendation?. Molecular nutrition & food research65(5), e1901274. https://doi.org/10.1002/mnfr.201901274
 • Kim, S. K., Guevarra, R. B., Kim, Y. T., Kwon, J., Kim, H., Cho, J. H., Kim, H. B., & Lee, J. H. (2019). Role of Probiotics in Human Gut Microbiome-Associated Diseases. Journal of microbiology and biotechnology29(9), 1335–1340. https://doi.org/10.4014/jmb.1906.06064

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.