En guide til god praksis for kosmetik

Hvis vi anvender denne vejledning, sparer vi os selv for en masse ubehageligheder og bekymringer i forbindelse med uønskede effekter udløst af kosmetik.
En guide til god praksis for kosmetik
Maria del Carmen Hernandez

Bedømt og godkendt af hudlæge Maria del Carmen Hernandez.

Sidste ændring: 30 december, 2022

Nogle gange aner vi bare ikke, hvordan vi skal følge god praksis for kosmetik. AEMPS – Spanish Agency of Medicines and Health Products – har udgivet et dokument med titlen “Guide of Good Practices for Cosmetics“.

Formålet med dette dokument er at undgå problemer i forbindelse med brugen af disse produkter på grund af det faktum, at vis dårlig anvendelse og praksis med kosmetiske produkter er blevet identificeret. Disse dårlige vaner kan endda udgøre en risiko for folkesundheden.

Det spanske Cosmetovigilance System, der er ansvarligt for at sikre sikkerheden for alle kosmetiske produkter på markedet, har opdaget, at mange af problemerne i forbindelse med kosmetik stammer fra misbrug af forbrugere. Og selvom de ikke er så mange, kan du undgå dem ved at følge anbefalingerne, som vi forklarer her i artiklen.

Lad os se, hvad disse anbefalinger er!

Anbefalinger til god praksis for kosmetik

1. Læs altid etiketten

God praksis for kosmetik er altid at læse etiketten på det produkt, du skal bruge. På samme måde bør du også spørge en specialist om brugsanvisningen og være særligt opmærksom på alle advarsler og forholdsregler, der er angivet på den.

På denne måde bliver vi informeret om de komponenter, produktet indeholder, og vi undgår f.eks. bivirkninger af visse stoffer, som vi ved, vi er allergiske over for.

2. Brug produktet til det formål, det blev fremstillet til

Det andet punkt i Guide of Good Practices for Cosmetics er ganske klart. Kosmetik bør ikke bruges til et formål, som det ikke er beregnet til af producenten. For eksempel bør vi ikke bruge en håndcreme til at forsøge at fugte vores ansigt, da huden på hvert område er forskellig.

3. Respekter udløbsdatoer og tidsfristen efter åbning

Du bør aldrig bruge kosmetiske produkter, når de er udløbet, eller efter den maksimale periode, som et produkt kan holde sig efter åbning.

Grunden til dette er, at molekylerne kan ændre deres kemiske struktur efter en bestemt periode. F.eks. er miljøets eller lysets fugtighed aspekter, der får dem til at reagere kemisk og blive til forskellige molekyler.

Så hvis vi bruger et produkt efter de anbefalede datoer, kan sammensætningen have ændret sig. Hvis dette er tilfældet, kan vi enten ikke opnå de ønskede effekter, eller også vil der opstå uønskede og skadelige virkninger.

En kvinde renser sit ansigt med en svamp

4. Opbevar produkterne korrekt: God praksis for kosmetik

I lighed med det foregående punkt skal vi opbevare kosmetiske produkter korrekt – undgå udsættelse for ekstreme temperaturer og direkte sollys – hold desuden kosmetiske beholdere rene og tæt lukkede.

Hvis du ikke gør dette korrekt, kan det endvidere ændre produktets sammensætning og give de samme effekter, som ville forekomme med for gamle produkter.

5. Vask dine hænder, før du bruger det kosmetiske produkt

Denne vane er afgørende for at undgå infektioner og uønskede reaktioner i det område, hvor vi bruger produktet. Vores hænder er fulde af mikroorganismer og snavs.

Hvis vi ikke bevarer ordentlig hygiejne, transporterer vi alle disse stoffer til det område, hvor vi anvender produktet. Konsekvenserne kan være en hudinfektion eller en allergisk reaktion såsom dermatitis.

6. Del ikke produkter, der kan komme i kontakt med væsker

Nogle kosmetiske produkter, såsom eyelinere eller læbestifter, er i kontakt med vores kropsvæsker. Ved at dele dem ville vi komme i kontakt med andres væsker. Delt væske muliggør smitte af sygdomme.

7. Bland ikke produkter og tilføj ikke yderligere substanser til det oprindelige produkt: God praksis for kosmetik

Mange mennesker ændrer den oprindelige sammensætning af kosmetiske produkter, fordi de tror, at de kan opnå en stærkere eller mere fordelagtig effekt. Selvom det kan virke som en god idé, er denne vane forkert og kan forårsage uønskede virkninger på forbrugeren.

8. Undgå at overføre produkter til beholdere, der ikke anbefales af producenten

Kosmetisk creme i en krukke

Kosmetiske produktbeholdere fremstilles på en bestemt måde for at sikre en god bevarelse af produktet. Overførsel af et produkt til en anden beholder garanterer ikke denne bevarelse, hvilket kan forårsage en ændring af dets indhold.

9. Kassér produkter, der ikke kan genbruges

Der er nogle produkter, der ikke kan genbruges. Hvis fremstillingen af beholderen i begyndelsen angiver, at den ikke kan genbruges, skal den kasseres, når indholdet er brugt.

10. Smid produkter, der ser dårlige ud, ud

Når vi vil bruge et kosmetisk produkt, og det har en vis ændring i farve, lugt eller konsistens, skal vi smide det ud og ikke bruge det. Det kan være beskadiget og kan irritere det område, hvor vi vil anvende det.

Konklusion om god praksis for kosmetik

Afslutningsvis skal vi følge denne vejledning om god praksis for kosmetik udgivet af AEMPS. Hvis vi anvender det i praksis, sparer vi os selv for en masse ubehageligheder og bekymringer i forbindelse med uønskede effekter udløst af denne type produkter.

Selvom vi kan tænke, at kosmetik er uskadeligt, må vi forstå, at sammensætningen af disse produkter er kemisk, og at de er genstand for pleje, der ligner meget den, der bruges i medicin.

Vi bør være forsigtige, når vi bruger dem, og udover at købe dem fra steder, der er certificeret til deres salg, bør vi også opbevare dem korrekt.

Det kan interessere dig ...
Sådan skal du læse og forstå etiketter på kosmetik
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan skal du læse og forstå etiketter på kosmetik

Etiketter på kosmetik indeholder meget brugbar information, såsom ingredienser, udløbsdato og allergener. Bliv klogere på dem her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.