Skal du vække din baby for at amme eller made den?

19. november 2018
Nogle gange er det nødvendigt at vække din baby op for at made ham eller hende. Hvorvidt du bør gøre det eller ej, vil afhænge af faktorer såsom alder, vægt og helbred.

Skal du vække din baby for at amme den eller made den?

Mange forældre spekulerer på, om hvorvidt de skal vække deres babyer for at made dem eller ej. Hvis du er ny mor eller far, har du sikkert allerede spurgt dig selv dette spørgsmål mange gange. Du behøver ikke at have det dårligt på grund af det, da ting som babyers søvn- og spisemønstre altid bekymrer forældre.

Der er i dag modstridende synspunkter i denne sag. På den ene side hævder nogle, at babyer skal mades hver 2. til 4. time, selvom du skal vække din baby op for at gøre det.

Men i denne artikel vil vi diskutere, om du skal vække din baby når det er tid til madning eller ej.

Hvor meget søvn har babyer brug for?

Først og fremmest skal du vide mere om sunde søvnvaner hos spædbørn. Dette vil hjælpe med at afgøre, om du skal vække dit barn til madning eller om det påvirker deres udvikling.

baby sover

Spædbørn sover omkring 16 timer om dagen. De vågner normalt hver 2. eller 3. timer for at spise, selv om dette ikke er en regel.

Faktisk sover mange babyer i mere end 3 timer ad gangen. Dette er normalt, fordi alle babyer er forskellige.

Opdag: Hvordan man bader en nyfødt

Babysøvn: De første måneder

I løbet af de første to måneder afhænger søvnen af barnets sult. Efter madning falder babyen i let søvn og bør ikke vækkes.

Let søvn varer normalt 30 til 40 minutter. Faktisk vil du vide, at din baby er i let søvn, fordi de kan virke rastløse, men det er meget normalt. Efter denne fase går babyen i dyb søvn.

Det er vigtigt at vide, at babyer begynder at sove længere hen på natten, når de er omkring 4 til 6 måneder gamle. Indtil da afhænger søvn- og vækkelsescykluserne af de biologiske rytmer, og lys eller mørke.

Kort sagt stabiliserer spædbørn deres sovemønstre langsomt, og deres forældre vil kunne få bedre hvile efter det der sker.

Madnings-skema

Som nævnt skal babyer mades hver 3. time. Efter denne tid vågner de, græder, bliver madet og falder i søvn igen. Husk også på, at gråd er ikke altid på grund af sult.

Husk på at 3-timersperioden er en reference, men kun en statistik. Nogle babyer skal fodres oftere, og nogle babyer skal vækkes, fordi de sover for meget.

Vidste du? Førstegangsmor: Overlevelsesguide

Hvornår skal du vække din baby op til madning?

baby til madning

Hvis en baby har gode søvnvaner og har en passende vægt til deres alder, så behøver du ikke at vække dem. Der er dog situationer, der kræver det, og det afhænger af barnets alder, vægt og helbred.

Nogle nyfødte taber sig de første dage efter fødslen. Dette skyldes, at de har brug for et par dage til at mestre bryst- eller flaskeføde. Også deres mave kan kun tage en lille mængde mad pr madning.

Som du kan se, er det meget vigtigt for nyfødte at spise ofte. Derfor må du muligvis vække din baby nogle gange om dagen (især hvis din baby er for tidligt født).

På den anden side bør forældre ikke lade sig udelukkende styres af uret eller barnets gråd. Gråt er et sent tegn på, at barnet er sulten. Hvis du bemærker, at din baby er rastløs, bevæger sine læber og laver sugende bevægelser, er chancerne for at du skal made dem store.

Andre faktorer, du bør overveje

Når barnet har opnået den optimale vægt og vokser, er det hensigtsmæssigt at vente på, at barnet vågner af sig selv, for at blive madet.

Du behøver ikke bekymre dig om, hvor meget din baby spiser eller hvor ofte, men om vigtige udviklingsfaktorer som:

  • Langsom og stabil vægtforøgelse,
  • Hvorvidt din baby virker mæt mellem madningerne,
  • Hvorvidt din baby vådter seks eller flere bleer om dagen,
  • Hvorvidt din baby har afføring tre eller flere gange om dagen.

Du bør gå til din læge, hvis du ikke bemærker nogen af ​​ovenstående, så en specialist kan tjekke din baby for at se om alt er i orden. Din læge kan også give de nødvendige oplysninger og besvare dine spørgsmål, så du kan undgå risici.

baby får flaske

Konklusioner

Kort sagt, medmindre din baby blev født for tidligt, er undervægtig eller usund, bør du ikke vække ham eller hende op til madning. Hvis din lille er sund og sover meget, skal du ikke bekymre dig: lad din baby sove, så længe han eller hun har brug for det.

Det er godt at lade barnet sove, fordi det vil hjælpe dem med at vokse fysisk og udvikle gode søvnvaner. Desuden kan du bruge den tid til at få lidt hvile eller tage dig af nogle ærinder.