Hårfjerning for piger og teenagere: Tips

Hårfjerning for piger og teenagere er en kosmetisk behandling, som med den rette hygiejne, sikkerhed og støtte ikke har negative konsekvenser.
Hårfjerning for piger og teenagere: Tips

Skrevet af Ana Núñez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hårløse kroppe som en del af den kvindelige skønhed går flere tusinde år tilbage i tiden. Tendensen blev dog udbredt og populær i begyndelsen af det 20. århundrede, især i Vesten. Socialt, kulturelt og familiært pres er til stede i det æstetiske behov for hårfjerning for piger og teenagere.

Med de første tegn på pubertet dukker hårene op på områder, der kan være synlige i nederdele, bluser eller badedragter. Derfor er det ofte uundgåeligt og naturligt for piger og unge at ønske at fjerne dem.

Det er op til forældrene at gennemgå emnet i detaljer og vejlede piger og teenagere til de bedste beslutninger vedrørende den første hårfjerning, som er en vane, der vil følge dem fra nu af.

Læs videre for at finde ud af, hvordan man forbereder sig, hvornår man skal tale med pigerne, og hvilke hårfjerningsmetoder der er mest hensigtsmæssige.

Du bør også læse denne artikel: 3 metoder til hårfjerning i intime områder

Tips før den første hårfjerning for piger og teenagere

Pige står på strand

Ønsket om at fjerne kropshår opstår som regel sammen med de første hår, omkring 11 eller 12 årsalderen.

Pleje af ens udseende vægter højt, når man beslutter sig for at fjerne kropshår. Andre vigtige grunde er dog også årsag til beslutningen. Blandt dem er det kendt, at fjernelse af hår minimerer ophobningen af dårlig lugt.

Nogle advarsler er dog relevante i lyset af en stil, der synes at være underlagt en social “hårfobi”, som er pålagt af de seksualiserede modeller i biografen, fjernsynet og de sociale netværk. For eksempel er der flere muligheder for irritation og infektioner, når vi fjerner hårene helt, og det kræver bedre hygiejnevaner.

Uanset hvad vil tiden for hårfjerning for piger og teenagere komme. Ønsket opstår ofte mellem 11 og 12 årsalderen, selv om det vil afhænge af pigens eller den unges udvikling, hårtypen og huden.

Uanset om du er en pige eller teenager, der ønsker at fjerne hår ordentligt for første gang, eller om du er en bekymret forælder, værge eller ven, skal du huske disse tips for at få en første skånsom oplevelse uden skadelige eftervirkninger.

Før du begynder at fjerne hår, skal du tage et varmt bad

Varmt vand i brusebadet eller med et omslag på området vil hjælpe med at åbne porerne og mindske smerten, ud over at gøre hårfjerningen mere effektiv. Hvis du til dette tilføjer eksfoliering en dag eller to om ugen, vil resultaterne blive meget bedre.

Når du er færdig, vil et bad eller anvendelse af koldt vand lukke porerne og berolige huden. Som det sidste bør du ikke gå ud i solen og bruge fugtighedscremer for at undgå irritation efter voksning eller barbering og i de følgende dage efter.

Huden skal være ren, tør og fri for sår

I nogle tilfælde foretages voksning hos piger og teenagere for at kunne bære en stropløs kjole til en fest eller for at kunne gå en tur til poolen eller stranden. For at undgå komplikationer er det nødvendigt at være rolig og udvise forsigtighed.

Den hud, der skal udsættes for den æstetiske behandling, bør ikke have spor af cremer eller kropsolier, især ikke hvis der skal bruges voks. Desuden bør voksbehandling undgås, hvis der er sår eller hvis huden er rød eller forbrændt.

Som det sidste bør man vente mindst 24 timer, hvis huden har været udsat for solen i lang tid.

Den bedste måde at fjerne hår på er altid den mindst smertefulde

Ordsproget “skønhed er smerte” er ikke egnet til denne første gang. Der er ingen grund til at starte noget, der vil være permanent, unødigt at krydse smertetærsklen. Her er nogle af mulighederne.

Når det kommer til mindre smertefulde muligheder, er der kemisk hårfjerning. Dette anbefales, når pigens eller den unges hår er tyndt og kort, og hvis huden ikke er mørk.

I mellemtiden er barbering hurtig og budgetvenlig, men hvis der er akne, bumser eller sår, risikerer du at forværre situationen. På den anden side skal du være lidt erfaren i håndteringen af bladet for at undgå snitsår. Så hvis der er en bedre mulighed, bør barbering ikke stå øverst på listen.

Hårfjerningscreme giver samme resultat som barbering, med den fordel, at der ikke efterlades sår. En ung kvinde bør dog ikke prøve dette alene. Hvis hun lader cremen sidde på huden for længe, kan den være slibende og forårsage dermatitis.

Kold voksstrips brænder eller skærer ikke, men pigen skal vide, hvordan de fjernes forsigtigt, og pleje huden bagefter.

Afslutningsvis er det vigtigt at vide, at voks, cremer eller barbermaskiner kan forårsage follikulitis, og derfor er det vigtigt med eksfoliering og rengøring for at forhindre nedgroede hår eller infektioner.

Det er også værd at nævne, at hårfjerning med laser er en sidste løsning på follikulitis og kan udføres, hvis der er akne, hvilket er en hyppig tilstand i ungdomsårene. Kontakt din læge om dette, hvis du er interesseret i at lære mere.

Andre metoder til hårfjerning for piger og teenagere

Kvinde får vokset intimområdet som eksempel på hårfjerning for piger og teenagere

Din hårfjerningsmetode bør bestemmes i henhold til hårtypen og hudtypen, ud over at prioritere en skånsom løsning til pigernes og teenageres sarte hud.

Når hårfjerning er blevet en vane, har håret en tendens til at blive svækket. Der findes hårfjerningsmetoder, der giver hurtige, men kortvarige løsninger, mens mere specialiserede metoder garanteret udskyder den næste behandling.

Lad os tage et kig på det.

Elektrolyse er ikke den anbefalede løsning til hårfjerning for piger og teenagere

Når det gælder den første hårfjerning for piger og teenagere, er det vigtigt, at de ikke udsættes for smertefulde procedurer, såsom elektrolyse, som ødelægger hårets rod ved hjælp af elektroder som nåle.

Da de desuden stadig vokser og udvikler sig, er det sandsynligt, at det ikke vil være en endelig procedure, og at håret vil vokse ud igen.

Hårfjerning med laser

Dette apparat, der udsender et forstærket lys af stimuleret stråling, virker på hårsækken på en meget præcis måde, men det er dyrt og smertefuldt.

Det anbefales kun, når pigen er blevet voksen og allerede træffer ansvarlige beslutninger om sit udseende. På den anden side, da det monokromatiske lys absorberes af melanin, er denne ressource bedst til lys hud for at forhindre forbrænding.

I tilfælde af modermærker (eller hyperpigmentering) er det nødvendigt at tage visse forholdsregler og følge anbefalingerne fra en specialist. Hvis der anvendes en laser, skal modermærker faktisk beskyttes med forbindinger for ikke at modtage direkte lys.

Intensivt pulserende lys

Dette fungerer ligesom laseren, men med mindre effektivitet, flere behandlinger og større risiko for forbrændinger. Den har dog en fordel: Der kan opnås gode resultater på alle hudtyper.

Det anbefales at konsultere en læge, før man bruger denne type behandling.

Pincet til hårfjerning i ansigtet

Pincetter kan bruges på bestemte steder, f.eks. på øjenbrynene. Hårene fjernes ved roden på denne måde, og effekten varer op til tre uger. En nybegynder bør dog lægge sig i hænderne på folk med ekspertise, da behandlingen skal tilpasse sig ansigtets form.

Voks kan bruges til hårfjerning for piger og teenagere

Dette er en klassisk teknik. Kold eller varm voks trækker håret ud ved rødderne og er derfor smertefuldt, især de første par gange. Voks er dog et bedre alternativ end hårfjerningscremer.

Alligevel anbefales varm voksning ikke, hvis der er åreknuder, eller hvis pigen bor i et varmt område, fordi venerne udvider sig lettere ved varme.

Det er en myte, at man ikke kan vokse før den første menstruation

Der er intet, der forhindrer pigen eller teenageren i at fjerne hår før den første menstruation. Nogle gange er menstruationen forsinket, mens andre tegn på udvikling allerede er tydelige, herunder hår i armhulerne eller benene.

Hårfjerning er en udelukkende æstetisk behandling. I mange tilfælde er en mors vejledning eksemplarisk i denne henseende, og det er op til hende at sætte et sundt eksempel.

Man må ikke glemme, at alle hudtyper er forskellige, og den mest følsomme hud vil blive udsat for et indgreb, der til tider er irriterende og smertefuldt, hvis en pige vælger at fjerne kropshår.

Det er bedst at gå til en hudlæge for at høre førstehåndsanbefalinger fra specialister. Dette er især tilfældet, hvis du ønsker at undgå en smertefuld første oplevelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.