Hårfjerning med intenst pulserende lys: Alt, hvad du behøver at vide

Hårfjerning med intenst pulserende lys (IPL) er en effektiv behandling i mange tilfælde, men det er vigtigt at overveje alle muligheder og konsultere en hudlæge, inden du træffer en beslutning.
Hårfjerning med intenst pulserende lys: Alt, hvad du behøver at vide

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hårfjerning med intenst pulserende lys, også kendt som IPL, er en kosmetisk hårfjerningsbehandling. Folk gennemgår det for at minimere alderspletter, fregner, fødselsmærker, åreknuder, rosacea og – selvfølgelig – for at fjerne uønsket hår.

Dette er en af de tre metoder, der er klassificeret som permanent hårfjerning. De to andre er laserhårfjerning og elektrolyse. IPL tilbyder dog ikke permanente resultater, kun temmelig langvarige.

Hårfjerning med intenst pulserende lys er effektivt til at hæmme eller svække hårvækst. Det er en sikker fotoepilationsmetode, der trænger ned til det andet lag af huden eller dermis uden at skade det overfladiske lag eller epidermis.

Lad os se nærmere på det.

Hvordan virker hårfjerning med intenst pulserende lys?

En kvinde får udført hårfjerning

Hårfjerning med intenst pulserende lys ligner laser hårfjerning, men adskiller sig fra det i den type lys, det bruger. Mens laserteknologi udsender lys med en enkelt bølgelængde, leverer denne behandling lys med flere bølgelængder.

Med andre ord udsender denne metode et blødt, flerfarvet lys, der udvider sig eller bevæger sig i forskellige retninger. Til gengæld har en laser en enkelt farve og fokuserer på et bestemt sted.

I begge tilfælde bruger en tekniker lys til at opvarme hårsækkene og forhindre genvækst. Proceduren begynder med forberedelse, som består i at undgå stimuli som sollys, kemisk skrub, manuel hårfjerning, kollageninjektioner, cremer eller produkter, der indeholder vitamin A og blodfortyndende medicin.

Den egentlige procedure følger disse trin:

 • Påføring af bedøvelsescreme 30 til 60 minutter før proceduren.
 • Rengøring af det område, der skal arbejdes på.
 • Påføring af en kold gel på huden.
 • Brug af mørke briller for at beskytte øjnene.
 • Anvendelse af lys på området (dette varer fra 20 minutter til lidt over en time, afhængigt af området).
 • Der kan være en stikkende fornemmelse eller rødme i de næste fire til otte timer.
 • Der kan være hævelse, og det varer normalt i flere dage.
 • Som det sidste skal det behandlede område fugtes to gange om dagen i de næste tre måneder.

Fordelene ved hårfjerning med intenst pulserende lys

Hårfjerning med IPL er en bredt accepteret behandling både for sin enkelhed og holdbarhed. Dens vigtigste fordele er som følger.

Personlig behandling

Enheden, der bruges til hårfjerning med intenst pulserende lys, kan justeres, så den passer til individuelle karaktertræk. Den tager også hensyn til hudens og hårets karaktertræk. Denne behandling kræver ikke nødvendigvis en specialist, og folk kan egentlig gøre det derhjemme, men det anbefales ikke.

Typer af hår

IPL kan let tilpasses hår med forskellig fylde. Det kan effektivt fjerne både fine og grove hår. For eksempel kræver laserbehandlinger forskellige behandlingstyper for hver type hår.

Områdedækning

Hvert skud dækker et område på 2 kvadratcentimeter. Dette er et stort område i forhold til lasere, der kun dækker bestemte punkter. Således fjerner det mere hår på kortere tid.

Minimalt ubehag

IPL forårsager sjældent smerter. I de fleste tilfælde forårsager hver udløser kun en mild fornemmelse af varme sammen med et blidt prik. Dette gør det let at behandle følsomme områder af huden, såsom lyske, ansigt, armhuler, balder osv.

Hurtig restitution

Bivirkninger af denne behandling er minimale. Ubehaget ved proceduren varer kun et par timer, og bivirkninger er sjældne. Restitution er hurtigt, da der ikke er skader på de øverste lag af huden.

Ulemperne ved hårfjerning med intenst pulserende lys

Hårfjerning med intenst pulserende lys

Som med enhver procedure har hårfjerning med intenst pulserende lys også begrænsninger og ulemper. De mest relevante afsløret i et fotoepilationsstudie er:

Lyst hår

Hårfjerning med intenst pulserende lys er ikke så effektiv med lyst hår. Derudover fjerner det ikke gråt hår, fordi det mangler melanin. Som hovedregel er det meget mere effektivt med mørkt hår, især hvis huden er lys og står i kontrast til den.

Holdbarhed

Flere behandlinger er nødvendige for at opnå et optimalt resultat. Det er også nødvendigt at foretage en eller to vedligeholdelsessessioner om året. Desuden skal behandlingen udføres af en erfaren professionel for at opnå fremragende resultater.

Mulige risici

En forkert behandling vil føre til hormonpletter. Der er også risiko for skader såsom ardannelse, betændelse, blødning, infektion, farveændringer, hård hud eller blæner.

Begrænsninger

Hårfjerning med pulserende lys er ikke godt for mørk eller solbrun hud. Derudover er det ikke passende til børn og teenagere og gravide eller ammende kvinder. Derudover er denne behandling ikke god i tilfælde af visse hudsygdomme, så kontakt altid din læge på forhånd.

Skal du gennemgå hårfjerning med intenst pulserende lys?

Denne teknik er fantastisk til mennesker, der opfylder betingelserne for optimal behandling (det vil sige personer med tykt hår, der står i kontrast til farven på deres hud). Resultaterne er ellers begrænsede.

Denne procedure er normalt dyr, så det er vigtigt at foretage en grundig vurdering i alle tilfælde. Der er andre muligheder såsom laserbehandling, Fraxel laser og microdermabrasion.

Som sædvanlig skal du kontakte en hudlæge, hvis du har spørgsmål eller tvivl.

Det kan interessere dig ...
Otte populære metoder til hårfjerning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Otte populære metoder til hårfjerning

Der findes forskellige metoder til hårfjerning, og nogle af dem er ret aggressive. I alle tilfælde er målet at opnå en glat, hårfri hud i et stykke... • Camarena, F., Martínez, J. A., Molins, V., Ibiza, S., Picó, R., SA, P. C., … & Parcela, C. (2004). Caracterización mediante ultrasonidos de la evolución temporal de las propiedades físicas de la piel de naranja. Revista de Acústica, 34(1), 2.
 • Díaz-Martínez, L. A., Durán-Prada, M. L., & Mendoza-Pedrozo, J. P. (2015). La remoción por estética del vello púbico como causa de morbilidad inadvertida en la población general. Rev Argent Dermatol, 96(3), 40-6.
 • Cabello, E. M. C. (2013). Eléctrica. Láser y Luz pulsada. Editorial Club Universitario.
 • Cir.plást. iberolatinoam. – Vol. 36 – No 2 Abril – Mayo – Junio 2010 / Pag. 181-186. Fotodepilación:
  Áreas de difícil tratamiento. https://scielo.isciii.es/pdf/cpil/v36n2/original13.pdf

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.