Hævede ben: 8 tips til hurtigere lindring

Nogle gange, selv når du følger disse tips, kan andre komplikationer opstå på grund af udiagnosticerede forhold. Hvis du er i tvivl, skal du derfor konsultere sundhedspersonale.
Hævede ben: 8 tips til hurtigere lindring

Sidste ændring: 26 august, 2022

Massering af dine hævede ben og indtagelse af vanddrivende fødevarer kan hjælpe med at stimulere cirkulation, og derfor reducere hævelse i benene samt relaterede symptomer.

At have hævede ben kan være et resultat af overanstrengelse, cirkulationsproblemer eller væskeophobning. Dette symptom påvirker normalt kvinder og beskrives som en følelse af at være tung, som nogle gange gør det vanskeligt at bevæge sig.

Hævelse udløser ofte episoder med langvarig smerte, der kun forsvinder med hvile. Derudover kan det ledsages af en prikkende følelse, følelsesløshed og andre symptomer, der er svære at håndtere og reducerer din livskvalitet.

Selvom denne tilstand forsvinder af sig selv i de fleste tilfælde uden behov for behandlinger, er der nogle forholdsregler, du kan tage for at håndtere den naturligt.

Nedenfor ser vi på de vigtigste årsager til hævede ben, og går igennem 8 enkle tips til hurtigere lindring.

Årsager til hævede ben

En kvinde masserer hævede ben

Den vigtigste årsag til denne tilstand er dårlig blodcirkulation i den nedre del af kroppen. Tyngdekraften og kroppens vægt gør det vanskeligt for blodstrømmen at vende korrekt tilbage til hjertet.

Derudover er en anden almindelig udløser væskeophobning, som kan forekomme på grund af nyreproblemer. Problemer med nyrefunktion er ofte resultatet af overdrevet natriumindtag. Nyreproblemer kan dog stamme fra en række forskellige sygdomme.

Andre årsager til hævede ben

 • At sidde eller stå i længere tid
 • Graviditet
 • At være overvægtig
 • At tage medicin mod diabetes eller forhøjet blodtryk
 • Hjerte- eller nyresvigt
 • Autoimmune sygdomme såsom leddegigt
 • Brug af upassende sko (for eksempel højhælede sko)
 • En stillesiddende livsstil
 • Fysisk traume

Symptomer på hævede ben

Hævede ben er kendetegnet ved mærkbar betændelse  i områder som knæ og kalve. Imidlertid har dette ubehag en tendens til at udløse andre ubehagelige symptomer, og intensiteten kan variere afhængigt af den underliggende årsag.

De mest almindelige symptomer inkluderer:

 • En fornemmelse af at være tung og træt i benene.
 • Prikken, kløe og krampe i benene.
 • Benene er røde og varme at røre ved
 • Smerter, der øges, når man udfører enhver form for fysisk anstrengelse.
 • Forekomsten af åreknuder og edderkoppevener.

Naturlige måder at hjælpe med at lindre hævede ben

Når hævede ben er forårsaget af en sygdom, er det normalt nødvendigt at bruge anti-inflammatoriske og smertestillende medicin for at lindre denne tilstand.

Uanset årsagen kan følgende tip sammen med passende medicinsk behandling fremskynde bedring.

1. Læg fødderne op

En kvinde med fødderne op

At lægge benene op på en høj overflade i et par minutter kan hjælpe med at genaktivere blodcirkulationen. På den måde kan blodet lettere flyde tilbage til hjertet.

Derudover beroliger denne enkle øvelse også musklerne og reducerer spændingerne i dine ben.

2. Tag behagelige sko på

Brugen af behageligt og ventileret fodtøj kan reducere gentagelsen af hævelse. I stedet for at have højhælede og stramme sko på, vælg derfor flade sko, som er den bedste mulighed til daglig brug.

3. Forøg dit vandindtag

At drikke mellem 6 og 8 glas vand om dagen kan reducere risikoen for inflammatoriske ubalancer, der giver ubehag i de nedre ekstremiteter. At drikke vand stimulerer dræning af lymfen, og korrekt eliminering af væsker, der er tilbageholdt i væv.

4. Tag kolde brusebade

Et brusehoved

En af de bedste naturlige måder at lindre hævede ben på er med koldt vand. Faktisk stimulerer den lavere temperatur blodgennemstrømningen, og hjælper med at forhindre tilstande såsom åreknuder.

Derudover beroliger det musklerne og reducerer smerter.

5. Spis naturlige vanddrivende midler

Vanddrivende fødevarer såsom ananas, selleri og artiskokker er ideelle til at bekæmpe væskeophobning i benene. Disse fødevarer kan hjælpe med at forbedre nyrefunktionen, og som resultat, øge urinproduktionens væskeregulering.

6. Udfør lidt træning

Fysisk træning giver flere fordele, hvis du lider af ukontrollerbar betændelse, der begrænser din bevægelse, især i benene.

For det første hjælper det dig med at kontrollere din vægt, som er en almindelig udløser til betændelse. Det hjælper også med at bekæmpe væskeophobning og fremme cirkulation.

7. Brug Epsom salt

En ske med Epsom salt

Bade med Epsom salt er et klassisk middel til at lindre hævede ben. Derudover fungerer denne ingrediens som et muskelafslappende middel, hvilket mindsker stivhed og spænding. Den lette smertestillende effekt beroliger også smerter og giver musklerne mulighed for at hvile.

8. Få en massage

Massering, helst med æteriske olier, stimulerer lymfatiske- og kredsløbsfunktioner, hvilket hjælper med at reducere betændelse i benene. Som et resultat øger det elimineringen af toksiner, væsker og andet affald, der kan bidrage til hævelsen.

Konklusion

Afslutningsvis må du ikke glemme, at du skal konsultere en læge, hvis du har hævede ben regelmæssigt, eller hvis hævelsen ikke forsvinder.

Nogle gange, selv når du følger disse tips, kan andre komplikationer opstå på grund af udiagnosticerede forhold. Hvis du er i tvivl, skal du derfor konsultere sundhedspersonale.

Det kan interessere dig ...
Vitamin E: Fødevarer, der er rige på dette vitamin
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Vitamin E: Fødevarer, der er rige på dette vitamin

Vitamin E er vigtig for at holde din krop sund. At indtage 60 gram solsikkefrø er nok til at opnå 90% af det anbefalede daglige indtag af dette vit...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gunderson, Craig G., and John J. Chang. “Risk of deep vein thrombosis in patients with cellulitis and erysipelas: a systematic review and meta-analysis.” Thrombosis research 132.3 (2013): 336-340.
 • Steichen, O., and C. Bachmeyer. “Pierna hinchada y roja.” EMC-Tratado de Medicina 22.2 (2018): 1-6.
 • Valencia, Cayo Martín. “Patologías dolorosas de brazos y piernas.” Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas 20.3 (2002): 140-141.
 • United Kingdom National Health Service. Swollen ankles, feet and legs (oedema). (2018). Recuperado el 14 de mayo de 2020. https://www.nhs.uk/conditions/oedema/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.