Har du brug for varifokale briller? Find ud af det her

Varifokale eller progressive linser er en type multifokale linser, der kan korrigere synet på forskellige arbejdsafstande. Læs mere om dem, og hvordan de bruges til at korrigere synet, i denne artikel.
Har du brug for varifokale briller? Find ud af det her

Sidste ændring: 15 januar, 2024

Hvem har behov for varifokale briller? Synet anses for at være den mest dominerende af sanserne og spiller en afgørende rolle i menneskets interaktion med omgivelserne. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) bemærker dog, at mindst 2,2 milliarder mennesker på verdensplan oplever synsnedsættelse.

Dette omfatter nogle almindelige øjenproblemer som brydningsfejl, aldersrelateret makuladegeneration, grå stær og grøn stær.

Desuden anses ukorrigerede brydningsfejl for at være den førende årsag til moderat til alvorlig synsnedsættelse på verdensplan og er den næsthyppigste årsag til blindhed. Dette har øget efterspørgslen efter korrigerende briller for at forhindre yderligere stigning i synsnedsættelse. En af de mest lovende og sofistikerede løsninger er varifokale linser.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan finder du de rigtige kontaktlinser til dine behov

Hvad er varifokale briller?

Varifokale briller, også kaldet progressive briller, er en type multifokale briller, der kan korrigere synet på forskellige arbejdsafstande. I bund og grund giver varifokale briller flere forskellige styrker i et enkelt glas.

Det er en stor fordel for dem, der har brug for forskellige synskorrektioner, da varifokale briller gør det nemt at skifte mellem dem. I modsætning til bifokale briller er de forskellige styrker mindre tydelige med varifokale briller og afslører ikke synsproblemet.

Disse linser gør det også muligt kun at bruge ét par briller, selv om man har brug for forskellige korrektioner for langsynethed, mellemlangsynethed og nærsynethed. Det kan tage lidt tid at vænne sig til at se gennem de rigtige dele af linsen til forskellige afstande, men de fleste kan vænne sig til det efter flere dages konsekvent brug.

Hvem har brug for denne type briller?

Kvinde med varifokale brilller
Folk, der oplever synsproblemer og har brug for to eller flere brilleglas, kan have gavn af varifokale briller.

Generelt har de, der oplever synsproblemer og har brug for to eller flere brilleglas, stor gavn af varifokale briller. Men den mest almindelige demografiske gruppe, der har brug for varifokale briller, er ældre voksne, da de er sårbare over for at udvikle presbyopi.

Som en øjensygdom defineres presbyopi som en lidelse, der påvirker individer på grund af den naturlige aldringsproces. Alderen påvirker i høj grad øjets sundhed, som mister sin evne til at fokusere på objekter i nærheden på grund af tab af elasticitet og fleksibilitet i linserne.

Ifølge American Academy of Ophthalmology er varifokale briller den bedste løsning på presbyopi, da de komfortabelt giver bærerne mulighed for at se klart på alle afstande.

Desuden kan varifokale briller også løse andre eksisterende synskorrektionsproblemer, som en person måtte have. Hvis man f.eks. allerede bruger briller på grund af nærsynethed, langsynethed eller bygningsfejl, kan disse korrigeres sammen med aldersrelaterede synsproblemer.

Denne artikel vil måske også interessere dig: 5 midler mod tørre øjne

Hvordan ordinerer læger varifokale briller?

Kvinde får undersøgt sine øjne, før hun får varifokale briller
En optometrist vil normalt foretage en synstest for at afgøre, om en patient vil have gavn af en opdateret recept, før han/hun foreslår varifokale briller.

Før en optometrist foreslår varifokale briller, vil han/hun normalt foretage en synstest. Men hvis du lider af to eller flere synskorrektionsproblemer på samme tid, er du sandsynligvis kandidat til en varifokal brille.

Det skyldes, at hvis varifokale briller ikke var en mulighed, ville du være nødt til at have to eller tre par briller med dig for at se ordentligt på forskellige afstande. Det kan ikke kun blive forvirrende, men også mere og mere ineffektivt. Især når man kører bil, læser, laver mad og andre aktiviteter, der afhænger af synet.

I tråd med dette er der nogle overvejelser, man skal gøre sig, når man får varifokale briller. Patienter, der allerede bruger briller, skal muligvis skifte stel, da ikke alle steltyper er kompatible med disse linser.

Nogle stel har et lille overfladeareal, hvilket begrænser den plads, der er til rådighed til de forskellige indstillinger. En øjenlæge kan hjælpe dig med at finde kompatible stel. Det er vigtigt at finde nogle, der er store nok til at kunne rumme forskellige styrker på én gang.

Derudover har teknologien også fundet en måde at få varifokaler til at fungere som kontaktlinser. Det kan være en mulighed, som din læge kan tilbyde dig. Det er dog vigtigt at bemærke, at det ikke er alle, der har gavn af at bruge kontaktlinser. Det kan føre til tørre øjne og infektioner, hvis de ikke vedligeholdes ordentligt.

Selvom kunstige tårer mod tørre øjne i høj grad hjælper med smøring, når du bruger kontaktlinser, er det stadig vigtigt at konsultere en læge om brug af kontaktlinser, og om det er den mest passende løsning for dine øjnes sundhed.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.