Sådan kan du beskytte øjnene mod kulde

Om vinteren er det vigtigt at beskytte øjnene mod kulde, da de kan lide under kulden på grund af vejret. Vi giver dig tips til det.
Sådan kan du beskytte øjnene mod kulde
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 10 maj, 2023

De fleste mennesker bekymrer sig kun om deres øjne om sommeren, når solens stråler er så intense, at de knap nok kan se klart. Men det bør ikke være den eneste tid på året, hvor vi bør bekymre os om vores syn. Vi bør også beskytte øjnene mod kulde om vinteren.

Det er forkert at tro, at vores øjne ikke lider om efteråret eller vinteren. Faktisk kan det blive endnu vigtigere at passe på dine øjne i denne tid. Kulde, vind og tør luft er faktorer, der udløser tørre øjne.

Situationen bliver endnu værre, hvis du bor i sneklædte områder eller beslutter dig for at rejse til bjergene. Sne reflekterer meget intenst de ultraviolette stråler fra sollyset, hvilket også kan skade vores syn.

Det er nødvendigt at tage hensyn til alle disse aspekter, da du ved at beskytte dine øjne kan undgå mange fremtidige synsproblemer. Derfor vil vi i denne artikel forklare en række tips til at beskytte dem mod kulden.

Hvordan kan du beskytte øjnene mod kulde?

Som nævnt kan mange aspekter af vinteren have en negativ indvirkning på vores øjne. Selv om der er færre timer med dagslys, og solens stråler er mindre intense, er det også det perfekte tidspunkt til at tage til sneklædte områder.

Sne reflekterer ultraviolette stråler, som kan skade vores syn. Desuden er den kolde luft normalt mere tør og mere aggressiv over for vores hud og øjne. At blive indendørs er dog ikke den ultimative løsning, og det er heller ikke den anbefalede levevis. Indendørs er røg fra pejse også irriterende, ligesom den tørre luft, der skabes ved opvarmning.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på alle disse faktorer og begynde at beskytte øjnene mod kulden. Først og fremmest må vi ikke glemme solbriller eller lade dem ligge indtil sommer. Især ikke, hvis vi tager ud i sneen eller til områder i stor højde.

Denne årstid er også ofte præget af intense studie- eller arbejdstimer. I dag tilbringer de fleste mennesker mange timer af dagen foran en skærm, hvad enten det er en computer eller et fjernsyn. I disse tilfælde anbefales det at tage pauser hver time og kigge væk.

Du kan endda også lave nogle muskelafspændingsøvelser for at korrigere din kropsholdning. Hvis du kan, er det ideelle at tilbringe pausen udendørs med naturligt lys.

Kvinde har røde øjne og bør beskytte øjnene mod kulde

Du er måske interesseret i: Naturlige midler mod udtørrede øjne

Beskyt dine øjne mod tør luft

Hvis du bor eller arbejder på steder, hvor der er opvarmning, er det vigtigt at insistere på, at temperaturen holdes på mellem 21 og 23 grader C. Brugen af varmeapparater har en tendens til at gøre luften tør, så det anbefales at bruge luftfugtere i rummene.

Når det blæser, bør du også bruge solbriller. Dette vil beskytte dine øjne mod tørhed og luftbårne partikler. Prøv desuden at blinke oftere, da dette vil forbedre tåreproduktionen og øjenfugtigheden.

Hvis disse foranstaltninger ikke er nok, kan du endda bruge kunstige tårer til dine øjne. Ligesom med hudpleje anbefales det at drikke rigeligt med vand og inkludere frugt og grøntsager i din kost for at opretholde en god hydrering af kroppen.

Da vi tilbringer mere tid indendørs om vinteren, bruger vi flere skærme, hvilket genererer øjenbelastning

Du kan måske også lide: Fire gode fødevarer til øjnene

Andre tips til at beskytte øjnene mod kulde

Når du har kløende øjne, skal du undgå at gnide i dem eller klø voldsomt. Det er sandsynligvis en konsekvens af tørhed, og for at bekæmpe denne fornemmelse er det bedre at bruge kunstige tårer eller øjendråber. Prøv også at rense dine øjne ofte og fjerne makeup korrekt.

Men hvis du har ubehag eller problemer med øjnene, er det bedst at konsultere en læge eller øjenspecialist. De vil være i stand til at tjekke at det ikke er en alvorlig lidelse. Derudover vil de anbefale de mest effektive foranstaltninger til at afhjælpe situationen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.