7 tips til behandling af tics ved øjet

Hvis du har tics ved øjet, er der flere tips, du kan følge for at behandle dette problem. Gå ikke glip af dem.
7 tips til behandling af tics ved øjet
Bernardo Peña

Skrevet og kontrolleret af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 17 november, 2023

Hvis dine øjenlåg ryster eller lukker sig ufrivilligt, kan du have tics. Dette er en rysten, der ofte ledsages af synsproblemer eller lysfølsomhed, og som kan forekomme gentagne gange eller isoleret. Vi vil dog give dig nogle råd til behandling af tics ved øjet.

Nervøse tics er meget små rystelser i musklerne, som kan forekomme af flere årsager. Alle tværstribede muskler kan blive påvirket, og deres intensitet er variabel. Selv om de forekommer når som helst, er de normalt så små, at de ikke bemærkes af andre.

Hvis tics ikke er alvorligt, kan det forbedres eller endda forsvinde med nogle enkle foranstaltninger. Nedenstående vil vi forklare mere om dette fænomen, der videnskabeligt kaldes “blefarospasme” eller øjenlågskrampe.

Årsagerne til øjenkramper

Først og fremmest er det vigtigt at forsøge at identificere årsagen til denne begivenhed. For at gøre dette vil det være vigtigt at gå til en øjenlæge for at udelukke enhver kronisk sygdom. Tics har dog ikke en specifik årsag i de fleste tilfælde.

Tics opstår, forsvinder eller ændres af sig selv med tiden. Tics ved øjet kan udløses af forskellige faktorer, fra hverdagssituationer til traumer.

Kvinde hviler hoved mod mur

Ifølge en specialiseret artikel af MedlinePlus er de mest almindelige årsager til dette problem følgende:

 • Stress.
 • Mangel på søvn.
 • Visuel træthed.
 • Forbrug eller misbrug af giftige stoffer som f.eks. alkohol.
 • Overdrevent forbrug af tobak og koffein.

Visse ernæringsmæssige mangler (såsom mangel på magnesium, kalium og calcium samt vitamin B12), allergier og sygdomme som Sjögrens syndrom kan også være årsag.

Ligeledes fremgår det af en artikel fra American Academy of Ophthalmology, at manglende hydrering af øjet, slag mod området og brug af medicin mod sygdomme som Parkinsons syndrom også kan forårsage tics.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: 5 midler mod tørre øjne

Advarselssymptomer

Hvis du ud over at have ufrivillige trækninger oplever svimmelhed eller sløret syn, bør du søge læge hurtigst muligt, da dette kan være tegn på et mere alvorligt problem. Andre betydelige symptomer, der kræver øjeblikkelig professionel opmærksomhed, er:

 • Nedhængende øjenlåg.
 • Hovedpine.
 • Meget langsom blinkning.
 • Tics, der varer i uger eller endda måneder.
 • Usædvanligt udflåd i øjet.
 • Irritation og hævelse af øjet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er årsagerne til hovedpine i venstre side?

Tips til at lindre tics ved øjet

Når tics har en følelsesmæssig oprindelse, er det en mulighed at vælge naturlige behandlinger, så længe lægen godkender og anbefaler dem. Det kan være tale om terapeutiske øvelser, ændringer i kosten eller blot fysisk aktivitet.

Det er muligt, at dit problem er midlertidigt og ikke kræver en recept på psykotrope lægemidler. I et sådant tilfælde kan du følge følgende tips til behandling af øjenkramper.

1. Åbn og luk øjnene kraftigt

Til at begynde med skal du bruge kraft, når du blinker. Luk øjnene, så kraftigt du kan, hold dem lukkede i 30 sekunder, og åbn dem derefter med samme intensitet. Øjet vil generere en tåre, som vil hjælpe dig med at fugte, hvilket kan afhjælpe den tørhed, der er en mulig faktor, der forårsager tics.

Et langt bedre alternativ er at bruge smørende øjendråber. I den ovenstående artikel fra American Academy of Ophthalmology foreslås denne foranstaltning til behandling af blefarospasme.

2. Massér øjet

Kvinde masserer øjne grundet tics ved øjet

En medicinsk artikel fra Manual MSD beskriver, at et andet tip til at berolige tics ved øjet er at massere ansigtet eller øjnene. For at gøre det skal du ved hjælp af fingerspidserne lave cirkulære bevægelser på dine øjenlåg i 20 sekunder.

Noget så simpelt som at blinke flere gange i træk kan mindske ubehaget ved øjenkramper. Med denne enkle handling kan du smøre øjet naturligt. At blinke hurtigt kan også være et andet tip til at lindre ubehaget.

4. Undgå stressede situationer, hvis du har tics ved øjet

Stress og angst kan også forårsage øjenvibrationer. For at undgå disse problemer skal du tage en pause fra alle disse nervepirrende situationer. Prøv at slappe af, og hvis du finder det nødvendigt, kan du også søge professionel hjælp.

5. Få tilstrækkelig hvile og ernæring

Den måde, du går til dine dage på, er afgørende for at forebygge kramper. I de medicinske artikler, der er nævnt ovenstående, tales der om manglende søvn eller dårlig hvile som årsag til øjenkramper.

For at undgå dette problem må du ikke glemme at sove mindst otte timer i døgnet. Da mad og generelt velvære desuden hænger tæt sammen, er det også positivt at spise en afbalanceret kost og drikke tilstrækkeligt med vand.

6. Undgå koffein, alkohol og tobak

Et andet tip, du kan følge for at lindre tics ved øjet, er at undgå overdrivelser. Koffein, alkohol og tobak har en tendens til at forårsage flere skader på hele kroppen, når de indtages i overdreven grad.

I den forstand kan en reduktion eller undgåelse af alle disse stoffer være med til at afhjælpe problemet. Til gengæld kan øget daglig motion bidrage til at forbedre nervesystemets generelle sundhed og bekæmpe tics.

7. Øjendråber og kolde omslag kan lindre tics ved øjet

Kvinde bruger øjendråber til at behandle tics ved øjet

Hvis dine øjne føles tørre, skal du kontakte en specialist, som kan ordinere øjendråber eller en særlig gel til at fugte dem. Du kan også følge opskrifter fra traditionel medicin og lave det derhjemme ved at anvende vand eller kamillete.

Ifølge en undersøgelse foretaget af forskere ved universitetet i Costa Rica har kamille egenskaber til at reducere inflammation og forårsage lindring i det periokulære område, dvs. nær øjnene.

Husk dog, at det er nødvendigt at få godkendelse fra en øjenlæge, før du anvender denne populære metode. For at anvende den skal du følge disse trin:

 • Først skal du lave en kop med kamillete.
 • Vent, indtil den når en tålelig temperatur.
 • Derefter skal du vaske området meget grundigt.
 • Læg derefter en vatrondel i teen.
 • Påfør den derefter på lukkede øjne, og vent et par sekunder.
 • Gentag så mange gange, som din øjenlæge anbefaler.

Tics ved øjet: Hold din øjenlæge informeret

Afslutningsvis, hvis du har nogle af ovenstående symptomer, er et af de bedste tips til øjenkramper at gå til en specialist for at forhindre yderligere skade. Undgå selvdiagnosticering og at ty til selvmedicinering.

Husk at denne artikel kun er en vejledning for dig til at forsøge at forbedre problemet på en naturlig og enkel måde, men du bør altid få vejledning fra en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.