Vidste du, at havregryn kan hjælpe med at få dit kolesterol under kontrol?

Vidste du, at havregryn kan hjælpe med at få dit kolesterol under kontrol?
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Mens havregryn i sig selv helt sikkert er godt for dig, kan du maksimere dens evne til at sænke dit kolesterol ved at kombinere det med en sund kost og motion. Vidste du, at havregryn kan hjælpe med at få dit kolesterol under kontrol? Lær mere i denne artikel!

Havregryn kan hjælpe!

skaal med havregryn

At indtage havregryn til morgenmad giver dig den energi og de næringsstoffer, din krop har brug for at møde dagen. Det er også godt til at kontrollere niveauer af “dårligt” kolesterol (LDL) og forbedre dit hjertes sundhed.

I denne artikel fortæller vi dig, hvorfor du skal tilføje det til din kost, hvis du har et forhøjet triglyceridniveau.

Havregryn og kolesterol

havregroed

Dette lækre korn – som passer godt med mælk, juice og i bagværk – indeholder en stor mængde opløselige fibre, der reducerer “dårligt kolesterol”.

Mens fiber findes i andre fødevarer som æbler, bønner eller abrikoser, findes den højeste koncentration i havre.

Derfor reducerer det niveauerne af kolesterol i dit blod ved dagligt indtag. Derudover, kommer det sammen med andre fordele: det understøtter dit hjerte og forbedrer dit kredsløbssystem.

Det indeholder også andre næringsstoffer:

 • Saponin hjælper fibre med at slippe af med kolesterol.
 • Avenanthramid gør meget for dit hjertes sundhed og forhindrer frie radikaler i at ophobes (hovedårsagen til arteriosklerose) takket være dens antioxidantkræfter.

Men hvordan påvirker havregryn kolesterol?

 1. Processen er som følger: Den opløselige fiber (beta-glucan) hæmmer absorberingshastigheden af ​​fedt i tarmkanalen.
 2. På denne måde når det ikke dit blod og bliver i din krop.

Skal du spise havre alene eller som ingrediens?

Havregrynskager

Dette er et almindeligt spørgsmål, som mange mennesker, der vil bruge havre til at sænke deres kolesterol stiller.

Det er vigtigt at vide, at ikke alle produkter, der indeholder dette korn, vil hjælpe dig med at nå dit mål.

 • For eksempel indeholder havregrynkager, som du finder i butikken også sukker og fedt, som kan forværre din situation.
 • Det samme gør sig gældende for færdigpakkede havregryn, som du finder markedsført til børn. Pas på, fordi disse ofte har et meget højt sukkerindhold.

Andre produkter med havremel eller havre anbefales, så længe de ikke indeholder andre ingredienser, der er skadelige for dit helbred, da de kan hjælpe med at holde kolesterolniveauet balanceret.

Disse omfatter:

 • Morgenmadsbarer med havre, honning og frugt er ved at blive populære og kan være nyttige. At spise en midt om formiddagen eller som en snack giver dig det brændstof, du har brug for at komme igennem din dag.

Det hjælper også med at balancere blodsukkerniveauet og hjælper med at holde din appetit under kontrol, så du ikke ender med bare at spise et eller andet.

 • Den bedste løsning for mange mennesker er havremel. Du kan også få finvalsede eller grovvalsede havregryn. Den rigtige mængde er i begge tilfælde en halv kop til morgenmad.

For at øge dets effektivitet, anbefaler vi at tilføje en spiseskefuld hørfrø. Hvis du vil forbedre smagen og undgå at blive træt af det, kan du også tilføje jordbær, blåbær eller hindbær.

 • En havre smoothie til morgenmad er også en stor kilde til næringsstoffer og hjælper med at reducere dit kolesteroltal. Du kan lavet det med vand eller mælk (reducering af fedt er bedst).

Det er ret forfriskende og mættende.

Havregryn som led i en afbalanceret kost

Uanset hvordan du spiser det, er havre et meget velsmagende fuldkorn, der passer godt sammen med en lang række af andre fødevarer. Prøv det med yoghurt eller appelsinsaft om morgenen.

Efter at de er høstet og rengjort, bliver de kogte uden at fjerne den ydre skal. Denne proces betyder, at næringsstofferne og fibrene bevares.

Men vi kan ikke forvente, at havren skaber et mirakel af sig selv.

Det er vigtigt at spise en afbalanceret kost og reducere dit forbrug af fedt og sukker, hvis du vil holde styr på dit kolesterol.

Du bør vide, at fedtindholdet i dit blod afhænger af mange faktorer.

Udover din kost kan de akkumuleres på grund af manglende motion, stress og stillesiddende livsstil. Derfor er en skål havregryn til morgenmad ikke nok, selv om det faktisk kan hjælpe meget.

Havregrynvand til at reducere kolesterol

Grovvalsede havregryn

Denne velsmagende kornsort passer til mange slags opskrifter. Du kan bruge det til brød, kød eller grøntsager, i supper, strøget på salater eller i saucer mv.

Og bedst af alt er, at hvis du vælger at lave tilberede det, kan du også bruge vandet efter tilberedningen!

At drikke havregrynvand flere gange om ugen er en effektiv metode til ikke kun at reducere kolesterol og triglycerider, men også blodsukker.

Som om det ikke var nok, er det også godt til vægttab og forebyggelse af hjertesygdomme.

Kogevandet fra havre er rig på beta-glucan, et opløseligt fiber, der er fantastisk til at forbedre tarmbevægelsen.

Hvis du vil tabe dig, er denne drik meget god til at forhindre “snacksulten” mellem måltider, fordi det mætter og regulerer dit stofskifte.

Takket være dets mineraler, antioxidanter og vitaminer forhindrer det for tidlig celledannelse, forbedrer den fysiske ydeevne og holder din krop i orden.

Ingredienser

 • 1 kop havregryn (105 g)
 • 3 kopper vand (750 ml)

Forberedelse

Brug altid et forhold på 1:3 havre til vand.

 • Varm vandet og tilsæt havregrynene, når det koger.
 • Kog i et par minutter, indtil det er mørt.
 • Sig vandet fra og læg væsken til side.
 • Når det er kølet ned, kan du søde det med vanilje eller stevia og drikke det som du ville drikke vand hele dagen.

Nu ved du at havregryn kan hjælpe med at få dit kolesterol under kontrol. Så prøv at tilføj lidt mere af det til din kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.