Havrerod: Næringsværdi og egenskaber

Havrerod er en god fødevare for helbredet, som kan indtages som led i en varieret og afbalanceret kost. Det er en fremragende knold til at tilberede supper.
Havrerod: Næringsværdi og egenskaber
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 14 december, 2022

Havrerod er en ikke særlig kendt knold, der ligner kassava eller majroer, og som indeholder mange vigtige næringsstoffer. Af denne grund er dens hyppige inddragelse i kosten et positivt skridt.

Vi vil fortælle dig om alle dens fordele, så du kan inkludere den i kosten på regelmæssig basis. Derudover er den, hvis den er godt tilberedt, meget velsmagende og alsidig i køkkenet.

Knolde er stærkt anbefalede produkter. De er en kilde til fibre og komplekse kulhydrater. De hjælper med at undgå problemer som forstoppelse og forbedrer fordøjelseskanalens funktion.

Ved at bruge dem som hovedkilde til kulhydrater opnås en positiv reduktion af kropsvægten.

Typer af havrerod

Der findes to typer af havrerod: Hvide og sorte. Førstnævnte har hår på overfladen og en østersagtig smag.

Sort havrerod kommer derimod fra f.eks. Belgien og Frankrig. Den er mindre fiberrig og mere kødfuld. Den er let at skrælle, og smagen minder om valnødder.

Begge typer har et let bittert præg. Med hensyn til organoleptiske egenskaber ligner de artiskokker eller endda porrer.

Det er et produkt, der vokser godt hele efteråret, selv om det bedste tidspunkt er i det tidlige forår.

Havrerod

Sundhedsfordele ved havrerod

Havrerod indeholder mange næringsstoffer. Det er dog ikke en kalorieholdig fødevare.

100 gram giver kun 42 kalorier, så den kan uden problemer indgå i en hypokalorisk diæt med henblik på vægttab. Med hensyn til makronæringsstoffer har den 1,9 gram protein, 5,2 gram kulhydrater og en restprocent fedt i de samme 100 gram af produktet.

Denne knold er en kilde til calcium, fosfor, kobber, magnesium, jern, kalium og B-vitaminer. Den indeholder også C-vitamin. Selv dens fibre er gavnlige. Den inulin, som den indeholder, virker som præbiotika og forbedrer tarmmikrobiotaens funktion.

Denne fødevare kan være med til at supplere en kost, der forebygger jernmangel. Indholdet af C-vitamin forbedrer optagelsen af mineralet og sparer en del af mikronæringsstoffets fordøjelighedsproblemer.

C-vitamin stimulerer i sig selv immunsystemets funktion, ifølge en artikel offentliggjort i Nutrients. Takket være dette reduceres risikoen for at pådrage sig smitsomme sygdomme. Det hjælper endda med at håndtere symptomer, hvis de opstår.

Dyreforsøg har vist, at havrerod forbedrer blodets lipidprofil. Samtidig ville det medføre mæthed. Sidstnævnte kan forklares ved den bemærkelsesværdige tilstedeværelse af fibre.

Andre undersøgelser har vist, at et methanolekstrakt af havrerod har en høj antioxidant kraft. I denne forstand kunne det hjælpe med at beskytte leveren mod toksiner. Der er dog tale om begyndende forsøg, som ikke kan overføre deres resultater til sædvanligt menneskeligt forbrug.

Hvordan indtages det?

Havrerod bruges til at tilberede grøntsagscremer, puréer og supper. Selv om det også er muligt at inkludere det i salater eller at stege det i form af chips.

Det sælges nogle gange i frugt- og grøntsagsboder, men det er ikke let at finde i nogle byer. Nogle supermarkeder tilbyder det dog på dåse, allerede kogt, hvilket er en glimrende mulighed.

Et vigtigt aspekt er naturligvis bevarelse. Som en god knold skal den opbevares køligt, tørt og beskyttet mod sollys. Det er bedst at lægge den i en plastikpose.

Selv i køleskabet holder den sig godt i et par uger. Når den så skal bruges, anbefaler vi, at du vasker den først. Det er vigtigt at fjerne jordresterne fra overfladen, også selv om du senere skal skrælle den.

Kvinde kigger i køleskab

Havrerod: En god knold for dit helbred

Havrerod er en god fødevare for helbredet, som kan indtages som led i en varieret og afbalanceret kost. Det er en fremragende knold til at tilberede supper eller cremer med eller til at inkludere i salater, selv om den ikke så ofte bruges som tilbehør.

Det er klart, at det er meget gavnligt at indtage grøntsager i rigelige mængder. Antioxidanterne, mineralerne og vitaminerne i disse fødevarer er vigtige for at støtte kroppens interne processer.

På den anden side er knolde en kilde til kulhydrater, som ikke er uvæsentlige i forbindelse med vægttab. De komplekse kulhydrater, de giver, hjælper med til bedre at regulere blodsukkeret og opnå mæthed for at kontrollere appetitten.

Det kan interessere dig ...
Forskellen mellem knolde, rodknolde og løg
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forskellen mellem knolde, rodknolde og løg

Dagens artikel vil forklare forskellen mellem knolde, rodknolde og løg. Kender du de mange forskellige fødevarer, der dyrkes på denne måde?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Vandeputte D, Falony G, Vieira-Silva S, et al. Prebiotic inulin-type fructans induce specific changes in the human gut microbiota. Gut. 2017;66(11):1968-1974. doi:10.1136/gutjnl-2016-313271
  • Tenkerian, Clara, et al. “Hepatoprotective, antioxidant, and anticancer effects of the tragopogon porrifolius methanolic extract.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2015 (2015).
  • Cappellini MD, Musallam KM, Taher AT. Iron deficiency anaemia revisited. J Intern Med. 2020;287(2):153-170. doi:10.1111/joim.13004
  • Zeeni, Nadine, et al. “Tragopogon porrifolius improves serum lipid profile and increases short-term satiety in rats.” Appetite 72 (2014): 1-7.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.