Jordskokker: Ernæring, anvendelse og en opskrift

Har du hørt om jordskokker? Læs om fordelene ved denne mærkelige knold, og hvordan du kan inddrage den i din kost for at få gavn af dens egenskaber.
Jordskokker: Ernæring, anvendelse og en opskrift
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Jordskokker er en knold fra Sydamerika. Den er kendt for sine smukke solsikkeformede blomster, men mere for rodens egenskaber. Især har man tilskrevet den bl.a. vanddrivende og antidiabetiske egenskaber, samtidig med at den øger den seksuelle lyst.

En af dens vigtigste egenskaber er, at den ikke indeholder stivelse, selv om den indeholder sukkerstoffer. Hvad er dens anvendelsesmuligheder? Hvordan tilberedes den? Gå ikke glip af denne artikel, hvor vi fortæller dig alt om det.

Karakteristika ved jordskokker

Jordskokkeplanten (med det videnskabelige navn Helianthus tuberosus) kan vokse under ret ugunstige forhold. Men som med alle planter er jordkvaliteten afgørende. Når den bliver to meter høj, kan den siges at være moden.

Disse knolde er normalt hvide, lilla eller røde og har en længde på mellem 7 og 10 centimeter og en bredde på 3 eller 5 centimeter. Den kan formere sig naturligt og hurtigt, og derfor bør afgrøden kontrolleres, så den ikke invaderer andre planter og grøntsager i en grøntsagshave.

Jordskokker i kurv

Jordskokker er en naturlig kilde til kulhydrater, protein, vitaminer og mineraler.

Jordskokkers næringsværdi

Jordskokker er rige på sukker; hver 100 gram indeholder 9,6 gram. Derudover indeholder de følgende:

 • 2 gram protein
 • 17,6 g kulhydrater
 • 1,6 g fibre
 • 429 milligram kalium
 • 78 milligram fosfor
 • 17 milligram magnesium
 • 14 milligram calcium
 • 4 milligram natrium
 • 3,4 milligram jern

Ud over ovenstående giver de også vitaminer. Nærmere bestemt 4 milligram C-vitamin, 1,3 niacin eller B3-vitamin og 13 mikrogram B9-vitamin.

Den indeholder bl.a. 30 milligram cholin, der er et næringsstof, som hjernen og nervesystemet bruger til at regulere hukommelse, humør og muskelkontrol. Det griber endda ind i dannelsen af de membraner, der omgiver kroppens celler.

Egenskaber ved jordskokker

Selv om jordskokker ikke er et mirakelmiddel eller et førstevalg til behandling af sygdomme, er indtagelse af dem forbundet med visse sundhedsmæssige fordele. Nedenstående vil vi gennemgå dem i detaljer.

Velegnet til patienter med diabetes

Diabetes mellitus er en sygdom, hvor blodsukkeret ikke transporteres ind i cellerne, og hvor blodsukkerniveauet forbliver højt. Der findes to typer: En, hvor kroppen ikke producerer tilstrækkeligt insulin, og en anden, hvor kroppen ikke reagerer korrekt.

Inulin og frukto-oligosakkarider, som er opløselige fibre, optages ikke i tarmen og påvirker ikke insulinniveauet. Derfor hjælper fødevarer rige på inulin, såsom jordskokker, med at genoprette blodsukkerniveauet.

Du er måske interesseret i denne artikel: Opskrift, der regulerer blodsukkeret og kolesterol

Præbiotika

Præbiotika er fødevarer, der fungerer som næringsstoffer for bakterier, der lever i tynd- og tyktarmen. Den inulin, der findes i jordskokker, hverken fordøjes eller optages i tyndtarmen. 89 % af det når frem til tyktarmen og bliver til et gærbart substrat for bakterier.

Desuden bliver de også til probiotika. Det er levende organismer, som regel bakterier, der tilføjes til populationen af sunde mikrober i tarmen. De kaldes normalt bifidobakterier. Præbiotiske inulintilskud tilsættes til ikke-probiotiske fødevarer for at stimulere bifidobakteriernes aktivitet.

Kan forbedre knoglesundheden

Inulin fra jordskokker hjælper med kalciumoptagelsen. Dette mineral spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af knogleproblemer.

Undersøgelser på mennesker tyder på, at inulin forbedrer calciumoptagelsen hos unge og postmenopausale kvinder. Desuden har det hos dyr øget knoglemineraliseringen og -tætheden.

Læs mere i denne gode artikel: Kalciummiddel til at forhindre knogleskørhed

Bevarer et lavt kolesterolniveau

Inulin og opløselige fibre i jordskokker kan reducere risikoen for hjertesygdomme. Det skyldes, at de hjælper med at sænke triglycerid- og kolesterolniveauet.

Under normale forhold omdanner leveren kolesterol til galdesalte. Disse frigives i tyndtarmen og hjælper med fordøjelsen af fedtstoffer. Derefter bliver de reabsorberet i tyndtarmen og genbrugt i leveren.

Opløselige fibre omgiver galdesaltene og forhindrer deres reabsorption. Leveren producerer således flere af disse stoffer for at erstatte dem i afføringen. På denne måde bruger den mere kolesterol til at danne flere galdesalte, og indholdet i blodet reduceres.

Hvordan bruger man jordskokker i madlavningen?

Denne unikke knold kan tilberedes på mange forskellige måder. Den kan koges i gryderetter, spises alene eller sammen med smør og krydderier. Her fortæller vi dig, hvordan du kan tilberede den som creme.

Ingredienser

Knolde i gryde

Jordskokker kan bruges i en række forskellige retter, herunder gryderetter og salater.

Fremgangsmåde

 • Til at begynde med hakkes løget fint og sauteres i olien.
 • Steg derefter den skrællede jordskok sammen med guleroden. Tilsæt lidt salt og rosmarin sammen med vandet. Lad det koge i 10 til 15 minutter.
 • Når grøntsagerne er møre, fjernes rosmarinen, og det hele blendes. Du kan evt. tilsætte mælk, hvis du har lyst.
 • Og det er det! Nu kan du nyde det.

Hvad skal du huske på om jordskokker?

Selv om de ikke er særlig kendt, har jordskokker nogle meget interessante ernæringsmæssige egenskaber. Deres rigelige indhold af inulin gør dem til en allieret for velvære. De virker som præbiotisk, antidiabetisk og lipidsænkende middel. De er også alsidige og kan indgå i en lang række opskrifter. Hvorfor ikke prøve dem?

Det kan interessere dig ...
5 lækre opskrifter til en vegansk kost
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 lækre opskrifter til en vegansk kost

Det er muligt at tilberede en række lækre opskrifter, som uden problemer kan indføres i forbindelse med en vegansk kost.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.