Hestemakrel: En fisk med en fremragende næringsværdi

Hestemakrel er en vigtig fisk for sundheden på grund af dens indhold af kvalitetsproteiner og fedtsyrer. Læs mere her.
Hestemakrel: En fisk med en fremragende næringsværdi

Sidste ændring: 04 maj, 2023

Hestemakrel er en fisk af god ernæringsmæssig kvalitet, som kan indgå regelmæssigt i kosten. Indtagelse af den bidrager til at forbedre sundheden generelt. Der er tale om en type fed fisk, der er kendetegnet ved at indeholde fedtsyrer i omega 3-serien.

Indtagelsen af den fremmer således balancen i kroppens lipidprofil, hvilket også vil bidrage til at regulere inflammatoriske mekanismer. Et optimalt indtag af sunde fedtstoffer er afgørende for en velfungerende krop. Derfor er indtagelse af denne type fødevarer nøglen til velvære.

Hestemakrels næringsværdi

Når vi taler om hestemakrel, er det første, vi skal gøre os klart, dens næringsværdi. Det er en fisk, der giver ca. 127 kalorier pr. 100 gram produkt. Heraf er 7 gram fedt, dog mest umættet.

Den er en kilde til fedtsyrer i omega-3-serien. Det er elementer, der har vist sig at være vigtige for at bevare hjerte-kar-sundheden. Desuden indeholder den proteiner af høj biologisk værdi, hvilket er næringsstoffer, der forhindrer ændringer i tilstanden af mager masse.

Disse indeholder alle de essentielle fedtsyrer og har en god fordøjelighedsscore. Derfor vil udnyttelsen være høj.

Med hensyn til mikronæringsstoffer er det vigtigt at fremhæve vitaminerne i B-gruppen og visse mineraler som jern, magnesium og jod. Denne fisk er også en kilde til D-vitamin, der normalt er sparsomt i den almindelige kost. Hvis man øger indtaget af denne fisk, kan man forebygge underskud af vitaminer, der påvirker kroppens funktion.

Rå fisk klar til tilberedning

Fordele ved hestemakrel

I henhold til dens næringsværdi kan vi bekræfte, at hestemakrel er en god fødevare for hjerte-kar-sundheden. Ikke kun på grund af dens indhold af omega-3, men også på grund af dens indhold af D-vitamin. Som det fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences , er dette næringsstof afgørende for en velfungerende hjertemuskulatur.

For at undgå et underskud er det vigtigt at inkludere fed fisk i kosten og at udsætte sig selv for sollys regelmæssigt.

På den anden side kan denne fisk være god til at forbedre kvaliteten af hvile på grund af dens indhold af magnesium. Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Nutrients reducerer opretholdelse af dette mineral i tilstrækkelige mængder risikoen for søvnforstyrrelser.

Det er vigtigt at få en god nats søvn bestående af mindst 7 til 8 timers kvalitetssøvn for at opnå en god restitution.

Jod vil også være vigtigt for at reducere forekomsten af problemer, der påvirker skjoldbruskkirtlen. Dette organ har brug for mineralet for at syntetisere hormoner korrekt. Disse er i stand til at kontrollere det daglige energiforbrug og påvirke følelsen af vitalitet.

Hvis du oplever jod- eller jernmangel, kan produktionen af disse hormoner blive bragt i fare, hvilket har alvorlige konsekvenser for dit helbred.

Du er måske også interesseret i: Sådan identificerer du fordærvet fisk

Hvor mange gange bør du spise fisk om ugen?

Ernæringseksperter er begyndt at anbefale, at fisk prioriteres højere end kød. Ikke fordi sidstnævnte fødevare er dårlig, men fordi fisk kan tilbyde visse fordele såsom en lavere energitæthed og et bedre forhold mellem omega-3 og omega-6.

Under alle omstændigheder bør det optræde mindst to gange om ugen i din kost for at bevare en god sundhedstilstand på mellemlang sigt. Selvfølgelig er det tilrådeligt at optimere tilberedningsmetoderne. Det er altid bedre at foretrække de mindre aggressive med hensyn til temperatur.

Det er ikke godt at inkludere nogen form for fedt eller olie i madlavningen, da madens egne lipider er mere end nok. En af de foretrukne metoder vil være at grille fisken, selv om ovnen også kan være en glimrende mulighed.

Grillet hestemakrel på tallerken

Inddrag hestemakrel i din ugentlige kost

Som du har set, er hestemakrel en fed fisk af meget høj kvalitet, som bør indgå i din kost på regelmæssig basis. Den har den fordel, at den indeholder meget få tungmetaller i modsætning til andre større fisk som f.eks. almindelig tun.

Dette vil gøre en forskel, især for børn og gravide kvinder. Disse elementer ville være neurotoksiske, så det er nødvendigt at være forsigtig med deres tilstedeværelse i kosten.

Afslutningsvis skal det bemærkes, at det normalt er en god idé at øge forbruget af fisk. Det giver proteiner af fremragende kvalitet og bidrager til at opfylde behovet for omega-3-fedtsyrer.

Hvis sådanne produkter ikke forekommer i din kost, kan det være nødvendigt at supplere med disse lipider for at undgå ændringer i den inflammatoriske balance.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020;21(4):1362. Published 2020 Feb 18. doi:10.3390/ijms21041362
  • Latic N, Erben RG. Vitamin D and Cardiovascular Disease, with Emphasis on Hypertension, Atherosclerosis, and Heart Failure. Int J Mol Sci. 2020;21(18):6483. Published 2020 Sep 4. doi:10.3390/ijms21186483
  • Cao Y, Zhen S, Taylor AW, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients. 2018;10(10):1354. Published 2018 Sep 21. doi:10.3390/nu10101354

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.