Hvornår har du behov for at tage jerntilskud?

Jern er nødvendigt for dannelse af hæmoglobin og røde blodceller. Derfor kan mangel føre til problemer.
Hvornår har du behov for at tage jerntilskud?
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Jerntilskud er med til at øge jerndepoterner i kroppen. Men hvem bør tage det, og hvad kan man forvente af det? Læs videre og find ud af det.

Kosttilskud med jern er ideelt for mennesker, som ikke får dette mineral gennem kosten. Men hvem har egentlig behov for dette? Er det ikke noget, man skal tage regelmæssigt?

Jern er nødvendigt for dannelse af hæmoglobin og røde blodceller. Derfor kan mangel føre til problemer. Læs videre for at finde ud af mere om det.

Årsager til jernmangel

Kroppen har svært ved at transportere ilt til vævet, når koncentrationen af jern i blodet falder. Det er af den grund, at hovedsymptomerne på sådan en mangel er svaghed, træthed, hovedpine, bleghed, og kolde hænder og fødder. Altså kan disse symptomer være tegn på anæmi.

Bemærk, at kroppens evne til at arbejde, og den motoriske aktivitet falder, som en konsekvens af denne mangel. Alt dette ændrer immunforsvaret, og dermed stiger risikoen for at blive syg. Desuden kan lave koncentrationer af dette mineral have indflydelse på mobilisering af A-vitamin i leveren.

Her ses nogle fødevarer, der indeholder jern

Jernholdige fødevarer kan modvirke risikoen for anæmi, men er ikke altid nok.

Læs om: Anæmi og jernmangel: Er det det samme?

Hvornår skal man tage jerntilskud?

Heldigvis kan tilskud af jern forebygge eller behandle disse komplikationer, når først de er opstået. Det bør være en del af en varieret kost for bedre resultater.

Ifølge flere studier har nogle befolkningsgrupper større behov for dette mineral. Det kan være en konsekvens af dårlig ernæring eller stadier i et menneskes udvikling, der er forbundet med anæmi, såsom:

Graviditet

Gravide kvinder har brug for mere jern til dem selv og deres babyer. Der er en øget risiko for anæmi, hvis jernmanglen under graviditeten er alvorlig. Det gælder også, hvis barnet har en lav fødselsvægt, bliver født for tidligt eller har en lavt antal røde blodlegemer på et tidligt tidspunkt.

Verdensundhedsorganisationen (WHO) hævder, at mere end 40% af de gravide kvinder i verden har anæmi. Dette kunne tyde på, at halvdelen af denne befolkningsgruppe mangler jern.

Derfor bør gravide kvinder og kvinder, der ammer, tale med deres læge om det ideelle kosttilskud, for at undgå dette problem. Det kan udskrives i form af dråber eller tabletter. Alvorlige tilfælde kan kræve indsprøjtninger, især hvis den gravide kvinde oplever ukontrollerbare opkastninger.

Babyer og småbørn kan have brug for jerntilskud

Jernmangel kan medføre forsinkelser i den psykologiske udvikling, social isolation og en nedsat evne til at koncentrere sig. Samtidig kan børn født til terminen udvikle mangel, hvis moren ikke får nok af de fødevarer, der indeholder dette mineral, gennem kosten.

Kvinder og teenagere med ægløsning

Nogle kvinder i den reproduktive alder er tilbøjelige til mangel på dette næringsstof. Dette skyldes generelt kraftig blødning under menstruation. Derfor mister de mere jern end andre mennesker.

Derudover har unge kvinder forøgede behov på grund af deres udvikling, hvilket bliver forstærket af kraftige menstruationer. Metroragi hos unge kvinder, der er begyndt at menstruere, er en almindelig årsag til anæmi.

Bloddonorer

Disse mennesker har risiko for jernmangel, men kan forebygge det ved at overholde det optimale tidsrum mellem en donation og den næste.

Anæmi, der skyldes kronisk sygdom

Ifølge flere studier kan kroniske lidelser såsom leddegigt, inflammatorisk tarmsygdom, sygdomme i mave- tarmsystemet og visse former for kræft påvirke kroppens evne til at optage og udnytte jern. Derfor har mennesker med disse lidelser ofte mangel.

Ting, man skal overveje, når man tager jerntilskud

Jerntilskud fås som kapsler, tabletter, tyggetabletter og som væske. Jernsulfat er det mest almindelige, men der findes andre kemiske formler, såsom gluconat og fumarat.

Det er vigtigt at huske på, at dette bedre optages, når det indtages på tom mave. Men indtagelse kan føre til mavekramper, kvalme og diarré. Så tag dem sammen med en lille mængde mad for at undgå disse problemer.

Derudover kan kalcium og antacid påvirke optagelsen, så du skal vente mindst to timer, inden du indtager mælk, ost, rå grøntsager, koffein og andre lægemidler. Modsat kan fødevarer, der indeholder C-vitamin, såsom citrusfrugter og kiwi, give en mere effektiv jernoptagelse.

Regelmæssige tests af blodet anbefales for at være sikker på jernmangel. Denne metode måler det nøjagtige antal røde blodlegemer og hæmoglobinværdi. Det er også muligt at måle koncentrationen af jern i blodet og deres transportproteiner, hvis det er nødvendigt.

Jerntilskud

Jerntilskud bør ordineres af en læge, da det ikke altid er gavnligt.

Læs om: Har du anæmi? Prøv de her opskrifter

Bør du tage jerntilskud?

Disse midler er en effektiv strategi til at øge kroppens reserver, men brug af dem passer ikke til alle. Husk på, at indtagelse af ethvert middel, som ikke er ordineret af en læge, kan være uegnet, da overdrivelse også kan føre til komplikationer.

Derudover er det bedst at få en varieret kost, der er rig på jern. Vær opmærksom på, at kosttilskud ikke er magiske, og de er heller ikke den eneste strategi mod anæmi. Samtidig er et fald i røde blodlegemer ikke altid et resultat af jernmangel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Olivares, M., & Walter, T. (2003). Consecuencias de la deficiencia de hierro. Revista chilena de nutrición30(3), 226-233.
  • Olivares, M., & Walter, T. (2004). Causas y consecuencias de la deficiencia de hierro. Revista de Nutrição17(1), 05-14.
  • Administración diaria de suplementos de hierro y ácido fólico durante el embarazo. OMS.
  • Sato, A. P. S., Fujimori, E., Szarfarc, S. C., Borges, A. L. V., & Tsunechiro, M. A. (2010). Consumo alimentar e ingestão de ferro de gestantes e mulheres em idade reprodutiva. Revista Latino-Americana de Enfermagem18(2), Tela-113.
  • La administración diaria de un suplemento de hierro para mejorar la anemia, las reservas de hierro y la salud en mujeres menstruantes. OMS
  • ¿Qué es el hierro? ¿Para qué sirve?. National Institutes of health. Office of Dietary Supplements.
  • Gómez, Angela Julieth López, and Leidy Johanna Madrigal Cogollo. “Anemia ferropénica en mujeres gestantes.” Biociencias 1.3 (2017).
  • Lopez, Anthony, et al. “Iron deficiency anaemia.” The Lancet 387.10021 (2016): 907-916.
  • Iuliano, Bianca Assunção, Maria Fernanda Petroli Frutuoso, and Ana Maria Dianezi Gambardella. “Anemia em adolescentes segundo maturação sexual.” Revista de Nutrição 17.1 (2004): 37-43.
  • Pasricha, Sant-Rayn, et al. “Effect of daily iron supplementation on health in children aged 4–23 months: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials.” The Lancet Global Health 1.2 (2013): e77-e86.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.