Hjælper koriandervand dig med at sove bedre?

Nogle mennesker hævder, at koriandervand er et godt middel til at få bedre søvn. Men virker det virkelig, og er der beviser for det? Vi vil gennemgå det her.
Hjælper koriandervand dig med at sove bedre?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

I folkemedicinen har koriandervand været et af de mest udbredte midler blandt dem, der søger bedre søvn. Ifølge anekdotiske data giver indtagelse af denne drik en afslappende effekt, som fremkalder en afslappende søvn. Men er der nogen beviser for, at det virker? Er det sikkert at indtage? I dag vil vi besvare disse spørgsmål.

Først og fremmest er det værd at nævne, at denne plante har gavnlige komponenter for sundheden. Som det fremgår af en gennemgang, der er delt i Food Research International , giver dens bioaktive fytokemikalier antioxidant, antiinflammatoriske, smertestillende, neuroprotektive, antimikrobielle og beroligende virkninger.

Når det er sagt, er det ikke overraskende, at koriander bruges i tilberedningen af en lang række forskellige remedier. Faktisk kan det ved blot at inkludere det regelmæssigt i din kost bidrage til velvære.

Under alle omstændigheder vil vi i dag se på, om det kan virke søvnfremmende. Er du interesseret i at lære mere? Læs videre!

Koriandervand: Kan det hjælpe dig med at sove bedre?

Koriander, med det videnskabelige navn Coriandrum sativum, er en plante, der er kendt for sin anvendelse i madlavning og naturmedicin. Den hører til Apiaceae-familien og er hjemmehørende i Mellemøsten og Middelhavsområdet. Alligevel har dyrkningen spredt sig over hele verden, så den bruges også i Europa, Afrika og Amerika.

En artikel offentliggjort i tidsskriftet Molecules beskriver, at denne art er en kilde til fytokemikalier som f.eks. polyfenoler, vitaminer og fytosteroler. Dette forklarer mange af de fordele, der tilskrives den.

Og selv om hele planten er gavnlig, skiller frøene sig ud ved at have en højere koncentration af næringsstoffer. De har især et aktivt stof kaldet linalool, som er forbundet med evnen til at modulere de patogene veje i flere sygdomme. Men virker det til at reducere søvnproblemer?

I denne henseende er det vigtigt at præcisere et par ting. Der er ingen videnskabelige beviser for, at koriandervand hjælper os med at sove bedre. Mange af de virkninger, der tilskrives dets indtagelse, stammer fra anekdotiske data.

Og selv om nogle kalder det den “magiske formel” til søvn, er sandheden, at det ikke er bevist. Indtil videre er det kun nogle dyreforsøg, der tyder på, at koriander har beroligende virkninger og kan forlænge søvnen. Lad os se nærmere på, hvad videnskaben siger.

Kvinde sover fredeligt

Det er svært at finde en “magisk formel” til bedre søvn. Koriander kan hjælpe, men effekten er ikke klar.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Har du problemer med at falde i søvn? Magnesium kan hjælpe

Forskning om koriander og dets mulige virkninger på søvnkvaliteten

En af grundene til, at koriandervand menes at hjælpe dig med at sove bedre, er på grund af dets evne til at reducere angst. I denne henseende har en undersøgelse, der blev delt i Journal of Ethnopharmacology, fastslået, at det vandige ekstrakt af Coriandrum sativum-frø har angstreducerende og beroligende virkninger.

Forskerne har endda observeret, at det også har potentiale som et muskelafslappende middel, hvilket utvivlsomt fremmer hvile. I Forskning i naturprodukter blev det rapporteret, at koriander har en søvnforlængende virkning uden større neurotoksisk effekt.

I en nyere gennemgang, der blev offentliggjort i Avicenna Journal of Phytomedicine, blev det bemærket, at korianderfrø og –blade har antioxidant, beroligende, hypnotisk, diuretisk og anxiolytisk aktivitet.

Det blev også rapporteret, at dens vigtigste aktive stof, linalool, har neurofarmakologiske virkninger , der omfatter anxiolytisk, antikonvulsivt, beroligende og anti-Alzheimer-potentiale.

Selv om disse resultater betragtes som lovende, er de stadig utilstrækkelige til at bevise, at koriandervand hjælper dig med at sove bedre. Det skyldes først og fremmest, at de kun er udført i dyremodeller eller i laboratoriet, og også fordi der er blevet anvendt ekstrakter og ikke drikken, der er tilberedt i hånden.

Er det sikkert at indtage koriandervand?

For de fleste sunde voksne er indtagelse af koriandervand ikke noget problem. Det bør dog være et moderat indtag, da det kan forårsage ubehag i maven, diarré og lysfølsomhed, når det indtages i overdrevne mængder.

Man bør dog ikke ignorere, at denne drik også har en vanddrivende virkning. Derfor kan indtagelse af for meget af den, før man går i seng, forårsage den modsatte effekt. Det skyldes, at det øger behovet for at tisse i løbet af natten, hvilket afbryder hvilen.

For at modvirke ovenstående er den bedste løsning at tage maksimale doser på 200 ml af drikken mindst en time før sengetid.

På grund af manglen på undersøgelser af dens virkninger og mulige interaktioner anbefales det ikke at indtage koriandervand i følgende tilfælde:

I alle disse tilfælde er det bedst at konsultere en læge, før du indtager koriandervand eller andre kosttilskud, der er afledt af planten.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 4 typer senge for at få det ideelle soveværelse

Sådan tilberedes koriandervand

Du kan tilberede koriandervand på to forskellige måder. Den første er med frøene og den anden med bladene.

Begge dele virker, men nogle siger, at denne drik er mere effektiv med frøene. Prøv det derhjemme!

Koriandervand lavet af frø

Koriandervand med frøene synes at være mere effektiv end den, der er tilberedt med bladene.

Ingredienser

 • 1 spiseskefuld korianderfrø eller -blade (7 g)
 • 1 glas vand (200 ml)

Tilberedning og indtagelse

 1. Varm først vandet op, indtil det koger.
 2. Når det koger, tages det af varmen, og korianderfrøene eller -bladene tilsættes.
 3. Dæk derefter drikken til, og lad den stå, indtil den er lunken.
 4. Drik den en time, før du går i seng.

Undgå at indtage denne drik før aktiviteter, der kræver årvågenhed. Husk, at den forårsager døsighed.

Hjælper koriandervand dig med at sove?

Der er ingen beviser for, at koriandervand hjælper dig med at sove. Nogle undersøgelser tyder dog på, at planten har forbindelser, der fremmer hvile, afslapning og lindring af angst.

Under alle omstændigheder er denne drik sikker for de fleste mennesker, så der er intet problem i at prøve den. Det eneste, man skal huske på, er, at det ikke er godt at tage den i store mængder før sengetid, da den kan have den modsatte effekt ved at øge den natlige vandladning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Prachayasittikul V, Prachayasittikul S, Ruchirawat S, Prachayasittikul V. Coriander (Coriandrum sativum): A promising functional food toward the well-being. Food Res Int. 2018 Mar;105:305-323. doi: 10.1016/j.foodres.2017.11.019. Epub 2017 Nov 21. PMID: 29433220.
 • Mahleyuddin, Nisa Najibah et al. “Coriandrum sativum L.: A Review on Ethnopharmacology, Phytochemistry, and Cardiovascular Benefits.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 27,1 209. 30 Dec. 2021, doi:10.3390/molecules27010209
 • Mahendra P, Bisht S. Anti-anxiety activity of Coriandrum sativum assessed using different experimental anxiety models. Indian J Pharmacol. 2011 Sep;43(5):574-7. doi: 10.4103/0253-7613.84975. PMID: 22022003; PMCID: PMC3195130.
 • Emamghoreishi M, Khasaki M, Aazam MF. Coriandrum sativum: evaluation of its anxiolytic effect in the elevated plus-maze. J Ethnopharmacol. 2005 Jan 15;96(3):365-70. doi: 10.1016/j.jep.2004.06.022. PMID: 15619553.
 • Rakhshandeh H, Sadeghnia HR, Ghorbani A. Sleep-prolonging effect of Coriandrum sativum hydro-alcoholic extract in mice. Nat Prod Res. 2012;26(22):2095-8. doi: 10.1080/14786419.2011.613388. Epub 2011 Oct 12. PMID: 21988208.
 • Hosseini M, Boskabady MH, Khazdair MR. Neuroprotective effects of Coriandrum sativum and its constituent, linalool: A review. Avicenna J Phytomed. 2021 Sep-Oct;11(5):436-450. doi: 10.22038/AJP.2021.55681.2786. PMID: 34745916; PMCID: PMC8554282.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.