Hjemmemidler til at lysne solskoldet hud naturligt

I stedet for at fokusere på at lysne solskoldet hud er det ifølge hudlæger tilrådeligt at fugte den og give den den rette pleje. Få mere at vide i denne artikel.
Hjemmemidler til at lysne solskoldet hud naturligt

Sidste ændring: 09 august, 2022

Når vi ikke er opmærksomme, og vi får en ujævn solbrændthed og efterlades med mærker fra vores tøj, føler vi os ofte ikke særlig godt tilpas eller attraktive. Så tænker vi måske, at løsningen er at lysne solskoldet hud.

Men selv om konsekvenserne af eksponering for solen ikke er æstetisk tiltalende, er det vigtigste ikke at lysne solskoldet hud, men at forsøge at fugte og pleje den bedst muligt.

Kun på den måde kan vi formå at lindre rødme og udjævne farven. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal passe på huden under disse eller andre lignende omstændigheder, kan du altid konsultere en hudlæge, som anført af Dr. Rocío Gil Redondo.

Lad os se nærmere på nogle af anbefalingerne.

Hjemmemidler til at lysne solskoldet hud

Der er nogle hjemmemidler, der anbefales til at lysne solskoldet hud eller endda lindre de tilhørende symptomer (såsom svie og tørhed).

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Opdag de utrolige fordele ved gulerødder for huden

Aloe vera

Aloe vera er en plante, der i vid udstrækning anvendes til at pleje huden ud fra et æstetisk og sundhedsmæssigt synspunkt. Den kan også give lindring ved solskoldning og samtidig hjælpe med at fugte.

For at bruge den i dette tilfælde skal du skære en af dens stilke, skære den op på midten, udvinde gelen, rense det med rigeligt vand og derefter anvende det som en gel på det berørte område.

For at aloe vera skal give gode resultater, skal vi dog være konsekvente i anvendelsen af den. Og selv om der er dem, der generelt accepterer brugen af den i tilfælde af forbrændinger af grad 1 og 2, anbefaler andre at undgå den.

Faktisk er der nogle mennesker, der er allergiske over for aloe vera, så det er vigtigt at kende din hudtype, før du tyer til dette eller et andet naturligt middel for at lindre ubehag eller en forbrænding.

Citronsaft

Dette er et yderst simpelt hjemmemiddel at lave. Du skal blot presse en citron og fortynde den i et glas (250 ml) vand. Påfør derefter væsken med en vatpind, som du forsigtigt fører hen over det berørte område.

Du kan også bruge citronskallen i stedet og lægge den på som et omslag. Man bør dog undgå at udsætte sig for solen, når man anvender dette middel, da det kan have den modsatte effekt ved at misfarve huden.

Yoghurt og mælk

Ud over at være fremragende præbiotika kan både yoghurt og mælk hjælpe med at reducere kløe og betændelse. I tilfælde af mælk kan det bruges i kolde omslag. Der bør dog tages lignende forholdsregler som med det foregående middel, da det kan ende med at irritere huden.

Havregryn

En skål havregryn

Havre er en fødevare, der bidrager til en god fordøjelse. De hjælper også med at få dig til at føle dig mæt.

Havregryns effektivitet til behandling af dermatitis er videnskabeligt bevist. Derfor anses det for at være effektivt til at lindre og lysne solskoldet hud. Det er også antioxidant og antiinflammatorisk.

For at anvende det skal du lave en pasta ved at opbløde havregrynene i koldt vand. Dette kan bruges som en maske på det berørte hudområde. Du kan lade det sidde i 20 minutter og derefter skylle det af.

Kamille

Kamille menes at have antiseptiske og antiinflammatoriske egenskaber, så det kan hjælpe med at behandle solskoldet hud. For at bruge det skal du blot lave en kop kamillete, som om du ville drikke det. I dette tilfælde skal man dog lade det køle af, før man påfører det forsigtigt med en vatrondel.

Papaya kan hjælpe med at lysne solskoldet hud

Papain, den naturlige forbindelse i papaya, har glimrende fordele, når det drejer sig om at hjælpe med at regenerere huden, selv i tilfælde af forbrændinger, som det fremgår af forskellige undersøgelser.

For at lysne solskoldet hud skal man mose moden papaya, anvende det på det berørte område og lade det virke i ti minutter. Vask derefter med vand.

Æggehvider

Æggehvider har et højt proteinindhold, så de hjælper med at give næring til huden. Tilberedningen og anvendelsen af æggehvider er også meget enkel: Du skal blot piske to eller tre æggehvider, indtil de skummer. Lad det virke på huden i 15 minutter, og vask det derefter med varmt vand.

Pleje og lysning af solskoldet hud

Ud over at lysne solskoldet hud er det nødvendigt at pleje og fugte den og dermed bidrage til dens regenerering. Dette kan gøres på flere måder.

Brug altid solcreme

Hvis du anvender solcreme dagligt og frisker den op, når det er nødvendigt, kan du i høj grad forebygge solskoldning og også forhindre, at du får en ujævn hudfarve. Dette er især vigtigt om sommeren, hvor vi alle gerne vil vise en flot solbrændt hud frem.

Fugt indvendigt og udvendigt for at lysne solskoldet hud

Ud over at anvende tilstrækkelig solcreme skal vi også sørge for en god hydrering både indvendigt og udvendigt. Det betyder, at vi skal sørge for at anvende en god solcreme og fugtighedscreme efter soleneksponering – ikke kun når vi føler os mest forbrændte, men dagligt.

Derudover skal vi opretholde en god indre hydrering. Det betyder, at vi skal sørge for at drikke nok vand om dagen og indtage frugt, der hjælper os med at nå dette mål. Nogle af de mest populære valg er vandmelon og netmelon, men der er også mange andre at vælge imellem.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også kunne lide at læse: Tanoreksi: Når det bliver en besættelse at være brun

Kvinde med solbrændt hud

Det handler ikke så meget om at lysne, som det handler om at passe på den hud, der er blevet beskadiget af solstråling.

Forebyggelse af solskoldning er nøglen

På trods af alle disse løsninger vil vi gerne endnu en gang understrege vigtigheden af ikke at udsætte sig selv for meget for solen. Nogle gange er det ikke nok bare at anvende solcreme.

Vi må heller ikke glemme andre elementer, der beskytter os mod solen. F.eks. solbriller, en hat, et køligt sjal til at dække skuldrene osv. Kort sagt er det alt sammen tilbehør, der kan forhindre solskoldet hud.

Solskoldet hud giver ikke kun uønskede pletter, men gør os også sårbare over for hudkræft. Derfor er det så vigtigt at beskytte dig selv. Da vi har så mange muligheder omkring os for at gøre det, hvorfor så ikke bruge dem?

Gå aldrig udenfor uden solcreme, brug en paraply på stranden eller ved poolen, og glem ikke solbriller. Forebyggelse er det bedste middel


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Castañeda Gameros, Paola, & Eljure Téllez, Juliana. (2016). El cáncer de piel, un problema actual. Revista de la Facultad de Medicina (México)59(2), 6-14. Recuperado en 28 de junio de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422016000200006&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez Domínguez, Ileana, Santana Gutiérrez, Odalis, Recio López, Orlando, & Fuentes Naranjo, Marilín. (2006). Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. Revista Cubana de Enfermería22(3) Recuperado en 28 de junio de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192006000300004&lng=es&tlng=es.
  • Suárez, S., & Jazmín, D. (2015). Plan para elaboración y comercialización de una crema corporal aclaradora, que contenga dióxido de titanio y extracto de limón, para mujeres que presenten hiperpigmentación, en la ciudad de Guayaquil (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.