Opdag de utrolige fordele ved gulerødder for huden

Fordelene ved gulerødder kan udnyttes ved at indtage dem eller anvende dem som en maske. Kender du alle deres sundhedsmæssige fordele?
Opdag de utrolige fordele ved gulerødder for huden

Skrevet af Óscar Dorado

Sidste ændring: 26 august, 2022

Gulerødder er grøntsager med et betydeligt indhold af næringsstoffer samt et lavt kalorieindhold. Det betragtes som en af de mest nyttige fødevarer i æstetikkens verden, og mange af dets egenskaber kan bidrage til hudens sundhed. Vil du vide alt om fordelene ved gulerødder for huden?

Den høje koncentration af betakaroten, B- og C-vitamin, kalium, fibre og mineraler – calcium, fosfor, kalium, magnesium, natrium, zink, jern, kobber, fluor og mangan – gør gulerødder til en af de mest næringsrige grøntsager, der findes.

Hver af disse komponenter bidrager – i mindre eller større grad – til sund hud. For eksempel omdanner kroppen beta-karoten til A-vitamin, som kan bidrage til at holde huden sund, glat og fast.

Fordele ved gulerødder for huden

Ligesom andre naturmidler er hjemmelavede præparater med gulerødder nyttige til daglig pleje af kroppen eller, hvis det ikke er tilfældet, som supplement til en specifik behandling, som hudlægen har anvist. Hvis du lider af en hudlidelse, er det dog bedst at konsultere en fagperson.

1. Anti-aging

Gulerødder indeholder A-vitamin, som fremmer produktionen af kollagen i kroppen, ifølge en undersøgelse offentliggjort af Journal of Investigative Dermatology. Kollagen er et strukturelt protein, som er vigtigt for at bevare hudens elasticitet.

Kvinde nyder fordelene ved gulerødder for huden

Desuden kan det ifølge en artikel fra 1998 offentliggjort af samme kilde også hjælpe med at forebygge rynker og bremse aldringsprocessen.

Desuden er A-vitamin eller retinol en antioxidant forbindelse, så det forhindrer for tidlig fremkomst af aldringstegn som rynker, pletter og misfarvning.

2. Solbeskyttelse

Gulerødder styrker modstanden mod ultraviolette (UV) stråler takket være deres høje indhold af karotenoider, især beta-karoten, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Næringsstoffer i 2010. Det giver os mulighed for at bevare vores solbrændthed og reducerer de skadelige virkninger af soleksponering.

3. Behandling af fedtet hud

Gulerødder kan være gavnlige for folk med fedtet hud eller akneproblemer, ifølge en undersøgelse offentliggjort af Journal of Drugs in Dermatology. Dette skyldes dens potentiale som antioxidant.

Det ser også ud til at have en astringerende virkning, men dette er ikke videnskabeligt bevist. Nedenstående giver vi dig et populært hjemmemiddel med gulerod og honning, selv om det skal gentages, at effektiviteten af at kombinere disse elementer ikke er understøttet af nogen forskning.

Ingredienser

 • 1 gulerod
 • 2 teskefulde honning (15 gram)

Fremgangsmåde

 • Hvis du vil bruge guleroden på fedtet hud, skal du koge den og derefter blende den.
 • Derefter tilføjes de to teskefulde honning for at opnå en glat pasta. Honning har en eksfolierende virkning på huden ifølge en undersøgelse offentliggjort af International Journal of Pharmaceutical Science Invention.
 • Påfør midlet på din hud (sørg for, at det ikke er for varmt – og lad det sidde i et par minutter. Skyl med lunkent vand.

4. Fugtgivende middel til tør hud

Det siges, at gulerødder også kan være gavnlige for folk med tør hud, i teorien på grund af deres indhold af kalium og beta-karoten (A-vitamin). Selv om denne traditionelle anvendelse understøttes af denne påstand, skal det bemærkes, at der ikke findes nogen undersøgelser, der kan bevise dette forhold.

5. Fordelene ved gulerødder for huden: Behandling af hudlidelser

Som nævnt indeholder gulerødder en række antioxidanter. Ifølge en undersøgelse fra 2005 kan disse forbindelser bidrage til at forebygge og helbrede forskellige hudtilstande som f.eks:

 • Akne og bumser.
 • Hududslæt.
 • Eksem.
 • Psoriasis.
 • Andre allergiske og inflammatoriske tilstande.

6. Helbredende egenskaber

Som det sidste tilskrives gulerødder påståede helbredende egenskaber. I traditionel kinesisk medicin bruges de f.eks. til at behandle sår og andre hudlæsioner.

I dag har flere undersøgelser vist beta-karotens antiinflammatoriske egenskaber til at revitalisere og regenerere huden. For eksempel fremhæves denne rolle af antioxidanter i forskning offentliggjort i Eksperimentel dermatologi.

Du vil måske være interesseret i at vide: Sådan kan du genkende sund hud

Overdriv ikke indtaget for at opnå fordelene ved gulerødder for huden

Selv om gulerødder kan hjælpe med at forebygge og behandle forskellige lidelser, er det ikke tilrådeligt at indtage dem i for store mængder. Faktisk præsenterer en undersøgelse fra 2012 et tilfælde af en mand, der led af forstoppelse, karotenose og A-vitaminforgiftning på grund af et højt forbrug af gulerødder – han indtog seks eller syv om ugen.

Det er altid bedst at rådføre sig med en hudlæge og en ernæringsekspert om de forskellige måder til at inkludere denne grøntsag i vores daglige rutiner og opskrifter. På denne måde vil vi gøre det på en sikker måde og øge de gavnlige virkninger. Gulerødder har meget at byde på!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • James Varani, Roscoe L. Warner, Mehrnaz Gharaee-Kermani, Sem H. Phan, Sewon Kang, JinHo Chung, ZengQuan Wang, Subhash C. Datta, Gary J. Fisher, John J. Voorhees. 2000. Vitamin A Antagonizes Decreased Cell Growth and Elevated Collagen-Degrading Matrix Metalloproteinases and Stimulates Collagen Accumulation in Naturally Aged Human Skin.
  Journal of Investigative Dermatology. https://doi.org/10.1046/j.1523-1747.2000.00902.x.
  (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15407985)
 • James Varani, Gary J. Fisher, Sewon Kang, John J. Voorhees. 1998. Molecular Mechanisms of Intrinsic Skin Aging and Retinoid-Induced Repair and Reversal. Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. https://doi.org/10.1038/jidsymp.1998.14.
  (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1087002415301933)
 • Julie A. Evans and Elizabeth J. Johnson. 2010. The Role of Phytonutrients in Skin Health. Nutrients. https://www.mdpi.com/2072-6643/2/8/903/htm
 • Bowe WP, Patel N, Logan AC. Acne vulgaris: the role of oxidative stress and the potential therapeutic value of local and systemic antioxidants. Journal of Drugs in Dermatology : JDD. 2012 Jun;11(6):742-746.
 • Diep N. T. Tran; Huong T. Nguyen. 2017. An Exploration of Parameters of The Fermentation Process of Honey Riched in Gluconic Acid – Oriented in Cosmetics Applications. International Journal of Pharmaceutical Science Invention. http://www.ijpsi.org/Papers/Vol6(4)/D06041724.pdf
 • Okayama, Y. 2005. Oxidative Stress in Allergic and Inflammatory Skin Diseases.  Current Drug Targets – Inflammation & Allergy. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cdtia/2005/00000004/00000004/art00016
 • Lademann, J., Meinke, M.C., Sterry, W. and Darvin, M.E. (2011), Carotenoids in human skin. Experimental Dermatology, 20: 377-382. doi:10.1111/j.1600-0625.2010.01189.x
 • Sansone, R.A. and Sansone, L.A. (2012), Carrot man: A case of excessive beta‐carotene ingestion. Int. J. Eat. Disord., 45: 816-818. doi:10.1002/eat.22015

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.