Tanoreksi: Når det bliver en besættelse at være brun

Tanoreksi er et psykologisk problem, som kan føre til seriøse helbredsproblemer inklusiv hudkræft. Det er defineret som en afhængighed af at solbade.
Tanoreksi: Når det bliver en besættelse at være brun

Sidste ændring: 05 oktober, 2020

Tanoreksi er en besættende lyst til at forblive solbrun. I lang tid mente folk, at det blot var afvigende adfærd. Det blev faktisk hverken klassificeret som en afhængighed eller en lidelse. Et studie fra 2005 af en gruppe dermatologer ændrede dog dette syn på det.

I dag ser specialister tanoreksi som en afhængighed, eftersom det møder alle kriterierne for det. Studiet fra 2005 siger, at personer med denne adfærd som regel har andre afhængighedsprægede adfærdsmønstre såsom alkoholisme.

Senere studier fortsatte med samme tankegang, hvor de specificerede de mulige årsager til tanoreksi, som vi vil fortælle dig om i denne artikel. Denne besættende lyst til at slikke sol er eller er måske ikke en modetendens eller en æstetisk besættelse, som vi nævnte tidligere. På den anden side er det dog meget dybere end det.

Hvad er tanoreksi?

Tanoreksi er defineret som en afhængighed af at sole sig. Personerne, der lider af det, oplever et besættende behov for at få en mørkere hudfarve. For at gøre det solbader de udenfor eller tilbringer meget tid i solarier. De er dog aldrig tilfredse med deres hudfarve.

Eksperter er ikke helt enige om, hvor vidt det er en uafhængig psykiatrisk lidelse eller om det er en type body dysmorphic disorder (BDD). Nogle personer pointerer også, at det bør blive set som et syndrom, eftersom der er dele af dette problem, som ikke har tilstrækellige videnskabelige beviser.

Personer, der lider af dette problem, tager heller ikke konsekvenserne ved solen eller UV-stråler med i overvejelserne. De har et besættende behov for at få mørkere hud, og de mulige sundhedsmæssige risici kan ikke overbevise dem om andet.

Kvinde med solcreme på ryggen lider af tanoreksi

Vi anbefaler, at du læser: Kan man bruge solcreme som fugtighedscreme?

Symptomer og årsager

Ifølge studier af Feldman et al. fra 2004 øger gentagende solbadning eller eksponering for UV-stråler afslapningsniveauer. Dette skyldes, at eksponering for UV-stråler forårsager frigivelse af endorfiner og opioider i kroppen.

Endorfiner er hormoner i hjernen, som lindrer smerte og får en person til at have det godt. Kroppen udskiller dem også naturligt fra hypothalamus og hypofysen. Dette sker dog kun under følelsesmæssig eller fysisk stress. For eksempel inkluderer det situationer med smerte eller intens anstrengelse, begejstring og orgasme.

Denne glade følelse fører til en afhængighed. En person med tanoreksi oplever abstinenser, når de ikke kan slikke sol. Forskellen mellem personer, der godt kan lide at tage sol, og personer med tanoreksi er, at de sidstnævnte har de følgende symptomer:

  • Besættende lyst til at tage sol. De føler sig også altid frustreret over, at de ikke kan blive mørke nok.
  • Overbevisningen om, at deres hud er lysere, end den virkelig er.
  • Pine over at føle, at de mister farven, som de allerede har fået.
  • Tidlig aldring af huden.
  • Forbrændinger, som de prøver at dække med makeup.
  • Ængstelig adfærd.
Kvinde er solskoldet

Effekterne af tanoreksi

Rimelig eksponering for solen har positive effekter på depression. Det hjælper derudover med at omdanne D-vitmain. For meget eksponering for sollys kan dog forårsage adskillige helbredsproblemer.

For det første er der en effekt på huden, fordi det fremmer hudens aldring og forårsager tørhed. Forbrændringer og forskellige former for kræft kan også dukke op. Overdrevet eksponering for solen forårsager skade på øjne, immunologiske lidelser, skade på DNA, dannelsen af frie radikaler og meget mere.

Fra et psykologisk synspunkt skaber afhængighed en større følelse af usikkerhed og mangel på autonomi. Det gør angst værre, mindsker tolerancen for frustration og beskadiger ofte forhold.

Hvad man skal gøre ved det

Ofte mener personer med tanoreksi ikke, at de har et problem. De vil måske hyppigt spørge deres læge om solskoldninger eller andre sundhedsmæssige lidelser forbundet med det. De vil dog benægte, at deres solbadning har forårsaget det.

Dette problem er faktisk meget lig anoreksi. En person med anoreksi ser sig i spejlet og tænker, at de er tykke, selv hvis de kun er skind og ben. Med tanoreksi tænker en person, at de ser lyse ud, selv hvis de er solbrændte eller endda skoldede.

Personer med denne lidelse bør tale med en professionel indenfor mental sundhed for at kunne arbejde på det, der fører til denne adfærd. Ofte er der problemer med selvaccept, men man kan behandle dette med støtte fra professionelle.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Azúa Blanco, M., & Muro Baquero, C. (2014). Tanorexia:¿ a quién afecta?¿ Problemas?. Gerokomos, 25(1), 28-31.
  • Heckman, Carolyn J., et al. “Psychiatric Symptoms of Young Adult Female Indoor Tanners.” Abstract published in Annals of Behavioral Medicine 43 (2012): S160.
  • Behar, Rosa, et al. “Trastorno dismórfico corporal: aspectos clínicos, dimensiones nosológicas y controversias con la anorexia nerviosa.” Revista médica de Chile 144.5 (2016): 626-633.
  • Feldman, Steven R., et al. “Ultraviolet exposure is a reinforcing stimulus in frequent indoor tanners.” Journal of the American academy of dermatology 51.1 (2004): 45-51.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.