Den hjerneædende amøbe: Naegleria fowleri

Amøber er mikrober, der forårsager infektionssygdomme hos mennesker. Naegleria fowleri forårsager en infektion i centralnervesystemet, der skal diagnosticeres tidligt.
Den hjerneædende amøbe: Naegleria fowleri
María Muñoz Navarro

Skrevet og kontrolleret af biolog María Muñoz Navarro.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Mikroorganismer er hovedårsagen til mange sygdomme i verden. Blandt hele universet af patogener, der findes, og som kan påvirke mennesker, har vi naegleria fowleri.

Udtrykket infektion er sandsynligvis forbundet med bakterier og vira, som er inkluderet blandt disse patogener. Men vidste du, at der er amøber, der forårsager infektioner i hjernen? I denne artikel vil vi diskutere det spændende tilfælde af en amøbe kendt som den hjerneædende amøbe.

Hvad er amøber?

Amøber er protozoer, fritlevende eukaryote mikroorganismer, der forårsager alvorlige infektioner hos mennesker. De sygdomme, de forårsager, er kendetegnet ved en høj dødelighed, hvilket udgør en udfordring for diagnose og behandling.

Af alle de slægter, der findes i naturen, forårsager kun fire infektioner hos mennesker og dyr, blandt hvilke vi finder følgende arter:

 • Balamuthia mandrillaris (Balamuthia-slægten).
 • Naegleria fowleri (Naegleria-slægten).
 • Sapinia pedata (Sapinia-slægten).
 • Forskellige arter af Acanthamoeba.

Disse amøber kan være til stede i forskellige miljøer, i vand, jord og luft. Men frem for alt lever amøber på steder, hvor vand er stillestående, såsom spildevand, svømmebassiner, akvarier og endda i kontaktlinsevæske.

De er også protozoer, der skal fuldføre deres livscyklus inde i en organisme, der fungerer som en vært, og derfor betragtes de som parasitter. Amøbe-infektioner påvirker centralnervesystemet direkte og er dødelig i de fleste tilfælde.

Naegleria fowleri svømmer i vand

Fortsæt med at læse: Bekæmpelse af tarmparasitter med mælk og mynte

Naegleria fowleri

Denne parasit, kendt som den hjerneædende amøbe, forårsager primær amøbisk meningoencephalitis (PAM), en kronisk infektion, der varer et par dage. I de fleste tilfælde fører infektionen til værtens død. Det påvirker hovedsageligt unge voksne og raske børn, dvs. immunkompetente patienter.

Folk, der bliver inficeret med denne amøbe, er dem, der har svømmet i eller været i kontakt med forurenet ferskvand, såsom:

 • Opvarmede swimmingpools.
 • Damme.
 • Søer.
 • Kloaksystemer.

Overførsel sker ved inhalering af vand inficeret med naegleria fowleri. Fra det øjeblik går den ind gennem næseborene, indtil den når olfaktorisk pære, som er i kontakt med hjernens frontallapp.

Symptomer på denne sygdom forekommer mellem dag 5 og 7 efter infektion og udvikler sig hurtigt inden for 24 timer. Når mikroorganismen når den olfaktoriske pære, induceres en inflammatorisk reaktion, og hæmoragiske områder i hjernebarken bliver tydelige.

De symptomer, der optræder i de tidligste stadier, er dem, der er almindelige for meningitis, med hovedpine, høj feber over 38ºC, stiv nakke, kvalme, opkastning og unormal adfærd.

Efterfølgende forstærkes disse symptomer, så patienten kan lide kramper eller endda gå i koma. Til sidst sætter nervelammelse forårsaget af cerebralt ødem ind, og øget intrakranielt tryk fører til døden.

Diagnose for naegleria fowleri

For en tidlig diagnose udfører læger en direkte analyse af cerebrospinalvæske, billededannende-metoder og magnetisk resonansbilleddannelse. De udfører også mikroskopiske undersøgelser, både af hjernehalvkuglerne, hjernestammen, lillehjernen samt den øvre del af rygmarven.

Udviklingen af RT-PCR tillader specifik identifikation af tilstedeværelsen af amøber fra mikrobiologiske kulturer.

Tidlig diagnose er nøglen til at dæmpe infektionen. Faktisk overlever mindre end 5% af de mennesker, der lider af denne patologi, hvis detektion ikke finder sted i de tidligste stadier. Derfor er det vigtigt, at patienten nævner, at de har været i kontakt med ferskvand.

Det er ofte udfordrende at diagnosticere en amøbisk meningoencephalitis-infektion på grund af følgende overvejelser:

 • Mangel på de nødvendige værktøjer til at opdage det.
 • Manglende viden i sundhedsteamet.
 • Antibiotikaresistens.
 • Risikofaktorer i lande, hvor symptomer, der ligner andre infektioner, såsom meningitis, er mere tilbøjelige til at udvikle sig.
En ung kvinde med stiv nakke

Find ud af mere: Lær alt om hjernehinderne

Behandling

Desværre er der få tilfælde af patienter, der har overlevet primær amøbisk meningitis. Når det er sagt, er det lægemiddel, der bruges til behandling af denne sygdom, den svampedræbende forbindelse ved navn amphotericin.

Dette lægemiddel er meget effektivt mod naegleria fowleri, så længe dets anvendelse finder sted i de tidligste stadier af infektion. I en undersøgelse af et beslægtet tilfælde brugte læger derudover forskellige antibiotika, og amphotericin B var det mest effektive, og patienten blev rask.

Samtidig har undersøgelser vist, at phenothiazinforbindelser (chlorpromazin og trifluoperazin) er i stand til at fjerne denne protozo. På samme måde har antibiotika ved navn azithromycin positive virkninger. Afslutningsvis er brugen af miltefosin også skadelig for fritlevende amøber.

Tidlig diagnose er afgørende for naegleria fowleri

Som vi har set, er infektioner forårsaget af amøber relativt sjældne, og det skyldes sandsynligvis de vanskeligheder, der hindrer diagnose. Imidlertid stiger tilfældene med årene og udgør et folkesundhedsproblem.

Derfor er der et presserende behov for, at forskere retter deres opmærksomhed mod undersøgelsen af disse sygdomme for at fremme diagnosen og behandlingen. Rettidig mistanke kan redde liv og mindske dødeligheden for den hjerneædende amøbe.

Det kan interessere dig ...
Hvad er mikroorganismer, og hvor kan de findes?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er mikroorganismer, og hvor kan de findes?

Mange mennesker bruger begrebet "bakterier", når det kommer til sygdomme. Men ved du, hvilke mikroorganismer dette begreb dækker over?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ong, T.Y.Y., Khan, N.A. and Siddiqui, R. Brain-eating amoebae: predilection sites in the brain and disease outcome. J. Clin. Microbiol. (2017) 55: 1989-1997.
 • Grace, E., Asbill, S. and Virga, A. Naegleria fowleri: pathogenesis, diagnosis and treatment options. Antimicrobial Agents and Chemotherapy. (2015) 59 (11): 6677-6681.
 • Krol-Turminska, K. and Olender, A. Human infections caused by free-living amoebae. Annals of Agricultural and Enviromental Medicine. (2017) 24 (2): 254-260.
 • Visvesvara, Govinda S., Hercules Moura, and Frederick L. Schuster. “Pathogenic and opportunistic free-living amoebae: Acanthamoeba spp., Balamuthia mandrillaris, Naegleria fowleri, and Sappinia diploidea.” FEMS Immunology & Medical Microbiology 50.1 (2007): 1-26.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.