Ændring i øjenfarve: Sandhed og myter

Øjenfarve skyldes kroppens produktion af melanin. Efter det første år er ændring i øjenfarve sjældent, men det er ikke umuligt. I denne artikel vil vi hjælpe med at identificere de sandheder og myter, der omhandler dette emne.
Ændring i øjenfarve: Sandhed og myter

Sidste ændring: 26 august, 2022

Øjenfarve er præcis ligesom hud- og hårfarve relateret til en persons produktion af melanin. Nogle personer oplever en ændring i øjenfarve i løbet af livet af forskellige årsager. I denne artikel vil vi se på nogle af de myter, der omhandler dette emne.

Der er mere end 150 gener involveret i produktionen, transporten og lagringen af melanin. Melanin er det, der giver pigment, og som følge af det definerer det farven på en persons øjne.

Folk, der har lyse øjne i blå-grønne nuancer, producerer eller lagrer ikke store mængder melanin. På den anden side gør personer med mørkere øjne i mørkebrune og sorte nuancer netop dette.

Hvordan afgøres øjenfarven?

Ifølge en artikel udgivet i tidsskriftet, Missouri Medicineafgøres farven på menneskers øjne af tætheden og størrelsen på melanocytter, som er de cellestrukturer, der udgør melanin. Melanocytter findes langs hele bindevævet i regnbuehinden og påvirker øjenfarve og tone.

Den ovenstående artikel forklarer, at gen OCA2 i det 15. kromosom producerer det protein, der er ansvarligt for at skabe og bearbejde melanin. Jo mere aktivt dette gen er, jo mere melanin produceres der, hvilket resulterer i mørkere øjenfarver. Der er dog andre gener, som kan påvirke øjenfarve, og flere af dem involverer lysere farver såsom blå og grøn.

Måske du også vil synes om denne artikel: Find ud af, hvordan øjnene renser sig selv

Hvad gør regnbuehinden i forbindelse med ændring i øjenfarve?

Regnbuehinden er en flad, ringformet hinde, der består af bindevæv og muskelfibre. Den er placeret bag hornhinden og omgiver pupillen. Regnbuehinen er den del af øjet, som har farve, og sammen med pupillen kontrollerer den, hvor meget lys, der kommer ind i øjet.

Muskelfibrene i regnbuehinden hjælper med at udvide og skrumpe pupillen for at lade lys trænge ind i øjet. Når den fungerer korrekt, finder denne funktion sted naturligt som en reaktion på mængden af lys, der er i omgivelserne.

Ifølge American Academy of Ophthalmology kan det nogle gange synes, som om ens øjne ændrer farve, men oftest er det bare lyset, der snyder os til at tro det. Ændringer i lys får pupillen til at udvide sig, hvilket også kan få det til at ligne, at ens øjne er en anden farve, og det er kun midlertidigt.

Hvis man bemærker en åbenlys ændring i ens øjne, enten det ene eller begge øjne, bør man dog gå til en øjenlæge med det samme. Det er faktisk ret sjældent, at øjne skifter farve, og det kan være et tegn på en sygdom såsom uveitis, hepatitis eller aniridi fra medicin eller en skade i øjet.

Illustration af ændring i øjenfarve

Gængse overbevisninger om ændring i øjenfarve

Der er mange overbevisninger om, hvordan og hvorfor øjne måske ændrer farve. Vi er her for at hjælpe dig med at identificere, hvilke der er sande, og hvilke der er myter.

Vi er født med en anden øjenfarve

Sandt. I løbet af de første måneder af livet er melanocytterne først lige kommet i gang, og de har ikke produceret al kroppens melanin. En nyfødts øjenfarve vil derfor højst sandsynligt ændre sig vedvarende over tid.

En artikel udgivet i American Academy of Pediatrics pointerer, at melanocytter er omkring et år om at producere al melanin i kroppen. Med andre ord kan en babys grå eller blå øjne blive mørkere i løbet af det første leveår.

Det er muligt, at nogle babyer er født med tilstande, der påvirker deres pigmentering, såsom albinisme eller heterokromi, hvor et øje måske er anderledes end det andet, eller det ene øje kan indeholde mange forskellige farver. Ulykker, genetiske faktorer, sygdom og lidelser kan alle påvirke dette aspekt.

Grønne øjne er resultatet af en genetisk mutation

Forkert. Grønne øjne er ikke resultatet af en genetisk mutation. Snarere er det resultatet af en moderat produktion af melanin og en middel tæthed af melanocytter, som det beskrives i denne artikel i Genetics of Eye Color.

En anden artikel, udgivet i International Journal of Molecular Sciences, sagde, at øjenfarve ikke afgøres af antallet af melanocytter. Ifølge studiet er det i stedet kompositionen af melanin, der påvirker øjenfarven. Der er tre former for melanin: Eumelanin, feomelanin og neuromelanin. Kun feomelanin påvirker øjenfarven.

Læs også denne artikel: 5 tegn på at dine øjne er dårlige

Øjenfarve kan ændre sig med humøret

Forkert. Dit humør ændrer ikke din øjenfarve, eller i det mindste er der ikke nogen studier, der bakker op om denne påstand.

Som vi har nævnt ovenstående, får ændringer i lys pupillen til at udvide sig for at tilpasse sig til lysere og mørkere omgivelser. Når dette sker, er mindre af regnbuehinden synlig, hvilket kan få os til at tro, at øjet er en anden farve.

Derudover kan ens øjne endda reflektere farven fra en genstand i nærheden, hvilket også bidrager til denne forkerte opfattelse af øjenfarven.

Man kan ændre farven på øjet med operation

Det er sandt, men vi anbefaler det ikke. Foruden at bruge farvede kontaktlinser er der to operationer, som kan ændre regnbuehindens udseende. En af disse er et regnbuehinde-implantat, som blev godkendt af Food and Drugt Administration i 2018.

Denne type operation startede som en metode til at behandle misdannelser ved fødslen og gendanne et øje efter en ulykke. Det blev dog hurtigt populært indenfor kosmetik til at ændre på øjenfarven.

De fleste sundhedsfagfolk ville fraråde at udsætte sunde øjne for denne operation. Det skyldes, at det kan påvirke øjets funktion, hvis noget går galt. Nogle af risiciene ved denne operation er en øgning af trykket i øjet, hævelse indeni øjet, ødem i hornhinden, tab af synet og stær.

Den anden type operation er en keratopigmentering af hornhinden, hvilket er alment kendt som tatovering af hornhinden. Denne procedure er til patienter med varierende grader af blindhed, som forårsager pletter på øjet.

Tatovering af hornhinden hjælper med at lindre det påvirkede øje, mens det indebærer få risici. Det gør det til et godt valg til behandling og kosmetik.

Til personer, der ønsker at bruge denne teknik til kosmetiske formål, fandt et klinisk studie, der undersøgte effekterne af proceduren på mellemlang og lang sigt, frem til, at det kan forårsage overfølsomhed for lys, misfarvning af øjet og hornhindebetændelse.

Mand bliver tjekket for ændring i øjenfarve

Pas på dine øjne – især hvis du oplever ændring i øjenfarve

Vores øjne hjælper os med at opfatte verden omkring os og udføre daglige aktiviteter nemt. Synet anses faktisk som den mest dominerende af de fem sanser. Selvom du måske ikke kan lide din øjenfarve, er det vigtigt at huske på, at disse procedurer kan forårsager uoprettelig skade på dine øjne og dit syn.

Efter det første leveår forbliver ens øjne typisk den samme farve. Hvis man bemærker ændringer i sin øjenfarve, bør man gå til en øjenlæge. De vil kunne hjælpe dig til at forstå, hvorfor ændringen er opstået. De kan også sige, hvad man kan gøre for at holde øjnene sunde.

Det kan interessere dig ...
Ændringer i øjenfarve kan være grund til bekymring
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ændringer i øjenfarve kan være grund til bekymring

Ændringer i øjenfarve kan have negative konsekvenser såsom grå eller grøn stær afhængig af den underliggende årsag. Her er, hvad du skal vide om de...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Eissenberg JC. More than Meets the Eye: Eye Color and Alcoholism. Mo Med. 2016;113(2):98-103.
  • Rauch K. Why Are My Eyes Changing Color?. American Academy of Ophthalmology [Internet]. 2019 Feb, 28. Disponible en: https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/why-are-my-eyes-changing-color
  • Hill D. Newborn Eye Color. American Academy of Pediatrics [Internet]. 2020 Aug, 06. Disponible en: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Newborn-Eye-Color.aspx
  • Houtzagers LE, Wierenga APA, Ruys AAM, Luyten GPM, Jager MJ. Iris Colour and the Risk of Developing Uveal Melanoma. Int J Mol Sci. 2020 Sep 28;21(19):E7172. doi: 10.3390/ijms21197172. PMID: 32998469.
  • El Chehab H, Gatinel D, Baudouin C, Muraine M, Hoffart L, Rozot P, Mehanna C, Bonnet C, Nordmann JP, Santiago PY, Burillon C, Baillif S, Pisella PJ, Weber M, Robinet-Perrin A, Deidier D, Hay A, Villain M, Baïkoff G, Gauthier AS, Mathis T, Dot C. Complications of cosmetic iris implants: French series of 87 eyes. J Cataract Refract Surg. 2020 Jan;46(1):34-39. doi: 10.1097/j.jcrs.0000000000000032. PMID: 32050230.
  • Hasani H, Es’haghi A, Rafatnia S, Alilou S, Abolmaali M. Keratopigmentation: a comprehensive review. Eye (Lond). 2020 Jun;34(6):1039-1046. doi: 10.1038/s41433-019-0750-2. Epub 2020 Jan 2. PMID: 31896801; PMCID: PMC7253443.
  • DʼOria F, Alio JL, Rodriguez AE, Amesty MA, Abu-Mustafa SK. Cosmetic Keratopigmentation in Sighted Eyes: Medium- and Long-term Clinical Evaluation. Cornea. 2020 Jul 29. doi: 10.1097/ICO.0000000000002417. Epub ahead of print. PMID: 32740012.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.