Hjerte-lungestop: Alt, hvad du har brug for at vide

Når du står over for hjerte-lungestop, er det vigtigt at handle hurtigt og starte hjertemassage så hurtigt som muligt.
Hjerte-lungestop: Alt, hvad du har brug for at vide

Sidste ændring: 18 januar, 2021

Hjerte-lungestop, der også er kendt som hjertestop, er en situation, hvor en persons vejrtrækning og blodcirkulation pludselig stopper. Det er et kritisk øjeblik, der sætter offerets liv i fare.

Ilt er, som du ved, det væsentlige molekyle for livet. Dine celler bruger det som ”brændstof” for at få energi og være i stand til at udføre deres funktioner. Når hjerte-lungestop sker, kan ilt ikke komme ud til resten af ​​kroppen.

Af denne grund, hvis situationen fortsætter, begynder vævene at blive beskadiget. Imidlertid er et hjertestop en potentielt reversibel situation. Det vil sige, at hvis du handler hurtigt, kan du redde livet på den person, der lider af det.

Vi forklarer mere i denne artikel.

Hvad er hjerte-lungestop?

Hjerte-lungestop består af en pludselig afbrydelse af hjerteaktivitet og vejrtrækning. Selv om det kan have forskellige årsager, er den mest almindelige årsag en elektrisk forstyrrelse i hjertet.

Det er en nødsituation og potentielt reversibel, som vi sagde før. Hvis det ikke behandles straks, fører hjerte-lungestop til, at den person, der lider af det, dør. Men hvis du handler hurtigt, behøver det ikke at ende på den måde.

Person får hjertemassage og kunstigt åndedræt

Idéen er at opretholde strømmen af ​​ilt til kroppens væv, indtil hjertet kan “genoplives”. Problemet er, at for at hjertet skal genstarte, har du brug for en defibrillator. Dette er en enhed, der får den elektriske aktivitet i hjertet til at vende tilbage til normal.

Læs også: Søvnløshed øger risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald

Dette er dog et problem, da 80% af hjertestop sker uden for hospitaler eller sundhedscentre. I Spanien er det for eksempel kun 6 ud af 100 mennesker der ved, hvad de skal gøre, når de står over for denne situation, på trods af landets berømte sundhedssystem.

Af denne grund forklarer vi nedenstående, hvad man skal gøre.

Hvad skal man gøre ved hjerte-lungestop?

Når du står over for hjertestop, skal du give livreddende førstehjælp. Dette består i at erstatte personens åndedræts- og kredsløbsfunktioner. Det betyder at opretholde strømmen af ​​ilt og blodcirkulation, indtil hjælpen ankommer.

En person, der har lidt af hjertestop, vil være bevidstløs, uden puls og uden vejrtrækning. Først skal du kontakte akut redningstjeneste hurtigst muligt.

Derefter skal du prøve at sikre, at de er et sikkert sted, og røre ved dem for at se, om de genvinder bevidstheden.

Læs også: Hjerterehabilitering; Aktivitet efter et indgreb

Før genoplivning påbegyndes, er det ideelt at have mindst to personer til at hjælpe. Den ene skal være ansvarlig for genoplivning og den anden for at tale med sundhedspersonale i telefonen for at følge deres instruktioner.

For at kunne genoplive personen har du brug for en defibrillator. På mange offentlige steder er der halvautomatiske defibrillatorer (hjertestartere). Den bedste mulighed er at prøve at finde en af ​​dem og bruge den, mens du venter på ambulancen.

En defibrillator er afgørende for at genoplive en person, der lider af hjertestop

En defibrillator er afgørende for at genoplive en person, der lider af hjertestop.

Hjertelungeredning

Ligegyldigt hvad, mens du venter på, at akut redningstjeneste ankommer, skal du starte genoplivning. Først skal du placere personen på ryggen på en hård overflade og skubbe hovedet let tilbage. Hold på panden med den ene hånd og på hagen med den anden for at holde luftvejene åbne.

Når du har gjort dette, skal du foretage hjertemassage på personen. Placér dig selv over dem, og læg dine hænder på midten af ​​brystet med dine arme strakte. Du skal udføre 30 stærke, rytmiske kompressioner.

Hjælp derefter med at give dem ilt ved at puste kraftigt ind i deres mund. Protokollen siger, at man skal lave to vejrtrækninger og derefter fortsætte med kompressioner. Det er en simpel teknik, men det kræver styrke og rytme. Af denne grund vil nogen ideelt set aflaste genoplivningspersonen og fortsætte, mens den første person hviler.

Det, du skal huske på, er, at du ved at udføre genoplivning korrekt kan redde personens liv. Der er mange kurser og måder at lære denne type førstehjælp på. Overvej at tage et!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.