Hjertesygdomme: Alt, hvad du behøver at vide

Hjertesygdomme kan være medfødte eller erhvervede, selv om sidstnævnte er langt hyppigere. Vi vil forklare alt om dem og de risikofaktorer, der begunstiger deres forekomst.
Hjertesygdomme: Alt, hvad du behøver at vide
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 03 november, 2022

Hjertesygdomme bruges ofte sammen med kardiovaskulær patologi, selv om sidstnævnte i virkeligheden henviser til involvering af blodkarrene.

De er alle de vigtigste dødsårsager på verdensplan. De fleste af dem kan dog forebygges. Derfor forklarer vi i denne artikel alt, hvad du bør vide om hjertesygdomme, og hvordan du kan forebygge dem.

Hvad er hjertesygdomme?

Hjertesygdomme er en heterogen gruppe af sygdomme, der påvirker hjertet, enten strukturelt eller i dets funktion. De kan også omfatte visse vaskulære sygdomme, f.eks. forsnævring af blodkarrene.

Generelt set opdeles de normalt i en række grupper. I første omgang finder vi dem, der består af en ændring af hjerterytmen: Arytmier. På den anden side har vi medfødte hjertefejl, som er dem, der er til stede fra fødslen.

Hjertesygdomme omfatter også strukturelle anomalier. F.eks. valvulopatier (relateret til hjerteklapperne) eller kardiomyopatier (ændring af hjertemusklen). Nedenstående gives en grundlæggende forklaring på tre af de mest relevante af dem.

Illustration af behandling af åreforkalkning

Tilstedeværelsen af åreforkalkning er en risikofaktor for angina pectoris og hjerteanfald.

Arteriosklerose

Arteriosklerose er en af de mest relevante risikofaktorer for hjertesygdomme. Den regnes blandt de kardiovaskulære sygdomme, og det er vigtigt at fremhæve den, fordi den ofte forårsager alvorlige komplikationer.

Denne lidelse består i, at arterierne bliver stive og tykke. Således ændres blodgennemstrømningen til kroppens væv. Aterosklerose er på den anden side en specifik type af arteriosklerose, selv om de ikke er det samme. I dette tilfælde er der tale om en hærdning af arterievæggene, som ikke er dannet af ateromatøse plaques.

Det, der normalt sker, er, at åreforkalkning påvirker kranspulsårerne. Hjertet holder således op med at få nok ilt og næringsstoffer, som det har brug for til at fungere korrekt, på grund af fedt- og kolesterolplaques, der blokerer det.

Angina pectoris og myokardieinfarkt

Både angina pectoris og hjerteanfald er sygdomme, der er tæt forbundet med åreforkalkning. De opstår, når der allerede er en bemærkelsesværdig obstruktion i kranspulsårerne.

Når obstruktionen er delvis, opstår der normalt angina pectoris. Der opstår intense smerter, men de fører ikke til infarkt. Smerten er lokaliseret i brystet og forsvinder kort efter, når personen hviler sig.

Akut myokardieinfarkt er derimod en intens smerte, der ikke aftager ved hvile, og som viser, at der er mangel på ilt, der når frem til hjertevævet. I sidste ende er resultatet cellenekrose. Infarkt er en af de vigtigste dødsårsager i dag.

Hvordan udvikles hjertesygdomme?

Udviklingen af hjertesygdomme afhænger af mange faktorer. Generelt kan man skelne mellem medfødte og erhvervede sygdomme. Medfødte er dem, der er til stede fra fødslen.

Medfødte defekter er ofte årsag til arytmier og hjerteklapsygdomme. Erhvervede defekter er derimod normalt forbundet med en række risikofaktorer og skadelige vaner.

Som forklaret i Journal of Clinical Medicine er rygning, forhøjet blodtryk og diabetes f.eks. afgørende faktorer for udviklingen af dem. Det samme gælder for andre stoffer, såsom alkohol eller kokain, samt stress og manglende motion.

Nogle faktorer øger risikoen for hjertesygdomme, og vi kan ikke gøre noget ved dem, såsom aldring og tidens gang. Infektioner og andre stofskiftesygdomme (f.eks. hæmokromatose) kan have en sammenhæng.

Du er måske interesseret i: Sådan opdager du falske hjerteanfald

Hvad er tegnene på hjertesygdomme?

Symptomerne på hjertesygdomme varierer. Det er ikke det samme, når sygdommen påvirker et blodkar, som f.eks. åreforkalkning i en kranspulsåren, som at hjerterytmen ændres. Derfor vil vi i generelle vendinger forklare, hvilke tegn der normalt forekommer i hver situation.

For det første vil symptomerne, når vi taler om åreforkalkning, komme fra angina pectoris eller et hjerteanfald. I disse tilfælde er det, der dominerer, intense smerter i brystet og åndenød.

Desuden kan smerterne stråle ud til kæben eller en arm. Det er dog vigtigt at bemærke, at symptomerne ikke er de samme hos mænd og kvinder. Som forklaret af Mayo Clinic er kvinder mere tilbøjelige til at lide af sjældne tegn som kvalme, opkastning eller fordøjelsesbesvær.

Arytmi er kendetegnet ved en følelse af hjertebanken i brystet og generel utilpashed. I mange tilfælde forekommer svimmelhed og besvimelse.

Medfødte hjertefejl har på den anden side en tendens til at give åndedrætsbesvær og problemer med at udføre fysiske aktiviteter. Det er normalt for disse mennesker at lide af ødemer i benene eller endog i maven. I de mest alvorlige tilfælde kan der opstå cyanose.

Hvordan kan hjertesygdomme påvises?

Takket være fremskridt inden for videnskab og medicin er der flere og flere måder at påvise hjertesygdomme på. Faktisk er det i nogle tilfælde endda muligt at foretage en prænatal diagnose. På denne måde kan behandlingen sættes tidligt i gang og komplikationer undgås.

De test, der oftest anvendes i forbindelse med kardiologiske konsultationer, er elektrokardiogram og hjertekateterundersøgelse. De er dog ikke de eneste. Computertomografi, magnetisk resonansafbildning og stresstestning kan også anvendes.

Elektrokardiogram

Elektrokardiogrammet er normalt den første test for eventuel hjertesygdom. Det skyldes, at det er en minimalt invasiv og billig procedure.

Den gør det muligt at registrere de elektriske signaler, der produceres i hjertet. Det er således muligt at observere, om der er nogen abnormitet i rytmen eller endog i strukturen.

Ekkokardiogram

Et ekkokardiogram er også en ikke-invasiv test, som ofte udføres. Det er en ultralydsundersøgelse, som gør det muligt at se hjertets struktur og funktion.

Det spanske selskab for kardiologisk billeddannelse (artikel på spansk) forklarer, at denne teknik kan kombineres med Doppler, som er meget nyttig, især efter myokardieinfarkt. Dopplerteknikken tilføjer farve til dynamikken af det, der ses, og det er muligt at måle blodcirkulationen med den.

Kateterisering

Kateterisering er ikke kun en diagnostisk test, men giver også mulighed for behandling af mange hjertesygdomme. Den er især nyttig ved åreforkalkning i kranspulsårerne.

Den består i at indføre et rør (kateter) gennem en vene eller distal arterie. Dette rør føres ind i hjertet, hvor den pågældende defekt kan observeres og endda repareres. F.eks. ved at anbringe en stent for at åbne arterien.

Hvilke operationer hjælper ved hjertesygdomme?

Kirurgi er en meget nyttig behandlingsform for nogle hjertesygdomme. Faktisk er det i mange tilfælde den eneste endelige måde at helbrede tilstanden på. Vi vil nu forklare nogle af de teknikker, der normalt anvendes.

Aterektomi

Aterektomi er en procedure, der gør det muligt at fjerne ateromplak fra indersiden af arterierne. Den udføres ved hjælp af et kateter med en skalpel i enden, med en laser eller en skarp klinge, som hjælper med at ødelægge plakken.

Angioplastik

Angioplastik består i at indsætte et kateter med en oppustelig ballon i enden. Dette kateter anbringes i det pågældende tilstoppede kar. Ballonen pustes derefter op for at øge arteriens kaliber. Det er en procedure, der endda kan udføres ambulant.

Pacemaker

En pacemaker er en elektronisk anordning, der hjælper med at regulere hjerterytmen. Ifølge Cardiovascular Institute of Buenos Aires (ICBA) er den meget nyttig til behandling af arytmier, og placeringen har en lav risiko for komplikationer.

Kvinde tager sig til brystet, da hun får et hjerteanfald, som er eksempel på hjertesygdomme

Kan børn udvikle hjertesygdomme?

Børn er også modtagelige for hjertesygdomme. Som nævnt i begyndelsen, skyldes nogle af disse sygdomme faktisk medfødte defekter. Til gengæld manifesterer disse defekter, hvis de er alvorlige, sig normalt i barndommen.

F.eks. usædvanlig kommunikation mellem de forskellige hjertekamre. Det samme sker med medfødte valvulopatier, som gør, at hjerteklapperne ikke kan fungere korrekt.

Nogle hjertesygdomme kan forebygges

Vi bør altid huske på, at mange hjertesygdomme opstår som følge af dårlige vaner. F.eks. rygning, dårlig kost eller en stillesiddende livsstil.

Derfor bør vi ideelt set forsøge at handle på disse faktorer for at mindske risikoen for hjertesygdomme. Kontrol af stress og vægt og moderat motion er vigtige foranstaltninger. Derudover er det vigtigt at konsultere en læge om eventuelle symptomer eller tvivl.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.