Hudirritation på grund af friktion: Pleje og behandlinger

Hudirritation på grund af friktion viser sig ved smertefuldt udslæt, der ofte ledsages af kløe og blødning. Læs mere her.
Hudirritation på grund af friktion: Pleje og behandlinger
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 17 februar, 2023

Hudirritation på grund af friktion viser sig ved, at der opstår smertefuldt udslæt, som ofte ledsages af kløe og blødning.

I de fleste tilfælde forsvinder læsionen, når man undgår kontakt med det, der forårsager friktionen. Nogle gange er helingen dog vanskelig på grund af infektion. Derfor er det tilrådeligt at håndtere det ordentligt og at gennemføre nogle plejeforanstaltninger for at fremskynde helingen. Lad os se nærmere på det.

Hvad er en slid- eller gnidningsskade?

Hudirritation forårsaget af friktion eller gnidning kaldes også for “slid”. Ifølge en artikel i magasinet Offarm er der tale om læsioner eller skader, der opstår på hudens mest overfladiske strukturer.

Specifikt påvirker de epidermis’ stratum corneum, dvs. det mest overfladiske lag, der beskytter mod enhver form for aggression. Selv om dette væv er fleksibelt og modstandsdygtigt over for forskellige fysiske og kemiske stoffer i miljøet, kan det ændres ved konstant gnidning mod elementer, der svækker det.

Dette resulterer i et ret uspecifikt hududslæt. For at nævne et par eksempler kan nævnes, at det ofte sker ved bleeksem hos spædbørn eller ved snotnæse, når man er forkølet.

Udslæt på ryg

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er hudbarrieren, og hvordan kan du passe på den?

Hvordan opstår hudirritation på grund af friktion?

Hudirritation på grund af friktion skyldes, som navnet antyder, direkte og kontinuerlig gnidning af huden mod et objekt. Dette kan ske overalt på kroppen. Det opstår f.eks. når huden gnider mod tøj eller sko. Det opstår også typisk på lårene, når man går.

Risikofaktorer

Selv om årsagen er noget så simpelt som kontinuerlig gnidning af huden, er der faktisk mange faktorer, der kan forårsage dette. Faktisk er den irritation, det giver, mere typisk i visse områder af kroppen eller ved udførelse af visse aktiviteter.

Nogle risikofaktorer er følgende:

  • Udøvelse af sport som løb eller cykling. Det er bevægelser, der ofte medfører, at forskellige dele af kroppen gnider mod hinanden, mod cyklen eller mod selve tøjet.
  • Brug af tætsiddende tøj.
  • Deltagelse i udholdenhedssport eller langvarige aktiviteter.
  • Overdreven svedtendens.

Spædbørn og småbørn er mere udsatte for hudirritation forårsaget af friktion, især hvis de bruger ble, da det øger fugten i området og friktionen, når de bevæger sig.

Symptomerne på hudirritation på grund af friktion

Hudirritation forårsaget af friktion er kendetegnet ved udslæt i det berørte område. Det er normalt mildt og forårsager ikke for meget smerte. Hvis gnidningen er vedvarende, og skaden bliver dybere, kan der dog dannes blærer eller skorper. I så fald kan du også opleve smerte, blødning og svie.

Dette forekommer ofte i områder, der er svage eller har en tendens til at være fugtige. F.eks. lysken, fødderne (eller hælene), lårene, armhulerne og brystvorterne.

Vi tror, at du måske også gerne vil læse denne artikel: Smerter i brystvorten: 9 årsager hos mænd og kvinder

Mulige komplikationer

Uden den rette behandling kan skrammer føre til komplikationer. Selv om udslættet ikke spreder sig til andre områder af kroppen, kan der faktisk forekomme blødning, blærer eller skorpedannelse.

Som følge heraf formerer bakterier sig i området og trænger ind i huden. På den måde kan det udvikle sig til en hudinfektion, hvilket bl.a. resulterer i andre symptomer som varme, hævelse, smerte og pus.

Infektioner kræver korrekt behandling for at forhindre, at de spreder sig til andre dele af kroppen. Dette er især vigtigt hos personer, der har et svækket immunsystem.

Pleje og midler til behandling af hudirritation på grund af friktion

Hudirritation forårsaget af friktion forsvinder normalt af sig selv i løbet af få dage, i hvert fald hvis udslættet er mildt og gnidningen stoppes. Hvis dette ikke er tilfældet, er det muligt, at skaden bliver dybere, og at de komplikationer, vi har påpeget, opstår.

Hvis huden er i konstant kontakt med fugt, er det desuden sandsynligt, at den bliver ødelagt eller skadet igen. Derfor er det nødvendigt at forsøge at tørre det irriterede område ofte. Nogle mennesker anvender visse lotioner eller cremer for at reducere betændelse og smerte i huden.

En undersøgelse forklarer for eksempel, at en lotion baseret på sheasmør kan være gavnlig for denne type udslæt på grund af dens antiinflammatoriske egenskaber. Noget lignende sker med andre produkter såsom aloe vera-gel og produkter, der indeholder kokosolie.

Hvis der er blærer, er det dog tilrådeligt at dræne væsken for at undgå komplikationer. For at gøre dette skal du forsigtigt prikke i kanterne af blærerne med en steriliseret nål. Når dette er gjort, skal området rengøres omhyggeligt og dækkes med ikke-klæbende gaze.

Det skal bemærkes, at det er vigtigt at overvåge helingsprocessen for at kontrollere, om der opstår en infektion.

Hvornår skal man søge lægehjælp?

Det er normalt ikke nødvendigt at konsultere en læge, når der opstår hudirritation på grund af friktion. Skaden forbedres normalt efter et par dage, så længe du undgår kontakt med den gnidende genstand. Men hvis der er symptomer på infektion, f.eks. pus, rødme og stærke smerter, er det bedst at opsøge en professionel.

Et besøg hos lægen er nødvendigt, hvis læsionen er i ansigtet eller nær øjnene. Specialisten vil afgøre, om det er nødvendigt at bruge antiseptiske midler for at fremskynde helingen.

Sådan forebygger du hudirritation på grund af friktion

Der er en række enkle foranstaltninger til at forebygge, at der opstår skader på huden fra friktion. Først og fremmest skal du forsøge at stoppe enhver aktivitet, hvor du begynder at føle irritation eller svie i et område.

Det skal du f.eks. gøre, hvis du føler ubehag i hælen, når du går, på grund af dine sko. Det er også tilrådeligt at bære tøj og sko, der sidder godt og er i stand til at absorbere fugt. Hvis du skal udøve en sportsaktivitet, skal du forsøge at beskytte de områder, der er mest følsomme over for friktion.

Til dette formål kan du bruge bløde bandager på de områder, hvor disse skader opstår. Talkumpuder kan reducere friktion og fugt. Hvis det gælder brystvorterne, skal du bruge passende bh’er eller puder til at beskytte dem.

Fodsmerter forårsaget af hudirritation på grund af friktion

Det skal du huske om hudirritation på grund af friktion

Hudirritation på grund af friktion er en meget almindelig form for hudskade. Det vigtigste kendetegn er et udslæt i det område, hvor der er friktion. Selv om det er mildt og selvbegrænsende, kan der opstå komplikationer, medmindre du stopper friktionen.

Derfor er det nødvendigt at rense området, dræne blærerne og anvende antiinflammatoriske produkter for at hjælpe huden med at komme sig. Hvis der er symptomer på infektion, er det bedst at opsøge en læge for at få behandling med antiseptiske midler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Verma N, Chakrabarti R, Das RH, Gautam HK. Anti-inflammatory effects of shea butter through inhibition of iNOS, COX-2, and cytokines via the Nf-κB pathway in LPS-activated J774 macrophage cells. J Complement Integr Med. 2012 Jan 12;9:Article 4. doi: 10.1515/1553-3840.1574. PMID: 22499721.
  • Garrote A. Escoceduras. Prevención y tratamiento. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-escoceduras-prevencion-tratamiento-X0212047X11276589.
  • Berke CT. Pathology and clinical presentation of friction injuries: case series and literature review. J Wound Ostomy Continence Nurs. 2015 Jan-Feb;42(1):47-61. doi: 10.1097/WON.0000000000000087. PMID: 25549309.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.