Knuder i armhulen: Hvornår skal du bekymre dig?

Det er vigtigt at holde op med at bruge antiperspirant deodorant, hvis du gerne vil undgå knuder i armhulerne. Hvis du bruger denne slags deodorant, så husk at vaske den af om aftenen så huden kan ånde.
Knuder i armhulen: Hvornår skal du bekymre dig?
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Knuder i armhulen er et normalt problem. Vi har højst sandsynligt alle sammen fundet en knude i armhulen på et eller andet tidspunkt og det burde ikke alarmere dig alt for meget. Her forklarer vi, hvilke skridt du bør tage, næste gang du finder en knude i armhulen.

Hvorfor kommer der knuder i armhulen?

Kvindes armhule

I firs procent af tilfældene er det helt normalt at der kommer knuder i armhulen, og det bør ikke forårsage nogen problemer. Den første ting du skal gøre, når du finder en af disse klumper, er ikke at blive bange, for det er sandsynligvis på grund af en vis form for furunkulose. Og hvad er furunkulose så, kunne man spørge? Her er nogle grundlæggende retningslinjer for at forstå dette koncept:

Den mest almindelige årsag til knuder i armhulen: Furunkulose

Kvinde tjekker sig under armene

Den mest almindelige årsag til dannelsen af ​​en knude i armhulen, er furunkulose. Det er simpelthen en betændt hårsæk, som får huden til at bule ud. Det er smertefuldt og kan være skræmmende når det opdages. Det skyldes normalt en infektion i en svedkirtel forårsaget af et indgroet hår. Når sved ikke kan undslippe hårsækken, ophobes bakterierne ganske hurtigt. Større eller mindre knuder kan opstå som resultatet af dette.

Selv om det er temmelig harmløst, kan det blive meget irriterende. Nogle gange går det væk af sig selv, men andre gange kan det danne meget alvorlige cyster, som kræver passende behandling. En læge vil normalt ordinere antibiotika for at beskytte mod en stafylokok-infektion. Men hvis dette ikke løser problemet, vil der være behov for at fjerne cysten.

Hvad kan du gøre for at forhindre at disse cyster eller betændte hårsække opstår under armene? Desværre er nogle mennesker bare mere tilbøjelige til at få dem end andre, og hvis du har haft sådan en knude en gang, er det meget sandsynligt at du vil få en igen. Der findes visse antiseptiske cremer, der kan hjælpe med at bremse dannelsen af disse knuder, men den bedste løsning er at være ekstra forsigtig med sine metoder til hårfjerning – især barbering. Når du barberer dig under armene, risikerer du at forårsage fremkomsten af små skadedyr, fordi hårene kan blive fanget inde i hårsækken. Prøv at vaske og eksfoliere huden under armene først for at tillade, at porerne åbner sig. Undgå for så vidt muligt også at bruge aggressive kemisk-baserede deodoranter, da de kan skade dette følsomme område.

Generelt er furunkulose den mest almindelige årsag til knuder i armhulen.

Næsthyppigste årsag: Opsvulmet lymfeknude

Rødhåret kvinde

Vær ikke bange. Betændelse i en lymfeknude er kendt som lymfadenitis. Som du sikkert allerede ved, findes der en masse af lymfekar under armen, som fører lymfevæske gennem blodbanen som en rensende og filtrerende agent. Dette hjælper din krop at bekæmpe infektioner.

Men nogle gange, når vores forsvar er svækket, eller vi har fået en virus, kan vores lymfekirtler bliver betændte eller opsvulmede. Derfor opstår der en knude i armhulen. Lymfadenitis kan især opstå efter hudinfektioner eller andre bakterielle infektioner. Så hvad gør du, når du finder ud af, at du har en opsvulmet lymfeknude? Det første skridt er at lave en lille analyse af lymfevæsken for at bestemme årsagen til inflammationen og eventuelle bakterier, der er til stede. Dette gøres ved at trække en lille smule væske ud af kirtlen. Området kan godt være lidt følelsesløst, så denne procedure er ikke smertefuld.

Dine resultater vil fortælle dig, hvad årsagen til betændelsen er og angive, hvilken behandling du bør følge for at løse problemet.

Læs også: Hvordan kan du opdage æggestokkræft tidligt?

Tredje mulige årsag: Lymfekræft

Dette ér en mulighed. Når du finder en knude i armhulen, er der en lille chance for, at det kan skyldes en betændt lymfeknude, der er opstået på grund af lymfekræft. Blandt typerne af lymfekræft findes “non-Hodgkins lymfekræft” og “Hodgkins lymfekræft.” Disse er begge varianter af kræft, og deres behandlinger er meget effektive. Overlevelsesrater af non-Hodgkins og Hodgkins lymfom er på henholdsvis 90% og 70%. Begge former for lymfekræft genereres af en bestemt type hvide blodlegemer kaldet B-lymfocytter (eller B-celler), og det er sådan lægerne testet for om en person har en af ​​disse sygdomme.

Denne type kræft kræver flere behandlinger med kemoterapi, men selvfølgelig er hver person er unik og ikke alle vil kræve det samme antal behandlinger eller længde af ​​restitutionstid. I dag er der sket mange fremskridt i videnskaben omkring kræft, og vi skal huske at have håb – det er en sygdom, der kræver en stor personlig indsats, masser af mod og meget støtte fra familie og venner. Du kan komme igennem det.

Læs også: De første tegn på kræft som 90% af alle mennesker ignorerer

Hvordan ved jeg, om min knude skyldes furunkulose eller lymfekræft?

Blond kvinde

Det første du bør gøre, er at bevare roen og ikke stresse dig selv. Hver gang du finder en knude under armen, er det bedst at konsultere en læge så hurtigt som muligt. Lymfekræft er også normalt forbundet med let feber, problemer med at sove, nattesved og vægttab.

Men da du ikke nødvendigvis vil opleve nogle af disse andre symptomer, bør du gå til din læge først for en sikkerheds skyld. Og bare rolig – langt de fleste tilfælde skyldes dannelsen af en simpel cyste.

Det er bedst at finde ud af, hvad knuden er med sikkerhed, ved at se din læge. Og bare rolig, i langt de fleste tilfælde skyldes knuden en simpel cyste forårsaget af en hårsæk.

Det kan interessere dig ...
4 årsager til hovedpine om morgenen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
4 årsager til hovedpine om morgenen

Der kan være flere grunde til, at du får hovedpine om morgenen. Hvis du oplever dette symptom, kan følgende årsager forklare, hvorfor det sker for ...

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Zelenetz, A., Advani, R., Buadi, F., Cabanillas, F., Caligiuri, M., Czuczman, M., … Fayad, L. (2005). Linfoma No Hodgkin. Gaceta Mexicana de Oncología.
  • Iglesias Rozas, J. (2009). Linfoma. Neurociencias.
  • Calvagna, M. (2015). Forúnculo. Health Library: Evidence-Based Information.
  • Sánchez Gaitán, J. C. (2013). Revisión bibliográfica: Forunculosis. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, 70(608), 569-571. https://www.medigraphic.com/pdfs/revmedcoscen/rmc-2013/rmc134c.pdf
  • Murillo, C., Escobar, P., Fuentes, E., & Alvarado, J. S. (2007). Linfoma y su expresión en patología mamaria. Rev Obstet Ginecol, 2(1), 49-52. http://www.revistaobgin.cl/articulos/ver/420

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.