Hvad er årsagerne til lyserødt udflåd?

Lyserødt udflåd kan skyldes hormonelle ændringer, der opstår i løbet af menstruationscyklussen, brug af prævention og i sjældne tilfælde visse sygdomme. Få mere at vide i denne artikel.
Hvad er årsagerne til lyserødt udflåd?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Lyserødt udflåd skyldes normalt hormonelle faktorer i forbindelse med ændringer i menstruationscyklussen. Når det ikke er ledsaget af andre symptomer, udgør det derfor ikke en sundhedsrisiko.

Kirtlerne i det kvindelige reproduktive system producerer vaginalt udflåd, som fungerer som smøremiddel og beskytter. Lyserødt udflåd er en forventet variation på visse tidspunkter.

Afhængigt af menstruationscyklussens fase varierer væskens konsistens fra vandig til tyk. Når der er en usund ændring i forbindelse med en sygdom, er der ofte ændringer i udflådets farve, lugt og konsistens.

Årsagerne til lyserødt udflåd

Årsagerne til lyserødt udflåd er varierende og repræsenterer ikke altid tegn på en sygdom. Medmindre lyserødt udflåd ledsages af andre symptomer som f.eks. feber, mavesmerter, dårlig lugt eller kløe, skyldes det normalt blot hormonelle tilfælde.

Med dette i baghovedet kan du i denne artikel lære nogle af de mest almindelige årsager at kende og lære at se, hvornår du skal gå til lægen.

1. Ægløsning kan forårsage lyserødt udflåd

Når lyserødt udflåd opstår midt i menstruationscyklussen (ca. to uger før den forventede menstruation), svarer det til ægløsning. I dette tilfælde skyldes det frigivelsen af ægget, der ledsager folliklens bristning og dets passage til livmoderen gennem æggelederen. I dette tilfælde er der tale om en let blødning.

Når den kommer i kontakt med det normale vaginale udflåd, genererer denne lette blødning det lyserøde udflåd. Desuden er der ofte andre tilknyttede symptomer i dette tilfælde:

 • Smerter i underlivet eller ryggen.
 • Underlivskramper lignende menstruationssmerter.
 • Ømme bryster.
Læge beregner menstruationscyklus

2. Et tegn på menstruationens begyndelse eller afslutning

Hvis det lyserøde udflåd manifesterer sig lige efter menstruationens afslutning, skyldes det uddrivelse af blodrester, som nogle gange går ubemærket hen. Farven bliver lysere, som dagene går.

Som følge af det aftager den i intensitet. Men når det lyserøde udflåd er brunt i stedet for at blive klart, kan det skyldes en bakteriel infektion.

Ved menstruationens begyndelse er blødningen måske ikke kraftig. Derfor giver blandingen af det lette blod med vaginal udflåd et lyserødt udflåd.

3. Hormonelle ubalancer kan forårsage lyserødt udflåd

Niveauerne af forskellige kvindelige hormoner er ansvarlige for at regulere menstruationscyklussens faser. Østrogen er med til at fremkalde spredning af cellerne i endometrium (livmoderens inderste lag), brysterne og æggestokkene.

Et fald i østrogenniveauet forårsager det lyserøde udflåd. Dette sker, fordi der er en let blødning, da slimhinden i livmoderen ikke vedligeholdes, og det løsner sig, hvilket forårsager en falsk menstruation.

Hormonelle ubalancer har mange mulige årsager og kan skyldes følgende:

 • En dårlig kost.
 • Overvægt.
 • Polycystisk ovariesyndrom.
 • Hypothyroidisme.
 • Intensiv sportsaktivitet.
 • Kronisk stress.
 • Ukorrekt brug af præventionsmidler.

Vi tror, at du vil finde denne artikel interessant: En falsk menstruation: Hvad er det, og hvorfor sker det?

4. Brugen af hormonelle præventionsmidler

Lyserødt udflåd kan også skyldes brugen af hormonelle præventionsmidler, især dem med kun gestagen eller lavt østrogenniveau. De vigtigste, der kan forårsage dette, er p-piller.

Desuden kan en ændring af præventionsmidler også forårsage det lyserøde udflåd. Virkningen kan registreres op til de første tre måneder efter ændringen.

5. Overgangsalderen

Overgangsalderen forårsager lyserødt udflåd, da der sker et fald i kvindelige kønshormoner. De reducerede østrogenniveauer forårsager afstødning af endometrium og mild blødning.

Desuden oplever kvinder ofte hedeture, søvnbesvær, humørsvingninger og vaginal tørhed.

6. Implantationsblødning kan forårsage lyserødt udflåd

Dette lyserøde udflåd opstår lige efter den frugtbare periode, dvs. efter ægløsning. Den skyldes det befrugtede ægs implantation i livmoderslimhinden.

Implantationen sker normalt mellem dag 6-7 efter befrugtningen, så denne lyserøde udflåd opstår tæt på den forventede menstruationsstart.

Den forsvinder normalt i løbet af mindre end en uge, og farven bliver gradvist lysere. Det adskiller sig fra menstruation, fordi menstruationen bliver kraftigere, som dagene går.

Vi tror, at du også vil kunne lide at læse denne artikel: Blødning mellem menstruationer – Beskrivelse og behandling

7. Graviditet

Hormonelle ændringer i forbindelse med graviditet, især i første trimester, kan give lyserødt udflåd fra skeden på grund af øget østrogenproduktion og konstante hormonelle variationer. Det er dog normalt en let blødning, der ikke varer mange dage.

I slutningen af graviditeten er der udstødning af slimproppen, hvilket kan give et tykt lyserødt udflåd, der nogle gange endda er gulligt. Denne udstødning kan indikere, at fødslen er ved at begynde.

8. Udflåd efter fødslen

Lyserødt udflåd er meget sandsynligt i postpartumperioden på grund af udskillelsen af lagene i livmoderen efter fødslen. Dette giver et karakteristisk vaginalt udflåd, med blod i varierende omfang, som kaldes lochia.

9. Nyrebækkenbetændelse

Nyrebækkenbetændelse er en vaginal infektion, der stiger op gennem de kvindelige kønsorganer (livmoder, æggeledere og æggestokke) og kan sprede sig til underlivet. Den betragtes som en seksuelt overført sygdom.

Den viser sig ved lyserødt udflåd, som undertiden bliver gulligt eller grønligt, samt dårlig lugt, kroniske bækkensmerter og blødning ved samleje.

Person med bækkensmerter

10. En abort kan forårsage lyserødt udflåd

I løbet af de første 12 uger af graviditeten kan der forekomme en abort. Aborten forårsager blødning i form af lyserødt udflåd med koagulering og kraftige mavesmerter. Desuden er der ofte en forsinkelse af menstruationen.

11. Vaginale infektioner

Svampe, bakterier eller vira kan forårsage vaginale infektioner. Selv om blødning ikke er almindelig i disse tilfælde, kan der forekomme let blødning med lyserødt udflåd.

Desuden er der andre symptomer forbundet med det:

 • Smerter i underlivet.
 • Feber.
 • Kløe og svie.
 • En ildelugtende lugt.
 • Smerter under samleje.

Konsistensen af udflåden kan også variere. Det er altid vigtigt at konsultere en gynækolog, hvis der er mistanke om en vaginal infektion.

12. En graviditet uden for livmoderen

En graviditet uden for livmoderen henviser til implantation af embryoet uden for livmoderhulen. Det kan ske i livmoderhalsen, i en af æggelederne eller i bughulen. Den viser sig ved lyserødt udflåd, udebleven menstruation og smerter i underlivet.

Er det nødvendigt at opsøge en gynækolog, hvis man har lyserødt udflåd?

Udflåd fra skeden kan variere i konsistens og farve alt efter ændringerne i den sædvanlige menstruationscyklus. Lyserødt udflåd kan skyldes ikke-patologiske forhold som f.eks. ægløsning eller en ændring i hormonelle præventionsmetoder.

Men når der er andre symptomer, eller det stiger gradvist i intensitet, er det nødvendigt at gå til en gynækolog for at finde ud af årsagen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.