Hvad består grey rock-metoden af?

Grey rock-metoden giver os mulighed for at holde en sund afstand til misbrugende og krævende mennesker. Lær, hvordan du bruger den i praksis her.
Hvad består grey rock-metoden af?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 01 oktober, 2022

Grey rock-metoden er en måde at håndtere dramatiske situationer med andre mennesker på. Som navnet antyder, består den i at indtage en klippeagtig stilling for at gøre den anden person uinteresseret i os. Hvad er det helt præcist?

“Jeg ved ikke, hvordan hele konflikten startede, jeg sagde knap nok to ord, og nu synes den ikke at have nogen ende”. Hvor ofte ender vi ikke i problemer, fordi vi ikke siger de helt rigtige ord, eller fordi vi ikke har en bestemt holdning? Dette er blot et eksempel på, hvordan denne strategi kan anvendes. Lad os se nærmere på det.

Hvad er grey rock-metoden?

Hvis vi skulle opsummere, hvad grey rock-metoden henviser til, kunne vi bruge en almindelig sætning “bevar roen”. Dette udtryk repræsenterer en persons uforanderlige holdning.

På denne måde er det hensigten at få personen til at kede sig, til at holde op med at gøre os til mål for deres udladninger. Det anbefales ofte som en copingmekanisme for personer med følgende karakteristika:

 • De er manipulerende, misbrugende, narcissistiske og lignende.
 • De forsøger at få os til at føle os skyldige eller ansvarlige for visse situationer.
 • De praktiserer gaslighting. Dette er en subtil form for følelsesmæssigt misbrug, der præsenteres i forklædning, og som søger at forvirre samtalepartneren og få ham/hende til at tro, at det er ham/hende, der er den forkerte.
 • De har en tendens til at chikanere, de søger at “ramme” på en subtil måde, hvor det gør mest ondt, gennem aggressiv-passionerede kommentarer, ubehagelige eller snagende spørgsmål.
 • De opnår deres magt på bekostning af andre.
 • De søger at udløse konflikter og dramatik.

På denne måde søger grey rock-metoden at desensibilisere – som en sten – den, der modtager disse kommentarer, så de kan “deaktivere” den anden, ved ikke at finde reaktion eller respons.

En mand anvender grey rock-metoden overfor en kvinde

Et af målene med grey rock-metoden er at undgå dramatik og konflikter.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan kan man afslutte et giftigt venskab

Sådan anvender du grey rock-metoden

Nogle tips, når du anvender den grå sten-metoden, er følgende:

 • Giv et kort svar; f.eks. “måske, jeg ved det ikke”.
 • Prøv at holde interaktionen kort.
 • Undgå at udtrykke følelser, især følelser af ubehag, afsky eller vrede.
 • Vis ikke interesse for det, personen siger, selv om det direkte eller indirekte vedrører os.
 • Lad være med at tage initiativ til interaktionen. Involvér dig kun, hvis det virkelig er nødvendigt.
 • Undgå at bede den anden person om en tjeneste, da det er muligt, at han/hun vil begynde med sine “magtspil”.

Andre anbefalinger at huske på

 • Undgå at blive viklet ind i forklaringer.
 • Lad være med at forklare dine følelser eller hvad du gør. Det vil sige, at hvis de spørger “hvad er der galt?”, er det bedre at svare “ingenting”.
 • Ikke at dele intimitet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan man stoppe med at føle sig intimideret, når man står overfor andre

Brug af grey rock-metoden: Nogle undtagelser

Som enhver teknik har den også sine begrænsninger. Det skyldes, at vi også skal vide, hvordan vi skal “justere” vores reaktioner til omstændighederne. Det er ikke et spørgsmål om at finde en stereotyp holdning, da vi ikke har det samme bånd til alle mennesker.

For de mennesker, vi holder af, og som er gode ved os, kan det at blive en grey rock forårsage stor skade. Hvis vores samtalepartner f.eks. provokerer os med en bestemt kommentar, men det er ikke noget, der sker ofte, er det nødvendigt at forstå, at der er noget galt.

I et sådant tilfælde er det bedst at tale sammen og tillade, at følelserne kommer til udtryk på begge sider. På den anden side er det vigtigt ikke at misbruge brugen heraf som et middel til at afværge alle konflikter. Det vil sige, at vi skal vide, hvordan vi sætter grænser og gør os selv respekteret.

Denne “pseudo”-passivitet kan få os til at føle os utilpas eller få os selv til at se svage ud. I den forstand er det vigtigt at holde sig for øje, hvilken gruppe af mennesker det er værd at anvende denne strategi over for.

Kvinder i sofa snakker sammen

I visse tilfælde er det at foretrække at føre en dialog og udtrykke følelser frem for at anvende grey rock-metoden.

Undgå giftige forhold

Brugen af grey rock-metoden er meget nyttig til at håndtere uundgåelige situationer. F.eks. for at håndtere sameksistensen med en manipulerende chef på den bedste personlige måde.

I dette tilfælde har vi, medmindre vi forlader jobbet eller har mulighed for at skifte område, nogle gange intet andet valg end at søge “overlevelse”.

Vi må imidlertid indrømme, at hvis vi befinder os i disse situationer på et vedvarende grundlag, har det følelsesmæssige og endog fysiske slid, vi står over for, en meget høj pris for vores velvære og helbred.

Det er derfor vigtigt, at vi forsøger at bevæge os væk fra de mennesker, som vi føler os “i alarmberedskab” med, som manipulerer os og tager vores energi. At sætte grænser og afvise visse anmodninger bør også tjene til at markere vores rum og få os til at respektere vores identitet.

Grey rock-metoden kan være en måde at foretage en “overgang”, et midlertidigt palliativ, der får os til at distancere os fra disse skadelige personer. Vi kan på ingen måde tillade forværring og mangel på respekt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • TRECHERA, JOSÉ LUIS , & MILLÁN VÁSQUEZ DE LA TORRE, GENOVEVA , & FERNÁNDEZ MORALES, EMILIO (2008). ESTUDIO EMPÍRICO DEL TRASTORNO NARCISISTA DE LA PERSONALIDAD (TNP). Acta Colombiana de Psicología, 11(2),25-36.[fecha de Consulta 2 de Mayo de 2022]. ISSN: 0123-9155. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=79811203
 • Medina, D. E. M., & Escobedo, P. A. S. (2008). Síndrome de desgaste emocional en investigadores mexicanos. Revista Interamericana de Psicología/Interamerican Journal of Psychology42(2), 353-362.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.