Hvad betyder det at drømme om en eks?

At drømme om en eks er en forholdsvis almindelig oplevelse. I denne artikel har vi forberedt seks relativt hyppige forklaringer på denne almindelige drøm.
Hvad betyder det at drømme om en eks?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er meget almindeligt at drømme om en eks. Mange mennesker tror dog, at dette er en ekstraordinær drøm og bekymrer sig endda om en gentagende oplevelse. Ifølge forskere har mellem 17% og 35% af alle mennesker drømme om deres eks.

Selv om de fleste drømme af denne type vedrører den umiddelbart forrige partner, kan de handle om enhver, du har været sammen med i dit liv. Hvis du ikke kan holde op med at drømme om en eks, vil vi gerne foreslå seks mulige fortolkninger af, hvad der måske gemmer sig bag det.

Mulige grunde til at drømme om en eks

Vi har en tendens til at begrave forhold i fortiden og ønsker ikke at huske vedkommende. Der er også andre, som vi værdsætter kærligt for alle de fælles oplevelser. Uanset om du er i et nyt forhold eller ej, kan det være en smule foruroligende at drømme om en eks.

Lad os se, hvad denne slags drømme kan betyde om virkeligheden.

Du vil måske finde dette interessant: Følelsesmæssig kulde i et parforhold

1. Man kan drømme om en eks, fordi man længes efter den tid, man har tilbragt sammen

Ja, den første fortolkning af at drømme om en eks relaterer sig til den tid, I har delt i fortiden. Uanset om du husker dem bevidst eller ej, er disse øjeblikke stadig til stede og kan dukke op uventet.

Det kræver som regel en ydre stimulans at få dig til at huske en fælles oplevelse. En farve, lugt, billede, smag eller en hvilken som helst ydre stimulus kan bevidst eller ubevidst vække et minde fra fortiden. Dette kan materialisere sig i dine drømme.

Forholdet er mere tydeligt, når det er et nært minde, eller du frivilligt forsøger at holde det i live. Selv om din nuværende vurdering af dine relationer kan variere, er dine minder uundgåeligt spækket med gode tider. Bortset fra de dårlige er det disse minder, der får dig til at føle en længsel efter din eks, som kan dukke op i dine drømme.

2. Du er ensom i øjeblikket

Mand sidder alene i mørke

Den forskning, vi henviste til i begyndelsen, viser, at mere end en tredjedel af alle mennesker ofte drømmer om deres partner. Hvis du er single nu, er det naturligt at drømme om din tidligere partner.

Som vi allerede har påpeget, kan du, bortset fra de dårlige tider, altid finde gode oplevelser fra ethvert forhold. Disse får dig til at genoverveje, om det var en god idé for jer to at gå hver til sit. Samtidig kan uheld i kærlighed yderligere styrke denne overbevisning.

Uanset hvad kan det at være single minde dig om det tidligere forhold. Dette vil blive yderligere forstærket, hvis du har været ensom de sidste par uger, har få venner eller endda hvis du har meget fritid til at lege med tankerne. Besættelse kan også forklare disse drømme.

3. Du har uforløste følelser om en eks

Dette er en af de fortolkninger af at drømme om en eks, der passer til mange erfaringer.

Med uforløste følelser henviser vi til alt det, der har forhindret dig i at lukke cyklussen i forholdet. Det kan bl.a. være følgende:

  • Der var ingen gensidig aftale om, hvornår forholdet ophørte.
  • Du har stadig ting, du skal fortælle din eks.
  • Der var interne problemer, som aldrig blev drøftet.
  • Forholdet sluttede på en dårlig måde.
  • Du føler, at du stadig skylder dig selv forklaringer.
  • De har stadig ting, der tilhører dig.

Ovenstående er blot nogle af de eksempler på konflikter, der ubevidst kan genere dig og få dig til at drømme om en eks. Når dette sker, plager det dig ikke kun lejlighedsvis under vågen tilstand, men også under din hvile. Det er derfor, du kan drømme om en eks.

Du vil måske finde dette interessant: Seks romantiske film, der vil få dig til at græde

4. Du har seksuelle eller følelsesmæssige ønsker

En anden mulig forklaring på, at du drømmer om din eks, er, at du har seksuelle eller følelsesmæssige ønsker forbundet med ham/hende. Ja, dette kan fortsætte, uanset om du ikke har nogen interesse i at genoptage forholdet, om du fortryder, at det sluttede, eller om der er gået flere år.

Der er mange forklaringer på denne tilsyneladende seksuelle eller følelsesmæssige længsel. Nogle forskere fremhæver f.eks. den seksuelle længsels rolle. Dette kan bl.a. komme til udtryk ved nuværende seksuel (eller følelsesmæssig) utilfredshed, singleliv eller en høj grad af tilknytning.

Andre undersøgelser viser, at det er mere sandsynligt at drømme om en eks, når dit nuværende forhold er meget nyt, eller når du føler generel utilfredshed med det (ikke kun seksuel utilfredshed). Disse oplevelser er ikke ekstraordinære, tværtimod.

I gennemsnit er mænd mere tilbøjelige til at have drømme i forbindelse med seksuelle møder med deres eks-partnere.

5. Du kan drømme om en eks, fordi du har set personen for nylig

Par står tæt

Hvis vi vender tilbage til de virkelige katalysatorer, der kan få dig til at drømme om en eks, vil vi også gerne fremhæve følgende: At have set din eks-partner inden for de sidste par dage. Her taler vi om både fysisk eller virtuelt via sociale netværk.

Selv bare deres billede kan vække en række minder, som kan gennemsyre dine drømme. Uanset omstændighederne omkring bruddet kan du have drømme med din eks, der udforsker både de gode og de dårlige tider.

6. Dit nuværende forhold ligner det, du havde med din eks

Som det sidste er det også muligt, at du har drømme om en eks, fordi dit nuværende forhold ligner det, du havde dengang. Uanset om det er i dets positive eller negative aspekter, kan du bevidst eller ubevidst finde paralleller til dit tidligere forhold.

Det er endda sandsynligt, at nogle aspekter af din nuværende partner minder dig om din tidligere partner. Hvordan personen udtrykker sig, klæder sig eller opfører sig, er blot nogle eksempler. Hvorom alting er, kan du gennem dette forhold måske huske episoder, som du har delt i fortiden, og at disse manifesterer sig i drømme om din eks.

Som du kan se, er der intet galt i at drømme om en eks. Det er en del af sorgprocessen, bruddet eller blot håndteringen af følelser, som vi alle skal håndtere.

Hvis du mener, at du har et uløst problem, skal du dog ikke tøve med at lede efter en måde at løse det på. Dette er kun, hvis du finder drømmene ubehagelige eller i hvert fald uhensigtsmæssige i forhold til det, du nu ønsker for dit liv.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man stoppe med at være besat af en eks
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man stoppe med at være besat af en eks

At være besat af en eks forårsager ikke blot stor lidelse, men det lammer dig også og forhindrer dig i at komme videre. Find ud af, hvad du kan gør...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Coutts, R. Variation in the frequency of relationship characters in the dream reports of singles: A survey of 15,657 visitors to an online dating website. Comprehensive Psychology. 2015; 4: 09-CP.
  • Muise, A., Kim, J. J., Debrot, A., Impett, E. A., & MacDonald, G. Sexual nostalgia as a response to unmet sexual and relational needs: the role of attachment avoidance. Personality and Social Psychology Bulletin. 2020; 46(11): 1538-1552.
  • Vaillancourt-Morel, M. P., Daspe, M. È., Lussier, Y., & Zadra, A. Targets of erotic dreams and their associations with waking couple and sexual life. Dreaming. 2021; 31(1): 44.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.