Hvad er betydningen af farven sort?

Selv om farven sort traditionelt er blevet forbundet med død, er der mere end én betydning af denne farve.
Hvad er betydningen af farven sort?
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 04 marts, 2023

Sort er en farve, som folk umiddelbart forbinder med ondskab, mørke eller smerte. Sort er resultatet af fraværet af lys. Den betragtes som en akromatisk farve, ligesom hvid. Lad os se, hvad der er betydningen af farven sort og nogle spændende fakta og karakteristika om den.

Udtrykket negro stammer fra det latinske niger og dette fra det proto-indoeuropæiske nekw-t, som henviser til natten. Det har eksisteret siden det 12. århundrede, mens det på andre sprog har en lignende konnotation. Farven skabes med kombinationen af magenta, gul og cyan, med et resultat, der ligner det, man kan forvente af standardfarven.

Karaktertræk for farven sort

Kvinde med sort hat foran rød baggrund

Ud fra et fysisk synspunkt tolkes sort som absorptionen af alle farver. Det vil sige, når det synlige lys fra disse farver ikke når øjnene. Graden af absorption varierer alt efter egenskaberne. I 2019 skabte eksperter fra MIT det sorteste materiale, der er kendt, med en lysabsorption på 99,995 % fra alle vinkler.

Det er en farve, der er meget almindelig i naturen. Vi ser den, når vi observerer nattehimlen og hos nogle dyr og insekter. I modsætning til alle farver i spektret, herunder hvid, kan sort eksistere uafhængigt af lys. Faktisk er en generel definition af den, at sort er fraværet af lys.

Er sort en farve?

Det siges ofte, at sort ikke er en farve. Ud fra et fysisk synspunkt er udsagnet ikke helt forkert. Hvis man udelader mange detaljer, fortolkes farve ud fra fysikken som det område af synligt lys, som mennesker kan se, og som bevæger sig over det elektromagnetiske spektrum.

Med andre ord er farve ikke andet end det spektrum, der kan ses af lysets bølgelængde.

Hvis det er blevet fastslået, at farve kan eksistere uafhængigt af lys, og at dens egenskab netop er fraværet af lys, så er sort ud fra et fysisk synspunkt ikke en farve. Alle kan naturligvis være enige om, at dette udsagn er behæftet med mange nuancer, og at det afhænger af en meget streng definition af, hvad farve er.

Hvis det antages som en enkelt definition, er hvid eller pink heller ikke farver. Det skyldes, at de ikke findes i den bølgelængde, der er klassificeret for farver. En mere empirisk og passende definition er således, at farve er alt lys og mangel på lys, som øjnene fortolker. Under dette paradigme er sort altså en farve.

Spændende fakta om farven sort

Det forhold, som mennesker har haft til farver, går tilbage til umindelige tider, længe før der overhovedet fandtes en bevidsthed om farver. Vi samler nogle spændende fakta om farven sort:

 • Et fænomen, der kaldes Rayleigh-spredning, giver den effekt, at himlen er blålig om dagen og mørk om natten.
 • Universet er næsten helt sort. Det er en mærkelig kendsgerning, i hvert fald når man tænker på den store mængde stjerner. Vi kalder dette for Olbers’ paradoks.
 • Udtrykket “black box” henviser til ukendte ting (den metaforiske betydning kunne ikke være mere præcis).
 • Et sort hul er et fænomen i universet, som skyldes sammenbruddet af en stjerne med en given masse. Resultatet er et objekt, hvis tyngdekraft forhindrer selv lys i at slippe ud af det (det er derfor, man ikke kan se dem).
 • Ordet sort har et uheldigt skær: Sort pest, sort mandag (eller en hvilken som helst ugedag, der henviser til økonomiske tab), sort humor, sort marked, sort får, sort arbejde osv.

Flere fakta

 • Coco Chanel fandt på den sorte kjole i 1926. Du sætter måske ikke pris på det, men det var en revolution.
 • Den mørke hudfarve skyldes en højere koncentration af melanin på hudens overflade. Dette er en evolutionær effekt, hvis formål er at beskytte mod ultraviolette stråler.
 • Sort er et tegn på fare i naturen. Slanger, padder og insekter bruger det til at advare om deres gift eller giftighed.
 • Det er en af de mest almindelige farver i kunsthistorien. I bondestenalderen kunne man kun få den fra trækul eller ved at male manganoxid.
 • I det gamle Egypten var sort den karakteristiske farve for Anubis, underverdenens gud.
 • Skikken med at bære sort som et tegn på sorg går tusinder af år tilbage. Den var allerede populær i Rom i midten af det 2. århundrede f.Kr.
 • Den første sorte blæk til at skrive med var et resultat af biprodukter fra ild. Det vandt popularitet frem for andre på grund af kontrasten til farven på papyrus, pergament og senere hvidt papir.
 • Selv om det ikke var adelens farve, vandt det stor anerkendelse blandt denne gruppe i det 15. århundrede. Portrætterne af Karl V og Filip II, der bærer farven, er berømte.
 • Der findes noget, der hedder “stereotypen af sort tøj”. Den henviser ifølge eksperter til de negative fordomme, som vi tillægger folk, der bærer denne farve, negative fordomme. Vi har en tendens til at betegne dem som uærlige og aggressive.
 • Nogle politiske bevægelser som f.eks. anarkismen brugte farven sort som deres bannerfører.

Vi kan opregne snesevis og snesevis af yderligere referencer for at forstå betydningen af farven sort. Disse er dog nok til at give et glimt af dens betydning. Vi finder, at den er endnu større, når dens fortolkning kommer fra et psykologisk perspektiv.

Betydning af denne farve i psykologi

Pige i mørke skjuler sit ansigt

Den konstante sammenligning af sort med negative aspekter kan have relevante psykologiske konsekvenser, især i racemæssige aspekter.

Som nævnt har farven sort generelt set negative psykologiske konnotationer. Selv om der ikke er tilstrækkeligt videnskabeligt bevis, er det en kendsgerning, at denne farve har visse negative konnotationer. For eksempel har nogle undersøgelser vist, at folk har en tendens til at forbinde farven sort med umoralitet og fysisk og åndelig forurening.

Til gengæld peger eksperter på, at farven sort er forbundet med stemninger som tristhed, frygt, vrede og raseri. Afslutningsvis rapporterer nogle, at personer med depression har en tendens til at sympatisere med farven sort og brun. På trods af alt dette er det meget vigtigt at bemærke, at fortolkningen altid afhænger af konteksten.

Faktisk kan associationen nogle gange være positiv. Ifølge undersøgelser forbindes sort i forretningsmiljøer med rationalitet, argumenter og sandfærdige fakta. Det er derfor, at folk bruger det så meget på disse niveauer, hvad enten det er i jakkesæt, biler, tilbehør, udsmykning osv. Den har en psykologisk indvirkning.

Dens betydning i forskellige kulturer

På dette tidspunkt har du lært aspekter af farven sortes betydning, som du måske slet ikke var klar over. For at du kan blive en ekspert i denne farve, vil vi dele nogle fakta om dens betydning i forskellige kulturer:

 • Egypterne betragtede farven sort som et tegn på frugtbarhed og overflod.
 • Sort var en farve kun for håndværkere i det gamle Rom.
 • Det er en central farve i statuer og keramik i civilisationer rundt om i verden.
 • Benediktinermunkene brugte den som et tegn på ydmyghed.
 • I en stor del af middelalderen forbandt man den med ondskab og synd.
 • Under og efter den franske revolution fik farven sort en høj agtelse.
 • I Japan er sort et symbol på erfaring (blandt mange andre betydninger).
 • Den har været en fremherskende farve i militæruniformer indtil for ganske nylig.

Nogle forbinder i princippet farven sort med negative aspekter. Men generelt afhænger det hele af konteksten. Som med alle andre farver er der nogle af os, der undervurderer dens indflydelse, når vi ikke helt ignorerer den.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.