Lær at befri sindet fra negative tanker

Det første, vi kan gøre, hvis vi ønsker at frigøre os fra negative tanker, er at lære at genkende dem og omdanne dem. I stedet for at bringe os ned, bør de hjælpe os til at komme videre.
Lær at befri sindet fra negative tanker

Sidste ændring: 18 november, 2021

Selv om det ikke er muligt at “undertrykke” det negative i alle situationer, er det muligt at styre det, så det ikke larmer så meget og giver os mulighed for at lære noget og komme videre. For at befri sindet fra negative tanker skal du passe på dig selv og pleje dit sind med hengivenhed.

Som det ofte er blevet sagt, er der nogle gange ingen værre fjende end dig selv. Negative tanker er en stor del af dette. De er de tanker, der får os til kun at huske vores fejltagelser eller får os til at bekymre os.

For at hjælpe dig vil vi fortælle dig nogle ligetil strategier til at befri sindet fra negative tanker. Læs videre for at udforske dem!

Sådan kan du befri sindet fra negative tanker

Du skal lære at slippe de negative tanker lidt efter lidt, så de ikke lammer dig og forhindrer dig i at nyde livets forskellige øjeblikke. Det er ikke altid let, men det er muligt. Vil du kende nogle strategier?

Lad os tage et kig på dem!

1. Lær at være opmærksom på negative tanker

Kvinde mediterer for at befri sindet fra negative tanker

Det menneskelige sind kan være et rum, der er lige så komplekst, som det er uvant. Dag-til-dag-oplevelser og tanker bebor det. Der er imidlertid tidspunkter, hvor disse tanker begrænser den indre fred og ikke tillader klar tankegang.

På sådanne tidspunkter kan du overveje følgende:

 • Giv dig selv et par timer hver dag til at hvile og tænke dig om.
 • Tag et tomt stykke papir og prøv at beskrive, hvordan du har det: Vred, irriteret, bange, ensom osv.
 • Når disse følelser så er ude i det fri, er det tid til at analysere, hvorfor du har det på den måde.
 • Når du ved, hvad der udløser disse følelser, skal du prøve at beslutte, hvad du kan gøre for at løse disse problemer.

2. Befri sindet fra negative tanker ved at søge hjælp

Et roligt sind er en afspejling af sundhed. Dette er noget, som du skal vide fra starten, for hvis du bliver offer for kontinuerlig bekymring, vrede eller tristhed, kan du blive syg.

Så når du opdager, at dine negative tanker varer længere end normalt, er det bedst at gå til en psykolog, som kan hjælpe dig med at afvikle og håndtere tankerne ordentligt.

Kognitiv adfærdsterapi kan være meget gavnlig for dit mentale helbred – udeluk det ikke!

3. Lær at tilgive og give slip

Behovet for at tilgive er vigtigt i hverdagen af én grund. Det giver dig mulighed for at slippe (eller i det mindste lette) mange byrder. Det kan koste dig noget, og det kan gøre ondt, men når du tilgiver, kan mange af de negative tanker, der fylder dit sind, forsvinde.

4. Omdan negative tanker til positive tanker

Nogle gange kan tanker have en klar negativ komponent: “Jeg kan ikke”, “Jeg bør ikke”, “Jeg fortjener det ikke”, “Det vil ikke ske for mig” eller måske endda “Det er allerede for sent”.

Det er værd at gøre en indsats for at omdanne hver negativ tanke til en positiv: “Jeg kan”, “Jeg fortjener det” og “Det er aldrig for sent for det, jeg gerne vil gøre”.

5. Udskift tvangstanker med nye illusioner

Kvinde ser på solen, der står op

Der er tidspunkter, hvor en indre frygt bliver til tvangstanker. Tænk f.eks. på folk, der har en tendens til at være besat af tanken om, at deres partner er dem utro. Ud over at være usikre kan den slags tvangstanker også føre til, at man udvikler ny frygt og bliver ulykkelig.

Så hvis du ikke kan ændre det, der generer dig, så prøv at omdirigere disse negative tanker til andre måder. For eksempel er det at lave tilfredsstillende aktiviteter og passe på dig selv meget sunde muligheder. Hvis du er glad, vil det også gøre andre glade at være sammen med dig.

Vi tror, at du gerne vil læse: Selvværd: Nøglen til lykke

6. Nogle gange kan man befri sindet fra negative tanker ved at foretage ændringer

Du kan tænke på dit sind som et rum. Der er tidspunkter i livet, hvor du af en eller anden grund lukker alle vinduerne i det rum, og du bliver i mørket uden, at der kommer luft eller lys ind.

Så dag for dag bliver atmosfæren tungere og tungere, og dermed holder du op med at trække vejret. Så kan man ikke se nye perspektiver, føle håb eller endda nyde et pust af frisk luft.

I disse tilfælde er det vigtigt at “åbne sit sind”. Du er nødt til at foretage ændringer. Få det rum til at blive et rum, hvor luften og lyset igen kan cirkulere. Gør det til et rum, der er befordrende for fred og fuld af flere døre og vinduer.

Det er værd at turde foretage en ændring for at komme ud af enhver negativ virkelighed. Nogle tips til dette er:

 • Vær kritisk, dan din egen mening om tingene, og bliv aldrig træt af at lære, læse og eksperimentere.
 • Undgå at blive hjemme for længe. Gå en tur, deltag i forskellige aktiviteter, eller mød venner.
 • Lad verden åbne sig for dig gennem nye tilgange, tanker og fornemmelser. Bliv begejstret for nye ting hver dag.
 • En af sindets værste fjender er rutine. Det er ikke sundt at gøre det samme hver dag. Prøv at opleve noget anderledes og nyt hver dag.
Kvinde går på en strand for at befri sindet fra negative tanker

Hav mod: Du kan komme videre og befri sindet fra negative tanker

Som du kan se, er det ikke godt at leve i negativitet. Så snart du opdager det, er det nødvendigt at søge en løsning. Sindet skal have sine vinduer åbne , så alt “giftigt” eller skadeligt forlader det, og med det følger de bekymringer og negative tanker, der ikke gør andet end at begrænse og kvæle os.

Husk på, at de tips, vi har diskuteret her, kan være nyttige, men kan ikke give dig alle fordelene ved psykoterapi, når det gælder om at håndtere negative tanker alene. Så hvis du mener, at du har brug for hjælp, må du ikke tøve med at bede om det. Husk, at dit velbefindende afhænger af dig!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Pablo Manzano. Temperamento y Personalidad – Libros Ilustrados. SteelBrush, 2014.
 • Gaby Vargas.  Comunícate, cautiva y convence: Aprende a leer a los demás. Impacta positivamente. Aumenta tu potencial. Penguin Random House Grupo Editorial México, 2015.
 • Susan Clonninger. Teorías de la personalidad. Pearson Educación, 2002.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.