Hvad er artrodese?

Artrodese er en kirurgisk teknik, hvor knogler i foden smeltes sammen for at lindre smerter eller korrigere en deformitet.
Hvad er artrodese?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 01 februar, 2023

Artrodese er et kirurgisk indgreb, hvor de to knoglestykker, der udgør fodens led, smeltes sammen eller fastgøres permanent. Formålet er at lindre smerter eller korrigere en deformitet i lemmerne.

Sidstnævnte kan have flere årsager:

 • Kroniske inflammatoriske processer.
 • Degenerative sygdomme.
 • Medfødte defekter.
 • Knogleinfektioner.
 • Skader.

Brud med dårlig helingsproces, leddegigt og infektioner er de vigtigste årsager til deformitet og smerter i dette anatomiske område.

I det særlige tilfælde med anklen skal der ofte vælges mellem en ledprotese eller en artrodese. Sidstnævnte mulighed er dog fortsat en prioritet, fordi den giver mere forudsigelige resultater. En kirurg har normalt mere tillid til den, da komplikationerne er færre.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: 7 tips til at forebygge sportsskader

Teknikker til artrodese

Denne operation udføres, når ikke-kirurgiske metoder til at rette op på problemet er udtømt.

Generelt udføres artrodese på en operationsstue under generel eller spinal anæstesi. Der kan anvendes to forskellige teknikker:

 • Åben: Der foretages et langt snit, og leddet kan visualiseres direkte. Denne operation er forbeholdt tilfælde af store deformiteter, der kræver meget manøvrering af lægen.
 • Artroskopisk: Der anvendes et artroskop, som er et endoskop, der gør det muligt at visualisere leddet med et meget lille kamera. Gennem små snit føres instrumentet ind for at se de forstørrede detaljer på en skærm, hvilket giver den ortopædkirurgiske kirurg direkte adgang.

Bortset fra tilgange er en af de teknikker, der hyppigt anvendes, den såkaldte triple artrodese. Dens navn skyldes, at tre led smeltes sammen. Med god anvendelse hos børn holder resultaterne af denne variant i årtier med smertelindring for patienterne.

Hævede fødder

Hvordan smeltes leddet sammen?

Før operationen anlægges et knebelpres omkring låret for at reducere blodcirkulationen. Dette skridt er nødvendigt, fordi det omkringliggende område af foden ikke skal modtage for meget blod på tidspunktet for operationen. Dette vil dog ikke medføre skadelige fremtidige virkninger på vævet.

Teknikken til artrodese indebærer resektion af ledbrusken i leddet. Dette giver mulighed for direkte kontakt mellem de to knogleoverflader. Derefter anvendes en eller anden metode til at holde det hårde væv på plads.

Brusken beskytter leddet ved at fungere som støddæmper. Resektion af ledbrusken er ikke andet end fjernelse af brusk, synovialmembranen og dens kapsel.

For at fastgøre de to knogler til hinanden i en artrodese er der forskellige elementer. De kan være skruer (lange eller korte), plader eller stålstænger. Selv knogletransplantater anvendes ofte i dag.

Knogletransplantater reducerer risikoen for nonunion. Der kan anvendes en autotransplantation, hvor der tages en knogle fra et andet område af skelettet hos samme person og placeres på det ønskede sted, eller der kan anvendes en allotransplantation, hvor der anvendes knogle fra en anden person – dvs. knogle transplanteres fra en person til en anden.

Der vil være tale om interne fikseringer, hvis der er tale om skruer, plader eller fixatorer. Der vil dog også være muligheder med eksterne fiksationsteknikker, f.eks. gips.

Genoptræning efter artrodese

Efter artrodese tager det 8 til 16 uger, før leddene er smeltet helt sammen. Herefter vil der være behov for genoptræningsbehandling med fysioterapi.

Der anvendes oral medicin til postoperativ smertebehandling. Desuden skal operationssårene, uanset hvor små de er, forbindes, og der skal tages periodiske opfølgende røntgenbilleder.

Efter operationen skal underbenet hæves og støttes med en stiv gips.

Desuden skal der bæres særligt fodtøj, indtil knoglen er smeltet sammen. Derefter vil det sandsynligvis være nødvendigt at bruge tilpasset fodtøj eller sportsfodtøj i yderligere 6-8 uger.

Fuld bevægelighed i foden vil ikke gå tabt.

Fysiske aktiviteter som f.eks. at gå eller løbe vil være mulige, fordi det kompenseres af de andre led. I de første 4 uger bør lemmerne dog ikke belastes. Ideelt set bør krykker bruges i denne periode.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også gerne vil læse: Risiciene ved blødning efter en operation

Efter operationen

Efter artrodese kan der opstå infektion eller blødning på operationsstedet. Der kan også opstå nerveskader på området. Begge disse komplikationer er lige så almindelige ved den åbne teknik som ved den artroskopiske teknik.

Desuden kan leddet ikke størkne. Denne mangel på tilstrækkelig intern heling forekommer i mindst 7 % af tilfældene. Der er imidlertid risikofaktorer, der kan øge disse chancer for dårlig størkning til 25 % eller mere, f.eks. cigaretrygning.

Fedme er også en risikofaktor for forsinket fusion.

Den endelige justering kan også være utilfredsstillende. Smerter eller gangbesvær vil i så fald fortsætte efter operationen. Disse tilfælde kan kræve reoperation a posteriori.

Det er ikke ualmindeligt, at det ene lem er kortere end det andet. Heldigvis kan dette afhjælpes med særligt fodtøj.

En person slukker en cigaret

Resultaterne af denne operation er tilfredsstillende hos de fleste patienter

Efter artrodese omfatter resultaterne forbedring af smerter og reduktion af deformitet hos op til 80 % af patienterne. Nogle personer vil dog kræve brug af specialfremstillet fodtøj.

Selv om leddet ikke længere kan mobiliseres på en naturlig måde, er det fastgjort i en funktionel position, så lemmerne fortsat kan have en vis mobilitet. Tilgangen er således nyttig i tilfælde, hvor der ikke er andre behandlingsalternativer, men hvor patienten fortsat har aktiv brug af det pågældende lem.

Især hos børn er kirurgisk korrektion fortsat altafgørende for kliniske tilstande, der kan ændre patienternes livskvalitet i voksenalderen. Selv om der er flere lidelser, der forbedres med ortopædkirurgi, er kirurgi uundgåelig i alvorlige tilfælde. For dem er artrodese en stor lettelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alcalá J, Ahumada J, Morilla M. Artrodesis digital. Revisión histórica y sistemas tradicionales de fijación. Revista Española de Podología. 2013, XXIV (2). Disponible en https://www.revesppod.com/Documentos/ArticulosNew/X0210123813502938.pdf.
 • American Academy of Orthopaedic Surgeons. Arthritis of the foot and ankle: arthrodesis. American Academy of Orthopaedic Surgeons website. Disponible en: http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00209.
 • Catanzariti AR, Dix BT, Richardson PE, Mendicino RW. Triple arthrodesis for adult acquired flatfoot. Clin Podiatr Med Surg. 2014 Jul;31(3):415-33.
 • del Vecchio, Jorge Javier, and Mauricio Esteban Ghioldi. “Capítulo 6.9: Artrodesis subastragalina.”
 • Painceira R, Painceira T, Cicchinelli L, Roca A. Tratamiento quirúrgico del pie plano adquirido del adulto. Caso Clínico. Eur J Pod 2019;5(2).
 • Rabinovich, Remy V., Amgad M. Haleem, and S. Robert Rozbruch. “Complex ankle arthrodesis: review of the literature.” World journal of orthopedics 6.8 (2015): 602.
 • Rungprai, Chamnanni, et al. “Outcomes and complications after open versus posterior arthroscopic subtalar arthrodesis in 121 patients.” JBJS 98.8 (2016): 636-646.
 • Téllez, Patricia Parra, et al. “Apoyo precoz en la artrodesis de tobillo por incisiones mínimas. Experiencia en el Instituto Nacional de Rehabilitación.” Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC 66.1 (2021): 6-12.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.