Højdeforøgende kirurgi: Er det farligt?

Højdeforøgende kirurgi er en procedure til progressiv forlængelse af benene. Det er en langsom proces, som kan forårsage smerte og ubehag.
Højdeforøgende kirurgi: Er det farligt?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 03 december, 2022

Højdeforøgende kirurgi er kirurgi, der udføres for at forlænge benene. Men på trods af hvad man måske tror ud fra navnet, er en lille statur ikke hovedårsagen til at få det foretaget.

Generelt anbefales højdeforøgende kirurgi normalt til personer, der har asymmetrier i lemmerne. Dette kan føre til mange ledproblemer, der bl.a. er forbundet med lændesmerter og kroniske knæ- og hoftesmerter. Der kan derfor ordineres en korrektion.

Man skal dog være opmærksom på, at det indebærer en langsom helbredelsesproces og ofte er meget smertefuldt. Desuden er teknikken kompleks og kan indebære visse risici. I denne artikel forklarer vi alt, hvad du behøver at vide om den.

Højdeforøgende kirurgi: Hvad det er, og hvorfor den udføres

Den er officielt kendt som knogleforlængelsesteknik. Det er et kirurgisk indgreb, der udføres på knoglerne i ekstremiteterne.

Selv om det også giver personer med en lille statur mulighed for at øge deres højde, er det primære formål at korrigere problemer som knogledeformiteter eller dysmetri (længdeforskelle mellem lemmerne) samt knogletab på grund af traumer eller tumorer.

Generelt anbefales denne procedure, ud over de ovenstående, i følgende tilfælde:

  • Skeletdysplasi: Dette er en sygdom forårsaget af forskellige medfødte defekter, hvor der er en ændring i knoglevæksten. Dette er normalt årsagen bag deforme lemmer og kort statur.
  • Osteogenesis imperfecta: En genetisk lidelse, hvor knoglerne er mere skrøbelige end normalt. Dette medfører, at de let brækker i tilfælde af et traume.
  • Der kan også anvendes højdeforøgende kirurgi til behandling af akondroplasi.

Knogleforlængelse kan udføres hos børn og voksne. Det er dog vigtigt, at patienten er sund og rask og fri for infektioner og stofskiftesygdomme.

Hvordan udføres knogleforlængelsen?

Som antydet giver denne teknik mulighed for at forlænge eller strække ekstremiteterne. Der anvendes normalt interne forlængelsesanordninger til dette formål.

Det er en slags forlængelsesstang med et system af tandhjul, der anbringes inde i knoglen (enten skinnebenet eller lårbenet), afhængigt af ekstremiteten.

På den anden side anbringes en ekstern fixator på det led, hvor knogleforlængelsen udføres. Ved denne procedure anvendes nåle eller skruer gennem huden og musklerne.

Der tilføjes også en anordning på huden til at styre stavens forlængelse for langsomt og gradvist at forlænge lemmerne. Det er vigtigt, at fixatoren forlænges gradvist dagligt.

Disse anordninger anvendes i lang tid, afhængigt af hvor mange centimeter man ønsker at forlænge. Normalt beholdes de på i mindst 3 måneder.

Generelt er de trin, der skal følges under operationen, som følger:

  1. Benet bedøves eller der anvendes generel anæstesi. Når snittet foretages på huden, føler patienten således ingen smerte.
  2. Forlængeren anbringes, og den knogle, der skal forlænges, skæres. På denne måde skabes der et rum, hvor der vil vokse ny knoglemasse.
  3. Der bruges skruer til at fastgøre apparatet, og det er tilpasset fjernbetjeningen, der fungerer med magneter.
  4. Til sidst lukkes såret med suturer.
Operation repræsenterer højdeforøgende kirurgi

Dette kirurgiske indgreb er komplekst, da det indebærer stimulering af dannelsen af nyt knoglevæv.

Postoperativ pleje

Højdeforøgende kirurgi vil give smerter og muskelkramper. Der vil være behov for stærk smertestillende medicin under hele genoptræningsprocessen.

Både patienten og plejepersonalet bør være bekendt med hele protokollen for sår- og apparatpleje. Dette er vigtigt både for at undgå infektioner og mekanismefejl, som kan bringe indgrebets succes i fare.

I løbet af genoptræningstiden, mens knoglerne forlænges, vil det heller ikke være muligt at gå normalt: Det eller de lemmer, der forlænges, vil være praktisk talt ubrugelige. Det er vigtigt at undgå at lægge vægt på dem.

Som følge heraf vil personen ikke være i stand til at udføre sine normale aktiviteter, men vil være afhængig af en anden person. Det er almindeligt, at de har brug for hjælp til alle simple daglige opgaver, f.eks. påklædning eller brusebad. Derfor anbefales god psykologisk støtte for at klare denne situation.

Det er også ekstremt vigtigt at følge instruktionerne om, hvordan man bruger forlængelsesapparatet, selv om det normalt er programmeret til hver person på en bestemt måde.

Det er også nødvendigt at understrege, at der vil være hyppige besøg hos lægen. Under disse besøg vil der højst sandsynligt blive taget røntgenbilleder for at kontrollere knoglernes tilstand.

Derudover skal der lægges særlig vægt på ernæring i den forstand, at man skal have et tilstrækkeligt indtag af vitaminer og mineraler for at give næring til knoglen under dannelse.

Afslutningsvis vil fysioterapi, udstrækning og styrketræning, herunder motorisk genoptræning, være uundværlig i slutningen af genoptræningsfasen for at kunne bruge lemmerne igen.

Resultater af en højdeforøgende operation

Fysioterapi af ben

Genoptræning er et uundgåeligt skridt i helingsprocessen, da immobiliseringen forlænges.

Efter den højdeforøgende operation kræves der en lang proces og meget tålmodighed. Det er ikke et indgreb med øjeblikkelige resultater. Den postoperative periode kan vare op til 3 måneder.

Knogleforlængelsen er dog ikke perfekt. Væksten kan ikke forventes at være på efterspørgsel. Faktisk har hver knogle en maksimal forlængelse. Skinnebenet kan forlænges ca. 4 centimeter, og for lårbenet kan det forlænges 6 centimeter.

Mulige risici

Hvis personen beslutter sig for at gennemføre det, er det vigtigt at gå til en specialist i denne teknik. Enhver fejl kan alvorligt skade helbredet. Derfor er det altid nødvendigt at vælge den rette person til at udføre den.

Selv om det er ret sikkert, indebærer højdeforøgende kirurgi også risici. En af disse er en fedtemboli, som består i, at visse fedtpartikler, som knoglen består af, kan frigøres og blokere et blodkar.

Dette er en risiko, som man påtager sig ved enhver fraktur- eller ortopædkirurgisk operation. Andre lignende komplikationer er dyb venetrombose og lungeemboli.

På den anden side kan der også forekomme for tidlig knogleheling efter en operation for at øge staturen. I dette tilfælde lukker knoglevævet sig for tidligt, hvilket gør yderligere forlængelse umulig.

Manglende konsolidering kan også forekomme. I modsætning til førnævnte kan det være, at der ikke dannes ny knogle i det rum, der er skabt til det. Dette er forbundet med lavt D-vitaminniveau og rygning.

Overvejelser om højdeforøgende kirurgi

Før du gennemgår denne type operation, er det vigtigt, at du tager visse aspekter i betragtning. Først og fremmest er det vigtigt at være opmærksom på, at denne teknik medfører smerte, ubehag og invaliditet.

Det er også en langsom proces, der kræver tålmodighed. Du skal regne med at tilbringe flere dage på hospitalet. Derefter kræver det en lang periode, hvor du skal være inaktiv og i hvile.

Hos børn vil denne operation efter al sandsynlighed kræve, at de skal være fraværende fra skolen under hele processen. Det ideelle er derfor at forsøge at fortsætte deres uddannelse hjemmefra og ikke forsømme deres studier. I denne henseende anbefales det normalt at bede om hjælp fra en speciallærer.

Det er ikke alle, der vil kunne gennemgå og modstå dette kirurgiske indgreb. Det er nødvendigt at være meget villig og disciplineret, da det vil være vigtigt at følge lægens anvisninger for at opnå gode resultater og undgå komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.