Hvad er bromelin, og hvad bruges det til?

Har du hørt om bromelin? Dette stof, der findes i ananas, kan have positive virkninger på dit helbred og dit fordøjelsessystem. Læs videre for at udforske dem!
Hvad er bromelin, og hvad bruges det til?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Bromelin i ananas er en af de forbindelser med ernæringsmæssige egenskaber, der skaber interesse. Det er en af de mest forbrugte eksotiske frugter på verdensplan. Den er hjemmehørende i varme klimaer og har spredt sig over de fem kontinenter.

Dette stof, bromelin, er intet andet end et sæt enzymer, der er i stand til at udføre funktioner i forbindelse med fordøjelsen. Ananas skylder mange af sine egenskaber til dette element. Derfor vil vi gennemgå i detaljer, hvilke fordele der er ved at indtage det, og hvordan vi kan drage fordel af dets potentiale.

Bromelin: Et proteolytisk enzym

Som nævnt er bromelin et sæt fordøjelsesenzymer, der har evnen til at nedbryde proteiner til de aminosyrer, som de består af. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of the Science of Food and Agriculture er det et stof, der markedsføres isoleret på grund af sine egenskaber.

Det bruges til at forebygge fordøjelsesbesvær efter store måltider. Dette enzym har vist sig at være nyttigt til at forbedre metabolismen af næringsstoffer, hvilket gør processen mere tålelig. Derudover har det andre sekundære funktioner, blandt hvilke følgende skiller sig ud:

  • Anti-inflammatorisk.
  • Smertestillende.
  • Antitrombotisk.

Der er endda forskning, der hævder, at bromelin kan udøve en regulerende funktion på immunsystemet, hvilket forbedrer dets funktion. Dette ville være nyttigt til at forebygge infektioner eller overførbare sygdomme.

Efterhånden som videnskaben gør fremskridt, fortsætter man med at opdage stoffets egenskaber og anvendelsesmuligheder. Der er imidlertid behov for flere videnskabelige forsøg for at afgrænse anvendelsesområderne præcist og systematisere doseringsprotokollen. I øjeblikket er den bedste måde for os at drage fordel af enzymet på ved at indtage ananas.

En masse ananas

Ananas er en tropisk frugt, der er udbredt i hele verden.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Juice med ananas og vindrue til at sænke kolesteroltallet

Hvad er dets nuværende anvendelsesområde?

Bromelin kan indtages efter et stort måltid for at reducere fordøjelsesproblemer eller tyngdefornemmelse i maven. Af denne grund anbefales ananas efter måltider for at lette kroppens fordøjelsesfunktion.

Desuden vil vandindholdet i frugten bidrage til at gøre processen med nedbrydning af næringsstoffer mere tålelig, hvilket reducerer risikoen for smerter. Hydrering forhindrer for eksempel forstoppels, især hos patienter med neurologiske sygdomme.

Da bromelintilskud endnu ikke er almindelige på markedet, er det bedst at ty til indtagelse af ananas. Det er altid nødvendigt at undgå den i form af sirup, da den på denne måde ville have et meget højere sukkerindhold, hvilket kan være skadeligt for helbredet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvordan skal vi handle, når vi har væskeophobning?

Bivirkninger af bromelin

Selv om indtagelse af bromelin næsten altid er gavnlig, fører et overdrevent forbrug af det til fremkomsten af visse bivirkninger. De mest almindelige er kvalme, opkastning, diarré og overfølsomhedsreaktioner. Dette er dog ikke en hyppig forekomst.

Desuden kan bromelin interagere med antikoagulanter, så det er nødvendigt at konsultere en læge om muligheden for at indtage ananas, hvis du er under behandling med lægemidler af denne type. Det kan også øge virkningen af antibiotika, idet det virker synergistisk med dem.

Andre fødevarer, der fremmer en sund fordøjelse

Bromelin er karakteristisk for ananas, men det er muligt at finde andre fordøjelsesenzymer i forskellige fødevarer. Et eksempel er papaya, der er rig på proteaser, som hjælper med at nedbryde proteiner. Mango er en anden frugt, der indeholder en betydelig mængde enzymer. I dette tilfælde er det amylaser.

Andre fødevarer, såsom avocado eller kiwi, har forbindelser, der hjælper med at lette fordøjelsesprocesserne og dermed reducere ubehag i forbindelse med tarmtransit. Regelmæssig indtagelse af disse frugter er forbundet med reduceret forstoppelse.

Ananas skåret i skiver

Bromelin fra ananas fungerer som et fordøjelsesenzym og er nyttigt at indtage efter store måltider.

Bromelin fra ananas til at lette fordøjelsesfunktionen

Som du har set, er bromelin et stof, der hjælper med at forbedre fordøjelsesprocesserne. Derfor anbefales det at indtage det efter et stort måltid. Sideløbende har det antiinflammatoriske funktioner, så det hjælper med at forhindre udviklingen af komplekse sygdomme relateret til systemisk inflammation.

Den bedste metode, der findes for at sikre indtagelsen heraf, er tilstedeværelsen af ananas i kosten. I dag begynder man imidlertid at udvikle kosttilskud af dette enzym på grund af de nye egenskaber, der tilskrives det.

Det er et sikkert stof, da det har få bivirkninger. Det skal dog bemærkes, at det kan interagere med nogle lægemidler, så det er nødvendigt at konsultere en specialist, hvis man er i tvivl.

Hvis du oplever hyppige fordøjelsesproblemer, anbefaler vi, at du indtager naturlig ananas efter måltiderne. På denne måde kan lidelserne begynde at aftage.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mazila Ramli AN., Tuan Aznan TN., Illias R., Bromelain: from production to commercialisation. J Sci Food Agric, 2017. 97 (5): 1386-1395.
  • Muhammad ZA., Ahmad T., Therapeutic uses of pineapple-extracted bromelain in surgical care – a review. J Pak Med Assoc, 2017. 67 (1): 121-125.
  • Velderrain-Rodriguez, Gustavo, et al. “Effect of dietary fiber on the bioaccessibility of phenolic compounds of mango, papaya and pineapple fruits by an in vitro digestion model.” Food Science and Technology 36.2 (2016): 188-194.
  • Rathnavelu V., Alitheen NB., Sohila S., Kanagesan S., et al., Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications. Biomed Rep, 2016. 5 (3): 283-288.
  • Couso, Laura M. Ávila, et al. “Ensayo clínico controlado y aleatorizado. Constipación en pacientes con enfermedades neurológicas. Comparación de dos tratamientos (combinación de laxantes osmóticos y estimulantes).” Acta Gastroenterológica Latinoamericana 46.3 (2016): 192-200.
  • Errasti, María Eugenia. Estudio de posibles aplicaciones farmacológicas de extractos de especies de bromeliáceas y su comparación con bromelina. Diss. Universidad Nacional de La Plata, 2013.
  • Kaur, Lovedeep, and Mike Boland. “Influence of kiwifruit on protein digestion.” Advances in food and nutrition research. Vol. 68. Academic Press, 2013. 149-167.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.