Hvad er emaljehypoplasi, og hvordan behandles det?

Emaljehypoplasi er en ændring i udviklingen af vævet, der dækker og beskytter tænderne. Her fortæller vi dig, hvordan det manifesterer sig, dets komplikationer, årsagerne og behandlingsmulighederne.
Hvad er emaljehypoplasi, og hvordan behandles det?

Sidste ændring: 02 september, 2021

Emaljehypoplasi er svækkelsen af dette vigtige væv på tænderne. Denne ændring i tændernes beskyttende lag kan forårsage mange problemer for dem, der lider af det.

Tandemalje er det mest overfladiske og ydre væv på tænderne og består hovedsagelig af mineraler. Den består af en gruppe calciumkrystaller ved navn hydroxyapatit, som er det hårdeste og mest modstandsdygtige materiale i kroppen. Dens vigtigste funktion er at dække og beskytte tænderne.

Hvis denne struktur er utilstrækkelig eller svækket, ser du muligvis på emaljehypoplasi. I denne artikel fortæller vi dig, hvad denne ændring i tænderne er, hvorfor den opstår, og hvilke komplikationer den kan forårsage. Vi fortæller dig også, hvad du kan gøre, hvis du lider af denne tilstand.

Hvad er emaljehypoplasi?

Emaljehypoplasi er en tilstand i dette tandvæv, der har at gøre med forkert udvikling. Generelt forekommer det, når der dannes en tand.

Resultatet er et tandelement med et emaljeunderskud eller med lav vævskvalitet. Nogle gange er manifestationerne af denne tilstand næppe mærkbare og næsten ikke synlige.

Men på andre tidspunkter er de meget tydelige. De kan ses som hvide pletter eller prikker, striber, buler, riller eller forringelse af tændernes form og struktur. Overfladen ser grov ud, og de misdannelser, vi har nævnt ovenstående, synes brune eller gule. I de mest alvorlige tilfælde er der et totalt fravær af emalje, og tænderne er mindre og deforme.

Som vi allerede har nævnt, er emalje ansvarligt for at dække og beskytte tænderne. Når dette væv er utilstrækkeligt eller beskadiget, kan de inderste og mindre hårde lag af tanden blive eksponeret.

Dette fører til nogle af følgende komplikationer:

Årsager og relaterede tilstande

Det er ofte svært at afgøre årsagen til emaljehypoplasi. Som vi allerede har fortalt dig, opstår problemet under tandens vækst og dannelse, men det bliver tydeligt senere, når tanden ses i munden.

Det skyldes normalt forhold eller situationer, der favoriserer dets forekomst, og som opstår under graviditet eller i barndommen. Nedenstående beskriver vi nogle af de omstændigheder, der giver emaljehypoplasi.

Problemer under graviditet

Vores tænder begynder at dannes allerede, når vi er i vores mors mave. Calciummineraler afsættes og danner således, hvad der vil være kronen på de fremtidige tænder.

Enhver faktor, der påvirker graviditeten, kan have konsekvenser for emaljens udvikling ved at stoppe eller bremse dens dannelse. Således kan en sygdom, høj feber, infektion under graviditet, indtagelse af visse medikamenter, stofafhængighed eller ernæringsmæssige mangler forårsage emaljehypoplasi hos den udviklende baby.

En læge, der forklarer noget om medicin til en gravid patient

Problemer i den tidlige barndom

Ligesom i livmoderen dannes tænderne stadig i de første år af en persons liv. Enhver skadelig hændelse, der sker i denne periode, kan påvirke cellerne, der udvikler emaljen, og forårsage hypoplasi.

Skadelige situationer, der kan forekomme i barndommen, inkluderer for tidlig fødsel, lav fødselsvægt, underernæring, vitaminmangel, infektioner, systemiske sygdomme, brug af visse lægemidler og meget høj feber.

Traume i barndommen er en meget hyppig årsag til emaljehypoplasi. Generelt er det, der sker, at slaget påvirker babyens tand og forårsager skade på den permanente tand nedenunder gennem dens rod.

Genetik

Der er arvelige genetiske mønstre, der påvirker dannelsen af tænderne i munden. Nogle defekter opstår i et lille område af en enkelt tand. Der kan dog være mere alvorlige tilfælde, der kan involvere flere tandelementer.

Emaljehypoplasi af genetisk oprindelse er ofte en yderligere manifestation af et komplekst syndrom med andre yderligere tegn i resten af kroppen.

Andre erhvervede årsager til emaljehypoplasi

Emaljetab og slid kan også være resultatet af virkningen af eksterne faktorer på tandoverflader. Dette nedsætter kvaliteten og tykkelsen af vævet og eksponerer de blødere, dybere lag.

Og selvom det ikke er en udviklingsdefekt, som hypoplasi i sig selv, producerer det de samme ændringer, der kendetegner denne tilstand.

Dette er nogle af de tilknyttede situationer:

 • Dental erosion: Eksponering af tandoverfladen for sure fødevarer, eddike, læskedrikke og citrusfrugter ødelægger emaljen. Sure opstød kan også forårsage dette problem.
 • Bruxisme: Tandskæren slider tænderne og eksponerer de inderste lag.
 • Traume: Slag i munden kan producere små læsioner, såsom revner i emaljen.
 • Meget traumatisk hygiejnepraksis: Tandbørstning med meget kraftige bevægelser, for stor kraft eller for hårde børster kan ofte nedbryde den beskyttende emalje.

Tilgængelige behandlinger for emaljehypoplasi

I øjeblikket er der flere behandlinger til emaljehypoplasi. Valget af tilgang afhænger af hvert klinisk tilfælde afhængigt af graden af involvering af tandelementet og patientens behov.

En tidligere evaluering og en grundig undersøgelse hos en tandlæge er nødvendig. Af de tilgængelige muligheder forklarer vi det mest almindelige nedenstående.

Tandblegning

Dette er en passende behandling, når emaljehypoplasi præsenterer sig i form af hvide pletter. Tandblegning udjævner nuancerne og opnår således en mere ensartet farve på alle tænderne.

Ved hjælp af specifikke kemiske stoffer, der påføres tandoverfladen, er det muligt at lysne tændernes farve. Behandlingen kan finde sted hos tandlægen, derhjemme under vejledning fra tandlægen eller ved at kombinere begge metoder.

Mikroafskrabning og harpiksfyldninger

Dette er en nyttig behandling, når emaljehypoplasi præsenterer sig i form af svær farvning. Det består af at polere det beskadigede område af tanden for at fjerne pletten fuldstændigt.

Derefter skal den professionelle fylde stedet med en komposit i samme farve som tandelementet. I nogle tilfælde kan en tandlæge udføre denne manøvre med roterende instrumenter, men nogle gange er det ikke nødvendigt, og kun saltsyre er nødvendigt.

Tandforsegling

Tandforsegling består af at placere et flydende harpiksholdigt materiale over rillerne eller pletterne, hvor emaljehypoplasi er til stede. Denne påfyldning hærder derefter ved hjælp af et specielt lys. Til sidst polerer tandlægen området for en pænere afslutning.

Generelt er det nyttigt, når ufuldkommenhederne er små og overfladiske. Dette beskytter tandelementet og reducerer tilbageholdelsen af bakteriel plak og risikoen for huller i området.

Fyldninger eller kroner

Din tandlæge kan overveje denne mulighed i meget alvorlige tilfælde, når det berørte område er meget stort. Fyldninger eller kroner kan dække meget synlige pletter, ru overflader og misdannede tænder.

Tandlægen placerer fyldninger på den forreste del af tanden. Disse består af porcelæn eller komposit.

Kroner dækker hele tanden som en hætte. I dette tilfælde skal tandlægen slibe tanden for at placere kronen på den. De kan bestå af porcelæn, metal, porcelæn eller zirconium.

Deres design tager hensyn til tandens farve, form og størrelse og tilpasser dem til hvert enkelt klinisk tilfælde.

En tandlæge, der viser fyldninger til en patient

Tandimplantater eller tandbroer

Der er sjældne og ekstreme tilfælde, hvor det er nødvendigt at ty til en protese som en løsning på emaljehypoplasi. Dette er de tilfælde, hvor forværringen er sådan, at der kun er lidt tand tilbage, og den bedste mulighed er at fjerne den og erstatte den med et kunstigt materiale.

Afhængigt af patientens muligheder og forhold kan et implantat eller en bro bruges til at genskabe den mistede tand.

Du kan være interesseret i: Tandbroer: Typer, fordele og ulemper

Anbefalinger til emaljepleje for at forhindre emaljehypoplasi

Emaljehypoplasi kan normalt ikke forhindres. Det er dog vigtigt at pleje dine tænder, når det kommer til at forhindre andre patologier, såsom huller, i at udvikle sig oven på denne defekt.

Som vi sagde ovenstående, dækker og beskytter emaljen det inderste væv i tænderne, og hvis det er beskadiget, kan det ikke regenere. Så her er nogle gode vaner, der giver dig mulighed for at tage sig af dette vigtige materiale:

 • Mad: Forbruget af meget sure, hårde fødevarer eller fødevarer med højt sukkerindhold bør reduceres. Det er vigtigt at reducere dit indtag af sodavand, eddike, cider og citrusfrugter.
 • Tandhygiejne: Børstning af tænder to gange om dagen med fluortandpasta er afgørende for at holde tænderne fri for bakteriel plak. Bevægelserne skal være blide og sørge for at nå alle sider af alle tænder. Brug af tandtråd og mundskyl er også nødvendigt.
 • Besøg tandlægen regelmæssigt: Tandlægebesøg hver sjette måned gør det muligt at opdage og behandle problemer i tide. Derudover beskytter tandrens og fluorbehandlinger emaljen.
 • Brug fluor: Fluor giver emaljen ekstra beskyttelse. Din tandlæge kan ordinere brugen af en receptpligtig tandpasta eller en speciel fluorskylning for at passe bedre på dine tænder.

Disse grundlæggende trin gør meget mere end blot at forberede emaljen på dine tænder. Derudover kan du undgå mange mundproblemer og passe på dit smil generelt.

Nu ved du, hvordan emaljehypoplasi ser ud. Så hvis du har mistanke om, at du eller nogen, du kender, har det, er den bedste idé straks at konsultere en tandlæge. Den professionelle vil være den, der hjælper med at løse dette problem.

Det kan interessere dig ...
Naturlige produkter til tandblegning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlige produkter til tandblegning

Der er naturlige produkter til tandblegning, som kan hjælpe med at gøre dit smil smukkere. Læs med for at lære om nogle glimrende eksempler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ancco Olaguivel, Nilver Renan. “Relación de la ingesta de amoxicilina con la hipoplasia de esmalte en niños de 7-10 años del hospital Rafael Ortiz Ravinez Juli–2016.” (2017).
 • Mendoza, Arrieta, Elena Yazzuri, and Edgar Mauricio Pérez Peláez. “El proceso de caries en niños y su relación con la hipomineralización e hipoplasia del esmalte.” Oral 17.53 (2017): 1333-1336.
 • Salazar, Juan Francisco Torres, and Daniel Rodríguez Ortega. “Signos dentales de la sífilis congénita.” Revista Asociación Dental Mexicana 74.6 (2017): 286-292.
 • Ramírez-Barrantes, Juan Carlos. “Rehabilitación estética mínimamente invasiva en diente anterior afectado por hipoplasia de esmalte: Reporte de caso clínico.” Odovtos International Journal of Dental Sciences 21.3 (2019): 17-31.
 • Carvalho, Sara Mayla Coriolano, and Maurício Yugo De Souza. “HIPOPLASIA DO ESMALTE DO DIAGNÓSTICO AOS PROTOCOLOS DE TRATAMENTO: REVISÃO DE LITERATURA.” Revista Ciências e Odontologia 5.1 (2021): 38-45.
 • Campos, Luis Fernando Rodríguez, Sonia Salazar Rodarte, and Hilda Ceballos Hernández. “Tratamiento estomatológico del paciente con síndrome nefrótico congénito e hipoplasia generalizada del esmalte. Informe de un caso.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 74.5 (2017): 261-268.
 • Ferreira, Ozania Alves, et al. “Hipoplasia dental relacionada a causas sistêmicas.” Revista de Odontologia Contemporânea 3.1 Supl 1 (2019): 34-34.
 • Espinoza Baque, María Estefanía. Tratamiento del desgaste del esmalte por Hipoplasia en dientes temporarios. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
 • Fonseca, Maria Luiza Bernardo, Driele Schneidereit Santana, and Jéssica Marielle Araújo Tavares. “HIPOPLASIA DE ESMALTE: avaliação clínica patológica da cavidade oral dos cães.” Psicologia e Saúde em debate 5.Suppl. 2 (2019): 98-98.
 • Rabelo, Guilherme Micheloto, and Luana Andrade Solis. “Anomalias dos esmalte dental: amelogênese imperfeita, hipoplasia do esmalte e fluorose.” (2018).
 • Poma Torres, Esthefania Mirella. Manejo y protocolo de atención de la hipoplasia en niños. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.