Tandbroer: Typer, fordele og ulemper

En tandbro er en fikseret protese, som giver en løsning, når der mangler en tand i munden. Hvordan sættes den fast? Hvad er dens fordele? I denne artikel vil vi fortælle dig alt om det.
Tandbroer: Typer, fordele og ulemper

Sidste ændring: 07 juli, 2021

Når man mangler en tand i munden, kan tandlægen anbefale at sætte tandbroer ind. Det er et alternativ, som giver personen mulighed for at gendanne den æstetik og funktion, som gik tabt ved tabet af tanden.

Men hvad består det af? Hvad er fordelene og ulemperne ved denne enhed?

Der er mange spørgsmål om tandbroer. I denne artikel vil vi forklare, hvad tandbroer er, de tilgængelige typer og de primære fordele.

Læs med!

Hvad er tandbroer?

Tandbroer er en type fikseret protese, som vi bruger til at erstatte en eller flere tænder, som ikke er til stede i munden. I særdeleshed indebærer det at dække området med den manglende tand med en kunstig krone, som sættes fast på de sunde tænder, som personen stadig har.

For at tandbroen bliver siddende på de omkringliggende tænder, bør de først blive beskåret. Det betyder, at tænderne skal files, så strukturen kan sættes ordentligt på. Det betyder derfor, at patienten ikke kan fjerne protesen, eftersom den skal sættes permanent fast i munden.

Med denne type behandling er patienten i stand til at gendanne funktioner, som de kan have mistet sammen med den ene eller flere tænder. Blandt dem finder vi æstetik, obstruktion, evnen til at tygge, ansigtsform, tale og udtale.

Generelt kan tandbroer laves af de følgende materialer:

 • Metal.
 • Harpiks.
 • Keramik.
 • Porcelæn.
 • Keramisk optimeret harpiks.
Tandlæge laver tandbroer

Måske denne artikel også vil interessere dig: Tre hjemmemiddel løsninger mod skærring af tænderne

Hvordan laver man tandbroer?

Efter tandlægen har udført diagnosen og har besluttet, i overenskomst med patienten, at løse fraværet af tænderne ved at sætte en tandbro på, er dette trinene, som de skal følge for at gøre det:

 • Beskæring af de resterende tænder: Under bedøvelse vil tandlægen file de omkringliggende tænder. Disse tænder kaldes derefter bropiller, eftersom de støtter broen.
 • Lave et aftryk: Tandlægen vil lave aftryk af munden, som kan sendes til laboratoriet, hvor specialister vil lave broen.
 • Foreløbig harpiks: Afhængig af diagnosemodellen vil foreløbige kroner laves til at sætte over de filede bropiller i den tid, det tager at lave broen. Dermed bliver æstetikken og tilstanden for de resterende tænder bevaret.
 • Metaltest: Her bliver den metalliske struktur i broen testet. Tandlægen tester, om den er blevet tilpasset ordentligt, eller om den bliver nødt til at blive rettet på.
 • Farvetest: Tandlægen tager prøver af patientens farve og sender den til laboratoriet igen.
 • Brotest: Tandlægen tester derefter broen i sin helhed og laver de nødvendige tilpasninger. De sender derefter broen til laboratoriet en sidste gang for at færdiggøre og pudse den.
 • Fastsætning af broen: Tandlægen dækker de filede bropiller med noget særligt lim og sætter derefter broen fast.
 • Efterfølgende tjek: Efter en periode med anvendelse vil tandlægen planlægge et besøg for at tjekke, at alt er, som det skal være.

Hvilke typer af tandbroer findes der?

Der er forskellige typer af tandbroer. De primære er de mere traditionelle typer, svævebro, Maryland og dem, der støttes af implantater. Valget af type afhænger af det specifikke tilfælde. Tandlægen vil være i stand til at vejlede processen ifølge behovene for hver enkelt person.

Traditionelle tandbroer

Den traditionelle tandbro er den, der bliver brugt, når der er naturlige tænder på hver side af den manglende tand. Hullet fyldes dermed af en eller flere kunstige tænder, der holder kronerne, som limes fast til bropiller på begge sider.

Den bedste løsning for distribution og for støtte under tygning er at have bropiller på begge sider. Af den grund er det gængs at få disse lavet bagerst i munden.

Svævebro

Svævebroen minder om den traditionelle bro med den eneste forskel, at den kun har én bropille at sidde fast i.

I disse tilfælde vil proceduren dermed kun kræve en naturlig tand, som sidder ved siden af det tomme hul.

Tandlægen skal file den udvalgte tand til en bropille. De vil derefter lime kronen sammen med broen fast på den, hvilket efterfølgende vil give den kunstige tand eller tænder mulighed for at dække det tomme hul. Der bør være mindre modstand, når der kun er én bropille.

Nogle gange kan tænderne knække eller falde helt ud på grund af en bjælkelignende struktur, som bliver dannet, når personen tygger.

Maryland bro

Maryland tandbroer bruger to naturlige tænder som bropiller, en på hver side af det tomme hul. Forskellen på disse sammenlignet med de traditionelle er, at de ikke bruger kroner over bropillerne, men nogle sidefinner, der laves af metal eller porcelæn, som ætses fast til de omkringliggende tænder.

For at kunne gøre det er det essentielt at have en naturlig tand på begge sider af hullet. I dette tilfælde vil tandlægen ikke være nødt til at file tanden så meget, hvilket gør det til den mest konservative metode.

Uanset hvad kan denne type bro kun bruges til områder, som ikke er udsat for høj belastning, eftersom de ikke kan modstå det.

Ekstensionsbroer

Som navnet antyder, bruger disse broer implantater i stedet for kroner over de filede tænder. For at kunne sætte implantaterne i, som senere skal støtte broen, skal patienten gennemgå en operation.

Generelt er der to adskilte operationer: En til at sætte impantatet fast og en til at sætte broen fast. Denne proces kan tage flere måneder at færdiggøre.

Mængden og placeringen af implantaterne vil variere afhængig af det specifikke tilfælde. For eksempel kan din tandlæge sætte dit implantat i midten af hullet, hvor der sættes en for hver manglende tand eller en i hver ende af hullet.

Denne type tandbro er den mest stabile og kan bedst støtte en tung belastning. Det er også som regel den mest behagelige for personen, og det er den eneste, som forhindrer genabsorbering af knogler i det tomme hul.

Fordelene ved tandbroer

Det har mange æstetiske og sundhedsmæssige fordele at få en tandbro.

Når processen er gennemført, kan personen vende tilbage til at spise og tygge normalt. Derudover vil deres udtale blive forbedret, eftersom de ikke længere vil have huller, som kan forårsage ufrivillige lyde, stavelser og andre sproglige vaner.

Fra et æstetisk synspunkt kan det hjælpe på din selvtillid og selvværd at have alle dine tænder i munden. Det forhindrer mobning og forbedrer det fysiske udseende ved at bevare ansigtets form. Ligeledes har de andre tænder mindre sandsynlighed for at flytte sig og ændre position, hvis man fylder det tomme hul fra den manglende tand ud.

Prisen for en tandbro er en af de mest bemærkelsesværdige fordele. De er holdbare og er meget mere økonomiske sammenlignet med implantater.

Kvinde ved tandlæge for at få sat tandbroer fast

Vi anbefaler, at du også læser: 10 fødevarer, der kan blege dine tænder naturligt

Ulemperne ved tandbroer

Før du vælger at få lavet tandbroer som en løsning på manglende tænder, er det essentielt, at du ved noget om ulemperne ved denne metode.

Nedenstående vil vi nævne nogle få:

 • Slid på bropiller: Den primære ulempe ved denne type protese er det faktum, at det er nødvendigt at file de sunde tænder. Slid på disse tænder øger risikoen for at lide af andre skader i processen, og i bestemte tilfælde er patienten nødt til at få lavet en rodbehandling. På den anden side skal disse stykker altid dækkes med en krone på grund af ændringen i formen.
 • Æstetik: Hvis man laver denne proces med metal, kan det misfarve tanden.
 • Risiko for lækage: Hullet mellem bropillen og kronen kan nogle gange forårsage huller i tænderne under kronen.
 • Risiko for bevægelse: Bropillerne kan flytte sig, især hvis de eksponeres for en stor belastning, når man tygger. Specialister anbefaler ikke at bruge dem på patienter, som har skadelige vaner såsom bruksisme (at skære tænder) eller at bide i ting såsom negle.
 • Knogle genabsorbering: Eftersom knoglerne, hvor der ikke er nogen tænder, ikke bliver stimuleret, vil kroppen genabsorbere dem.
 • Holdbarhed: Tandbroer holder som regel i flere år i munden, men når de sammenlignes med implantater, holder de ikke så længe.
 • Risiko for tandkødsbetændelse: Bakterier kan ophobe sig i mellemrummet mellem broen og tandkødet, hvilket forårsager betændelse i det sidstnævnte.

Tal med din tandlæge for at få mere information

Tandbroer kan være en god løsning til at erstatte de tænder, som mangler i munden. Før man vælger denne metode, er det dog vigtigt at tale med en tandlæge.

Tandlægen vil kunne hjælpe med at gøre rede for eventuelle tvivl om materialer, typer, design og strukturer. De vil også evaluere mulige ulemper. Hav det i baghovedet!

[featured-post url=”https://bedrelivsstil.dk/naturlige-produkter-til-tandblegning/”


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Carrillo Mendoza, Daniel Israel. Diagnóstico, pronóstico y plan de tratamiento de un puente fijo. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2016.
 • Valenzuela Reyes, Adriana Janeth. Puente Maryland en el sector anterior. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2016.
 • Huang, Wan-Ting, and Han-Yi Cheng. “Finite Element Analysis of Stress in Dental Bridge with Implant.” Journal of Biomaterials and Tissue Engineering 10.6 (2020): 743-748.
 • Urías Johnson, Eddy José. Evaluación de la profundidad de filtración in vitro en la interfase entre tejido dental y los materiales de obturación y cementación temporal,(utilizados en la Facultad de Odontología de la Universidad de San Carlos de Guatemala), sometidos al proceso de termociclaje para simular las condiciones del ambiente bucal. Diss. Universidad de San Carlos de Guatemala, 2019.
 • Bustillos Díaz, Natalí Dayana. Relevancia del cemento en la estabilidad del color en restauraciones vitro cerámicas. Reporte de caso. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
 • Maldonado Pineda, María Belén. Retratamiento endodóntico en diente con filtración por inadecuada adapatación prótesica. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad de Piloto de Odontología, 2016.
 • Village, Cheadle. “Dental Bridge Treatment Cheadle| Cosmetic Bridge| Cheadle Dental Practice.” (2017).
 • Alharby, Amal, et al. “Parafunctional behaviors and its effect on dental bridges.” Journal of clinical medicine research 10.2 (2018): 73.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.