Berigede fødevarer - hvad er det?

De fleste produkter er berigede i disse dage, fra mejeriprodukter til nudler og endda produkter til personlig hygiejne. Hvis du læser etiketterne, kan du se, hvordan de fleste af dem er blevet tilsat vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, der angiveligt gør dem "sundere." Er det sandt?
Berigede fødevarer - hvad er det?
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvis du læser fødevareetiketterne, når du er på indkøb, ser du ofte, at fødevarerne er blevet beriget. OK, men hvad betyder det nøjagtigt? Hvad vil det sige at berige fødevarer? Og er berigede fødevarer virkelig gode for dit helbred i modsætning til at købe dem, der ikke er?

Fra mejeriprodukter og nudler til personlige hygiejneprodukter findes der mange, der er blevet tilsat vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, der gør dem “sundere”. I denne artikel fortæller vi dig, hvad berigede fødevarer er.

Hvad er berigede fødevarer helt nøjagtigt?

Kvinde læser etikette om berigede fødevarer i supermarked

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har offentliggjort retningslinjer for fødevareberigelse med mikronæringsstoffer. Dette er retningslinjer for ernæring fra et folkesundhedsmæssigt perspektiv, hovedsageligt for at give en praktisk guide til ledere af ernæringsrelaterede folkesundhedsprogrammer.

Imidlertid bør det også være nyttigt for alle dem, der arbejder for at kontrollere mikronæringsindholds underernæring, herunder fødevareindustrien, såvel som enhver, der har brug for at implementere, overvåge og evaluere berigelsesmetoder.

I henhold til lovgivningen skal berigede fødevare indikere, at det er tilfældet på fødevaremærkningen.

En anden type berigede fødevarer er dem, som er blevet tilføjet et eller flere naturlige stoffer. Det kan være, fordi den oprindelige mængde af et næringsstof var minimal til at begynde med, eller fordi det forsvinder under forarbejdning.

Det er en almindelig praksis at tilføje større mængder mikronæringsstoffer end dem, der er indeholdt i den originale fødevare. For eksempel indeholder mælk D-vitamin, skønt i begrænset mængde. Så mælken beriges derefter med dette vitamin, mens den forarbejdes.

Hvede er et andet eksempel, da det mister en stor del af sine vitaminer under forarbejdningen. Fødevareindustrien bruger ofte denne praksis til at kompensere for mistede næringsstoffer.

Gå ikke glip af: Vitaminer og mineraler som bekæmper depression

Hvorfor er det nødvendigt med berigede fødevarer?

Fødevarer i cirkel om bogstavet I

Den største fordel ved berigelse af fødevarer sammenlignet med andre metoder, der kan øge mikronæringsindholdet i kosten, er, at det ikke kræver, at folk ændrer deres spisevaner.

Berigelse af fødevarer hjælper med at øge indtagelsen af ​​mikronæringsstoffer, så befolkningen ikke behøver at ændre deres normale kost. Dette kommer alle dele  af befolkningen til gode, især dem, der bor i områder med begrænsede ressourcer.

Eksempler på vigtigheden af ​​berigede fødevarer

Faldet i jodmangel i flere lande er den første succeshistorie med fødevareberigelse. Jod er nødvendigt for dannelse af skjoldbruskkirtelhormoner. Disse er ansvarlige for at regulere vækst- og metaboliske processer.

Denne form for mangel resulterer i intellektuelle handicap og medfødt hyperthyreoidisme hos spædbørn og børn eller struma hos voksne. Jod findes normalt i spiselige havdyr, såsom fisk, skaldyr og tang. Så mennesker, der bor i nærheden af ​​havet, har sjældent et jodmangelproblem.

De første eksempler på et effektivt jodprogram fandt sted i Schweiz og i delstaten Michigan i USA.

Læs også: 7 drikke med jod til din skjoldbruskkirtel

Folsyre- og neuralrørsdefekter

I begyndelsen af ​​70’erne var det mulige forhold mellem ernæring og forekomsten af ​​neuralrørsdefekter allerede tydeligt. Dette er en type defekt, der påvirker den rette udvikling af et fosters hjerne, rygmarv og rygsøjle.

I midten af ​​1970’erne var dette forhold mellem folsyre og medfødte defekter allerede grundlaget for de første kliniske studier. De demonstrerede, at folinsyretilskud er en effektiv måde at reducere forekomsten af ​​neuralrørsdefekter.

Afslutningsvist anbefaler vi, at en ernæringsfysiolog overvåger det regelmæssige indtag af berigede fødevarer, for at undgå overdrevent madindtag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Allen, L. H., De Benoist, B., Dary, O., & Hurrell, R. (2017). Guías para la fortificación de alimentos con micronutrientes.
  • Smithells RW, Sheppard S, Schorah CJ. Vitamin deficiencies and neural tube defects. Arch Dis Child. 1976 Dec;51(12):944-50. PubMed PMID: 1015847; PubMed Central PMCID: PMC1546171.
  • Zimmermann MB. Research on iodine deficiency and goiter in the 19th and early  20th centuries. J Nutr. 2008 Nov;138(11):2060-3. PubMed PMID: 18936198.
  • Czeizel, A.E., et al., Prevention of neural-tube defects with periconceptional folic acid, methylfolate, or multivitamins? Ann Nutr Metab, 2011. 58(4): p. 263-71.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.