Hvad er en gastrointestinal fistel, og hvad forårsager den?

Gastrointestinale fistler manifesterer sig med symptomer såsom diarré, kvalme, blødning fra endetarmen og endda feber og uudholdelige mavesmerter. Prognosen er yderst forskelligartet. 
Hvad er en gastrointestinal fistel, og hvad forårsager den?
Samuel Antonio Sánchez Amador

Skrevet og kontrolleret af biolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Sidste ændring: 29 juni, 2023

En fistel opstår, når der skabes en forbindelse mellem et organ og en anden struktur, og det er som regel sekundært ved en skadeEn gastrointestinal fistel er meget almindelig hos patienter med Crohns sygdom, da op til 35% af dem udvikler mindst én på et eller andet tidspunkt i deres liv.

På den anden side er denne type helbredsproblem også typisk hos patienter, der har været igennem mavekirurgi. Ifølge studier opstår 85% af alle fistler som en bivirkning ved disse praksisser. Hvis du ønsker at vide alt om dette problem, og hvordan du kan håndtere en gastrointestinal fistel, så er du kommet til det helt rette sted!

Typer af gastrointestinale fistler

Videnskabelige studier klassificerer fistler i henhold til det sted, de opstår. De kan være eksterne eller interne. Interne fistler kommunikerer to organer med hinanden, mens eksterne fistler kommunikerer direkte eller indirekte med kroppens overflade. 

Ydermere kan de også være simple eller komplicerede afhængigt af antallet af forbindelser, de genererer.

Baseret på det sted, de opstår, er der fire forskellige typer af gastriske fistler:

  • Øsofageale, gastriske og duodenale
  • Tyndtarmen
  • Tyktarmen
  • Enhver af ovenstående, der er drænet gennem en vægdefekt større end 20 kvadratcentimeter

Den sidste term er værd at bemærke. Fistler er åbninger, der tillader væske, som er tilstede i mavetarmkanalen, at slippe ud. Baseret på denne parameter kan en fistel have lav gennemstrømning (dræner mindre end 500 milliliter om dagen) eller have høj gennemstrømning (dræner mere end 500 milliliter om dagen).

Enhver sektion i det menneskelige fordøjelsessystem kan skabe en fistel. 

Lær mere: Ni sunde vaner til at undgå fordøjelsesproblemer

Hvad er symptomerne på en gastrointestinal fistel?

Portalen Drugs.com anfører nogle af de mest almindelige symptomer på tilstedeværelsen af en gastrointestinal fistel hos patienter. Blandt dem finder vi følgende:

Med en intern fistel kan patienten også opleve blødning fra endetarmen, infektion i blodstrømmen, fejlabsorption af næringsstoffer, dehydrering og en forværring af underliggende helbredsproblemer. På den anden side genererer nogle ikke symptomer. Det hele afhænger af de ovenstående parametre og personens helbredstilstand. 

Mulige komplikationer

Hvis patienten lider af slem blødning fra endetarmen, ukontrolleret opkast og diarré eller en forstørret mave, er patienten nødt til at søge lægehjælp meget hurtigt. Nogle fistler kan være livstruende, hvis de er associeret med en bakteriel infektion i de omliggende væv. 

På trods af fremskridtene inden for medicin viser forskningskilder, at 25-50% af patienter med en enteokutan fistel før eller senere dør. Denne data er dog ikke helt retfærdig, da vi som regel refererer til folk, der allerede befinder sig i en dårlig helbredstilstand.

Primære årsager til at få en gastrointestinal fistel

Medicinske studier udforsker de primære årsager til at udvikle en gastrointestinal fistel. Vi vil kortfattet fortælle dig om deres fund i de følgende sektioner.

Kirurgiske procedurer

Som vi har nævnt ovenstående, er 75-85% af gastrointestinale fistler resultatet af en komplikation efter en maveoperation. Det er svært at lave et specifikt tal over det, da det afhænger af mange faktorer. Alle forfattere er dog enige om den samme ting: Mere end halvdelen af fistlerne opstår i den postoperative periode. 

Divertikler

Forekomsten af divertikler, der påvirker tyktarmen i alvorlig grad, kan også udløse fremkomsten af fistler. Disse er lokaliseret som forbindelser med organer i maven (for eksempel blæren).

Crohns sygdom

Crohns sygdom forårsager længerevarende, kronisk inflammation i visse områder af fordøjelseskanalen. Dette fører til mavesmerter, feber, udmattelse, forstoppelse og blodig afføring. Specifikt udvikler op til 35% af folk med denne patologi fistler.

Ondartede processer

Forekomsten af kræfttumorer i tarmen og de omliggende organer fremmer fistel-processer. Radial udvidelse af en masse i slimen i fordøjelseskanalen og en destruktion af det normale væv fremmer denne forbindelse.

Hvordan kan en gastrointestinal fistel blive diagnosticeret?

National Library of Medicine of the United States oplister nogle af de mest effektive diagnostiske metoder til at opdage en gastronintestinal fistel. Disse inkluderer følgende:

  • Kikkertundersøgelse af spiserøret: En række røntgenbilleder tages for at vurdere tilstanden af spiserøret, maven og tyndtarmen. Der laves en direkte søgen efter fistlen.
  • Barium enema: En speciel røntgen af tyktarmen, der inkluderer tyktarmen og endetarmen.
  • CT-scanning: Dette redskab bruges til at søge efter fistlen i maven mellem tarmens snoninger eller områder, hvor der tidligere har været infektioner.
  • Fistulogram: Bruger en form for røntgen i realtid, der kaldes fluoroskopi, og kontrastmateriale (bariumbaseret) for at generere billeder af en abdominal passage i kroppen.

Selvom alle diagnostiske metoder er valide, er fistulogrammet den teknik, der giver den mest relevante, medicinske information. Takket være fistulogrammet kan læger undersøge læsionens tilstand og udbredelse foruden at opdage fistlen i sig selv.

Mand, der bliver undersøgt

Tilgængelig behandling

Der er to typer af behandling: Konservativ og kirurgisk. I det første tilfælde ordinerer læger som regel antibiotika for at forebygge udviklingen af alvorlige bakterielle infektioner. Hvis fistlen er resultatet af Crohns sygdom, er patienten nødt til at tage immunsuppressive stoffer.

Andre konservative tilgange inkluderer brugen af fibrinlim for at lukke fistlen på en minimalt invasiv måde samt intravenøs ernæring af patienterne, mens den heler. Succesraten ved denne tilgang er meget høj, så det resulterer som regel i kirurgisk bortskæring af det påvirkede område.

Du ønsker måske at vide mere om: Sådan lever du med Crohns sygdom: Tre tips

Gastrointestinal fistel: En komplikation af et underliggende problem

Afslutningsvis er en gastrointestinal fistel en svær, klinisk enhed at tilgå. Dette problem opstår som regel som et biprodukt af en tidligere komplikation – enten kirurgi eller længerevarende tarmsygdom.

Derfor afhænger prognosen af det primære helbredsproblem og patientens personlige situation. Livskvaliteten er yderst påvirket og interfererer med den grundlæggende behandling, patienten får.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.