Hvad er en graviditetspude? Anvendelse og fordele

En særlig pude til gravide kvinder minimerer ubehaget som følge af de fysiske forandringer, der sker under graviditeten. Ud over at sove behageligt bidrager du til dit barns velbefindende.
Hvad er en graviditetspude? Anvendelse og fordele

Sidste ændring: 25 august, 2022

Efterhånden som graviditeten skrider frem, og der sker kropsforandringer, øges også generne om natten, som forstyrrer søvnen. En graviditetspude kan være en god løsning til at hjælpe dig med at falde i søvn.

Det er almindeligt for kvinder at føle fysisk ubehag, når de er gravide, især i det sidste trimester. Disse specielle puder, der er fremstillet til gravide, kan hjælpe med at lindre dit ubehag.

Når du sover uden så mange ubehageligheder, kan du også vågne op i bedre humør og uden smerter og ømhed. Så hvad er disse mirakelpuder? Hvad er de lavet af? Vi fortæller dig alt om dem i denne artikel!

Hvad er en graviditetspude, og hvad er dens egenskaber?

En graviditetspude er tilbehør, der er designet til at hjælpe vordende mødre med at hvile komfortabelt. Desuden øger brugen af graviditetspuder barnets velbefindende.

Forskning offentliggjort af The Journal of Physiology forsikrer, at variabiliteten i fosterets hjertefrekvens påvirkes af moderens stilling. Ifølge denne påstand er den stilling, som moderen indtager, meget vigtig, og konventionelle puder er nogle gange ikke nok.

I stedet fremmer graviditetspuder ergonomiske stillinger, der minimerer smerter i ryg, nakke, ben, bækken og hofter. Sådanne lidelser vanskeliggør det at falde i søvn og fører til søvnløshed, kramper, træthed og vægtøgning.

Graviditetspuder varierer i længde, så du kan vælge efter din højde. Hvad angår sammensætningen, er de fyldt med bomuld, fjer eller skum. De er ret fleksible og går ikke let i stykker.

Typer af graviditetspuder

Der findes lange og lige graviditetspuder, men afhængigt af dine behov kan du finde mere end én type. Her er de.

Gravid kvinde sover

Hvile under graviditeten er vigtigt. Mange mødre lider af søvnløshed og kan ikke finde en behagelig sovestilling.

Graviditetspude: Kiler

Betegnelsen afslører pudens udseende. Det er en lille kile lavet af skum.

Disse puder kræver en traditionel pude som supplement, til at lægge hovedet eller ryggen på, når du ligger eller sidder ned. De opfattes ofte som “hårde”, da de er skabt til at lindre smerter i lænden, benene og anklerne.

To-i-en graviditetspude

Disse er også kendt som “barselspuder”. De er ideelle til at støtte hoved, ryg og mave, når man sover på siden. Strukturen består af to puder, der er forbundet med velcro.

Pølse

Denne pude består i det væsentlige af en blød pølse, som kvinden omfavner for at tilpasse sig maven.

Halvmåne

I teorien er disse puder fremstillet for at lette barnets stilling og moderens komfort under amning. Under graviditeten fungerer de imidlertid som et supplement til moderens hvile.

Alfabetpuder

Disse puder, der har forskellige størrelser og ligner bogstaver, er blandt de mest populære blandt de kommende mødre:

  • Type C: Disse er ca. halvanden meter lange. Med dem sover du på siden og støtter dine hofter, din mave og din ryg. Du kan også lægge den mellem dine ben. De anbefales til at lindre bækkenspændinger og væskeophobning i anklerne.
  • Type J: Hvis du sover i en medium seng, er dette en god mulighed. Den er velegnet til at hvile dit hoved og dine ben.
  • Type L: Denne er beregnet til kvinder, der sover på siden.
  • Type U: Denne type tilpasser sig kroppens krumning. De, der sover på ryggen, finder fuldstændig støtte med denne model. Desuden giver de dig mulighed for at hæve knæ og hofter, hvilket mindsker stivhed i leddene.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hypertension under graviditet: Alt, hvad du behøver at vide

Fordelene ved en graviditetspude

Selv om det ikke er let at finde en behagelig stilling i sidste trimester, hjælper disse puder sårbare områder og tilpasser sig enhver gravid kvindes krops.

De er et meget kompakt produkt. De fylder ikke så meget i sengen, eller når de skal opbevares. Lad os tage et kig på nogle andre fordele.

1. De hjælper dig med at sove

I begyndelsen af graviditeten stiger progesteronniveauet, og stofskiftet accelereres. Situationen kan føre til træthed og døsighed ifølge en artikel fra Mayo Clinic.

Den største fordel ved disse puder er forbundet med hvile. Hvis du har en graviditetspude og placerer den korrekt, reducerer du bevægelser i sengen. Og når du slapper af, falder du bedre i søvn.

2. En graviditetspude hjælper med at lindre lændesmerter

Lændesmerter dominerer blandt de hyppige klager hos gravide kvinder ifølge Revista Clínica de la Escuela de Medicina UCR-HSJD (Klinisk tidsskrift fra UCR-HSJD’s medicinske fakultet). I teksten hævdes det, at tilstanden svarer til den hormonelle, fysiologiske og fysiske forandring i forbindelse med undfangelsen.

Med disse puder vil moderen måske sætte en stopper for denne og andre smerter eller reducere dem takket være produktets anatomiske særpræg.

3. De fremmer en sund blodgennemstrømning

Blodcirkulationen hos gravide kvinder kan blive påvirket, især af den vægt, de bærer. Det hjælper at hvile med benene hævet og at ligge på venstre side.

I denne henseende fremhæver en undersøgelse offentliggjort af National Library of Medicine i USA, at nogle fagfolk beder graivde om at sove på venstre side for at forbedre blodgennemstrømningen mellem hjertet, livmoderen, fosteret og nyrerne.

De tilføjer, at denne stilling eliminerer presset på leveren. En graviditetspude er nyttig i denne opgave.

4. Graviditetspuder giver støtte, når der ammes

Investeringen strækker sig til efter fødslen. Ligesom du brugte den til at hvile, er pudernes ergonomi nyttig ved amning. Udnyt den til at give dit barn mad uden kramper i dine arme eller skuldre.

5. De hjælper med at lindre trykket på maven

Hvis du har fået kejsersnit, er det sandsynligt, at din mave i ugerne efter fortsat vil være øm. Hvis du bruger puden til at ligge ned eller holde barnet, forebygger du ubehag og mindsker trykket på maven.

6. De er allergivenlige

Materialerne er designet til at gavne både mor og barn. Da de er åndbare og hypoallergene, er der ingen risiko for allergier eller hududslæt.

Ud over bomuld, skum og fjer fås disse puder også i polyesterfibre og polystyrenperler. De kan også være fremstillet af latex eller gel på grund af disse materialers konsistens og deres evne til at modstå husstøvmider.

Kvinde sover med en graviditetspude

Korrekt brug af disse puder kan resultere i mindre smerter og mere behagelig søvn.

7. Rengøringen er enkel

Det er meget enkelt at vaske graviditetspuder: De kan næsten alle sammen komme i vaskemaskinen. Nogle giver dig mulighed for at fjerne foringen. Tjek under alle omstændigheder producentens anvisninger.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 6 stillinger til at blive gravid

Tips til brug af en graviditetspude

Så længe du bruger puden korrekt, får du den hvile, du ønsker. Vær opmærksom på følgende tips for at forbedre din oplevelse:

  • Den går ned under maven: Ved at placere den under maven afbalancerer du vægten og overbelaster ikke lårene og knæene.
  • Tilgodeser din nakke: Prøv at holde rygsøjlen så lige som muligt.
  • Fold benene om puden: Hvis du lægger puden mellem dine ben, mindsker du presset på din lænd.
  • Løft dine knæ: Disse led lider meget under vægten i slutningen af graviditeten. Løft dine knæ for at fremme væskecirkulationen og undgå væskeophobning.
  • Støt din ryg: Hvis du har god støtte til ryggen, vil der ikke ske nogen holdningsændringer i løbet af natten, og du vil ikke afbryde din søvn.

Sådan vælger du den rigtige graviditetspude

For at købe den rigtige graviditetspude skal du tjekke faktorer som f.eks. materiale, størrelse, holdbarhed, rengøringsanvisninger, komfort og fleksibilitet.

Når du vælger en sådan pude, er det også vigtigt, at du tager hensyn til den måde, du er vant til at sove på, og din fysiske kropsbygning. På den måde kan du få mest muligt ud af den.

Det kan interessere dig ...
5 måder til at øge indtagelsen af folinsyre under graviditet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 måder til at øge indtagelsen af folinsyre under graviditet

Indtagelsen af folinsyre under graviditet er ekstremt vigtigt for den rette udvikling af dit barn. Læs, hvordan du øger indtagelsen her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.