Hvad er havrerod, og hvordan kan man inkludere det i kosten?

Havrerod er en rodlignende knold med gavnlige sundhedsmæssige egenskaber. Find ud af alt om disse fordele her i artiklen.
Hvad er havrerod, og hvordan kan man inkludere det i kosten?

Sidste ændring: 20 marts, 2023

Havrerod, hvis videnskabelige navn er Tragopogon porrifolius, er en knold, der dyrkes mellem marts og maj, hovedsagelig i Middelhavsområdet. Den kan være hvid eller sort og har en kegleform, der kan være mellem 15 og 31 cm lang og 2 til 3 cm bred.

Det er en grøntsag med et udseende, der ligner majroer eller kassava, og som bruges til tilberedning af gryderetter, puréer og supper. Og selv om den ikke er så populær som andre rodfrugter, er den værdsat for sine sundhedsmæssige fordele, især når den indgår i en afbalanceret og varieret kost. Vil du vide mere om den? Læs videre!

Havrerods ernæringsmæssige egenskaber

Fra et ernæringsmæssigt synspunkt er det værd at bemærke havrerods lave energiindhold med kun 82 kalorier pr. 100 gram af produktet.

En artikel udgivet i FoodPrint beskriver, at roden har anstændige mængder af fibre, C-vitamin, B-6-vitamin, folinsyre, kalium, mangan, calcium og jern.

Desuden anslås den at levere 18,6 gram kulhydrater – mest af den komplekse type – plus 3 gram fibre og 3 gram protein.

Mulige fordele ved havrerod

Havrerod

Det har flere sundhedsmæssige fordele at inkludere havrerod regelmæssigt i kosten.

En af de vigtigste sundhedsmæssige fordele ved havrerod er, at den fungerer som en præbiotisk fødevare. På den måde, og som det fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i Archives of Public Health, bidrager den til at forbedre sammensætningen af tarmmikrobiotaen og i øvrigt til at forebygge fedme.

Der er naturligvis også andre fordele. Lad os se på dem. Indtagelse af havrerod bør indgå i en varieret og afbalanceret kost.

Forbedrer tarmtransit

På grund af sit fiberindhold er havrerod forbundet med fordele for tarmtransit. Dette stof er især med til at forebygge og lindre forstoppelse. Dets funktion er at øge volumenet af afføringsbolus for at skabe mere intense peristaltiske bevægelser, hvilket letter den efterfølgende transit.

Fibre er også forbundet med en lavere risiko for kroniske tarmsygdomme, såsom tyktarmskræft. Det anbefales at dække det daglige behov for optimal fordøjelsessundhed.

Hjælper med at styrke kroppens forsvar

Havrerod indeholder C-vitamin, som er et vigtigt næringsstof til at forbedre kroppens forsvar. En undersøgelse i tidsskriftet Frontiers in Immunology kommenterer, at dette mikronæringsstof er afgørende for at reducere forekomsten af virussygdomme i luftvejene.

I mellemtiden fremhæver The American Journal of Clinical Nutrition, at havrerod, som er en præbiotisk fødevare, hjælper med at regulere sammensætningen af tarmmikrobiotaen og dermed med at forbedre immunsystemets reaktion.

Reducerer blodtrykket

Forskning, der er offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences, kommenterer, at præbiotiske planter har et antihypertensivt potentiale. Derfor betragtes havrerod som et supplement til at sænke blodtrykket.

En af de mulige mekanismer, der hjælper den med at opnå denne effekt, er, at den hjælper med at sænke blodlipiderne. En anden hypotese tyder dog på, at det skyldes dens evne til at dæmpe insulinresistens og forbedre mineraloptagelsen i tarmen.

Der er behov for bredere undersøgelser, men det er sundt at indtage rødder som havrerod, og det ser ud til at have en positiv indvirkning på hjerte-kar-sundheden.

Du er måske også interesseret i: 7 utrolige fordele ved at spise græskar

Hvordan bruges havrerod i madlavning?

Havrerod er en knold, der ofte bruges til tilberedning af gryderetter, supper eller salater. Den har en let bitter smag og en tyk hud. Det er altid nødvendigt at koge den på forhånd, da den ellers kan være ufordøjelig.

Ved at koge den blødgøres fibrene i dens indre, hvilket gør det muligt at absorbere produktets næringsstoffer bedre.

Ristet havrerod

Rå havrerod

Til sidst vil vi vise dig, hvordan du tilbereder en opskrift med havrerod. Det er en enkel ret at tilberede, men med en høj næringstæthed.

Ingredienser

 • 1/2 kilo havrerødder
 • Peber efter smag
 • 2 spiseskefulde ghee
 • En knivspids salt
 • Tørret dild

Fremgangsmåde

 • Det første, du skal gøre, er at vaske havrerod godt. Skyl roden under vandhanen og fjern snavset godt. Den skrælles med et egnet redskab og vaskes igen. Derefter skæres den i små stykker på langs.
 • Samtidig skal du smelte ghee i en stegepande ved middelvarme. Tilsæt lidt salt og peber, når smørret er flydende, og tilsæt stykkerne af havrerod.
 • Steg den, indtil roden er gyldenbrun, og vend den af og til for at sikre, at den er helt gennemstegt på alle sider.
 • Når den har fået en ristet farve, serveres den på en tallerken og drysses med dild på toppen, inden den spises.

Havrerod kan spises som forret eller kan serveres som tilbehør til kød eller fisk.

Havrerod, en sund knold

Havrerod er en fødevare, der udmærker sig ved sit indhold af mikronæringsstoffer, komplekse kulhydrater og fibre. Den er nem at tilberede og fungerer som tilbehør til andre fødevarer, f.eks. kød og fisk.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Real Food Encyclopedia. Salsify. (n.d.). Foodprint. Available in https://foodprint.org/real-food/salsify/#:~:text=Salsify%20is%20not%20exactly%20a,of%20protein%2C%20calcium%20and%20iron.
 • Broers VJV, Van den Broucke S, Luminet O. Determinants of prebiotic vegetable consumption: the extended theory of planned behaviour. Arch Public Health. 2020 May 13;78:27. doi: 10.1186/s13690-020-00408-z. PMID: 32435478; PMCID: PMC7218641.
 • Cerullo, G., Negro, M., Parimbelli, M., Pecoraro, M., Perna, S., Liguori, G., Rondanelli, M., Cena, H., D’Antona, G. (2020). The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol;28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029.
 • Yeo SK, Ooi LG, Lim TJ, Liong MT. Antihypertensive properties of plant-based prebiotics. Int J Mol Sci. 2009 Aug 10;10(8):3517-3530. doi: 10.3390/ijms10083517. PMID: 20111692; PMCID: PMC2812835.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.