Pelé dør på hospitalet på grund af tyktarmskræft: Lær mere om denne sygdom

Pelé fik konstateret tyktarmskræft for mere end et år siden, i august 2021. Kampen mod sygdommen var ikke nok.
Pelé dør på hospitalet på grund af tyktarmskræft: Lær mere om denne sygdom
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 24 februar, 2023

Pelé (Edson Arantes do Nascimento) blev diagnosticeret med tyktarmskræft for mere end et år siden, i slutningen af august 2021. Han havde været på Einstein-hospitalet i São Paulo (Brasilien) til rutinekontrol, men resultaterne gjorde lægerne opmærksomme på, at der var et problem.

Med bekræftelse blev han den 4. september 2021 opereret for at fjerne tumoren sammen med en del af tarmen. Dette er den sædvanlige procedure.

Derefter instruerede lægerne Pelé om at påbegynde kemoterapi for tarmkræft. Dette er også en del af protokollen for behandling af sygdommen.

Kemoterapien blev gentaget, og den tidligere fodboldspiller besøgte hospitalet ofte. Nogle af disse gange krævede han længere indlæggelser på grund af medicinens virkninger eller på grund af komplikationer, der var forbundet med sygdommens udvikling.

I slutningen af november måtte Pelé under et tjek indlægges på hospitalet og kunne ikke længere forlade institutionen. På det tidspunkt udsendte hospitalet en erklæring om sagen:

“Edson Arantes do Nascimento blev indlagt på Hospital Israelita Albert Einstein med henblik på en revurdering af kemoterapibehandlingen for den tyktarmstumor, der blev konstateret i september 2021. Efter den medicinske vurdering blev patienten overført til den almindelige afdeling uden behov for indlæggelse på den semi-intensive afdeling eller intensivafdelingen. Den tidligere spiller har fuld kontrol over sine vitale funktioner og er i en stabil klinisk tilstand.”

-Udtalelse fra Albert Einstein Hospital i São Paulo i november 2022-

Fodboldstjernens tilstand forværredes dog, og han kunne ikke overvinde udviklingen af sin onkologiske tilstand. I slutningen af december meddelte hans datter på de sociale netværk, at han var død:

“Alt, hvad vi er, er takket være dig. Vi elsker dig uendeligt højt. Hvil i fred.”

-Kely Nascimentos Instagram torsdag 29/12/2022-

Hvad er de hyppigste komplikationer ved tyktarmskræft, som Pelé også led under?

Pelé har været indlagt på hospitalet for tyktarmskræft flere gange siden september 2021. Og det er forventeligt i forbindelse med en onkologisk sygdom som den, der ramte ham.

De hyppigste komplikationer ved denne sygdom er følgende:

De to første skyldes de skader, som tumoren har forårsaget på tyktarmens væg. De ondartede celler er, når de formerer sig, i stand til at lukke det indre lumen i fordøjelseskanalen. Tilsvarende har de også evnen til at frembringe et hul i tyktarmen, hvilket er alvorligt.

Hvad angår blødning, antages det, at alle ondartede tyktarmstumorer bløder. Mindre end 1 % bløder dog kraftigt.

Statistiske data viser, at der kan forventes komplikationer. I henhold til American Society of Clinical Oncology overlever 64 % af patienterne 5 år efter en kræftdiagnose. Det betyder, at ca. 4 ud af 10 patienter dør inden for denne periode.

En tidlig diagnose forbedrer sandsynligheden for overlevelse betydeligt. Det argentinske sundhedsministerium oplyser imidlertid, at selv med behandling får op til 50 % af patienterne tilbagefald, og 80 % af dem opstår i de første 3 år efter diagnosen.

Pelé havde haft diagnosen tyktarmskræft i lidt over et år, og det var logisk, at han ville få tilbagefald.

Illustration af tyktarmskræft

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvordan kan man bekæmpe irritabel tarmsyndrom med mynte

Hvad er behandlingen af tyktarmskræft?

Behandlingen af Pelés tyktarmskræft begyndte med en operation og blev efterfulgt af kemoterapi. Disse fremgangsmåder anbefales af de nuværende medicinske retningslinjer.

Kirurgi: En af de behandlinger, Pelé gennemgik

Fjernelse af tumoren er en rutinemæssig fremgangsmåde. Hvis den opdages tidligt, foretages normalt en lokaliseret operation, hvor de ondartede celler og en yderligere del af det omgivende væv fjernes.

Muligheden for operation med laparoskopi er også mulig hos en række patienter. Hvis det er muligt, er fordelen ved denne metode, at snittene er mindre, og at den efterfølgende genoptræningstid er kortere.

Hvis tumoren er meget stor og er blevet opdaget sent, er der alternativet med en kolostomi. Dette indebærer, at man fjerner en stor del af tarmen og omfunktionaliserer området med en åbning udadtil, som med en pose til at opsamle ekskrementerne.

Desværre kan det være den eneste brugbare løsning for visse patienter, hvilket komplicerer livskvaliteten i fremtiden.

Kemoterapi

Når tumoren er blevet fjernet, skal det medicinske team, der leder behandlingen, beslutte, om den skal suppleres med andre behandlinger. En af de mest almindeligt valgte er kemoterapi, som det skete med Pelé.

Generelt kombineres flere lægemidler i forskellige applikationer eller sessioner. Det kan være et enkelt lægemiddel først og derefter flere andre, eller også en forskydning af dem flere faser.

De mest almindeligt anvendte lægemidler til kemoterapi mod tyktarmskræft er følgende:

 • Capecitabin.
 • Fluorouracil.
 • Oxaliplatin.

Bivirkningerne af kemoterapi er ret hyppige. Patienten har normalt opkastninger, diarré, ændringer i nervens følsomhed og ekstrem træthed. Selv om de nye lægemidler har reduceret disse reaktioner, er de mere intense i dagene efter behandlingerne.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De fire typer af multipel sklerose

En person modtager kemoterapi

Strålebehandling

Strålebehandling er normalt indiceret ved tyktarmskræft på grund af muligheden for tilbagefald af tumoren. Med andre ord påføres røntgenstråler på det væv, der blev ramt, for at forsøge at forhindre tilbagefald samme sted.

Nogle gange udføres det med en ekstern stråle, der udsender stråling fra ydersiden af patientens krop, mens der andre gange anvendes brachyterapi. Sidstnævnte består i at placere det radioaktive element inde i kroppen, så det virker lokalt.

Målrettet terapi

Målrettet terapi er en særlig form for administration af kræftmedicin. Det er lægemidler, der virker på processer, der er specifikke for en tumor, f.eks. dannelsen af nye blodkar eller proteiner. Der er også muligheder for at blokere kræftgener.

Bevacizumab er måske det mest kendte lægemiddel i denne gruppe. Det er godkendt i flere lande som den første behandling af tyktarmskræft sammen med kemoterapi.

Immunterapi

Som det sidste er gruppen af lægemidler, der anvendes til immunterapi, baseret på en styrkelse af patientens immunsystem. Formålet er at aktivere kroppens naturlige forsvar og bekæmpe kræft.

De mest anvendte lægemidler i denne gruppe er følgende:

 • Pembrolizumab.
 • Nivolumab.
 • Ipilimumab.

Du vil måske også finde denne artikel interessant: 9 fermenterede fødevarer til bedre tarmsundhed

Pelé kæmpede mod tyktarmskræft til det sidste

Pelés tyktarmskræftdiagnose fandt fodboldstjernen i en alder af 82 år. Han blev opereret og fulgte en 1-årig protokol med kemoterapi. Han fik tilbagefald og komplikationer i forbindelse med infektioner, der angreb ham, da hans forsvar var svagt.

Til sidst døde Pelé af multiorgansvigt forårsaget af udviklingen af tyktarmskræft.

Komplikationerne var hyppigere og måske mere alvorlige på grund af hans alder. Men den eneste fodboldspiller, der har vundet VM tre gange, sendte beskeder fra sin indlæggelse på hospitalet og takkede for de hyldester, der fandt sted i Qatar:

“Venner, jeg er på hospitalet og aflægger mit månedlige besøg. Det er altid rart at modtage positive beskeder som disse. Tak til Qatar for denne hyldest, og til alle, der sender mig gode vibrationer.”

-Opslag på Instagram fra kontoen @pele

Fodboldens konge trak sig tilbage fra professionel aktivitet med 1.301 mål, hvoraf 775 var i officielle kampe. I VM scorede han 12 gange, og med Santos vandt han alt, hvad der blev påtaget. Beskeder om sorg og trøst gentages i medierne, hvor man mindes karrieren for den mand, der var sportens første verdensstjerne.

Ingen kan benægte, at Pelé kæmpede mod tarmkræft til det sidste. Han gennemlevede et særligt vanskeligt år 2022 med flere hospitalsindlæggelser. Hans arv kan måske opsummeres i den sidste offentliggørelse, der blev foretaget med hans officielle Twitter-konto:

“Inspiration og kærlighed prægede kong Pelés vej, som i dag er gået fredeligt bort. Kærlighed, kærlighed og kærlighed, for evigt.”

-Twitterkonto @pele, offentliggjort torsdag 29/12/2022


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Clancy, C., et al. “A meta‐analysis to determine the oncological implications of conversion in laparoscopic colorectal cancer surgery.” Colorectal Disease 17.6 (2015): 482-490.
 • Hashiguchi, Yojiro, et al. “Japanese Society for Cancer of the Colon and Rectum (JSCCR) guidelines 2019 for the treatment of colorectal cancer.” International journal of clinical oncology 25.1 (2020): 1-42.
 • Lloyd, S., et al. “Intraoperative high-dose-rate brachytherapy: An American Brachytherapy Society consensus report.” Brachytherapy 16.3 (2017): 446-465.
 • M McQuade, Rachel, et al. “Colorectal cancer chemotherapy: the evolution of treatment and new approaches.” Current medicinal chemistry 24.15 (2017): 1537-1557.
 • Pak, Haleh, et al. “Surgical complications in colorectal cancer patients.” Annals of medicine and surgery 55 (2020): 13-18.
 • Rosen, Lee S., Ira A. Jacobs, and Ronald L. Burkes. “Bevacizumab in colorectal cancer: current role in treatment and the potential of biosimilars.” Targeted oncology 12.5 (2017): 599-610.
 • Zaborowski, Alexandra M., Des C. Winter, and Lydia Lynch. “The therapeutic and prognostic implications of immunobiology in colorectal cancer: a review.” British Journal of Cancer 125.10 (2021): 1341-1349.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.